Het neusje van de zalm

Het neusje van de zalm

FishPartners rookt en verpakt jaarlijks 4.000 ton makreel en haring met vakmanschap en passie. De verpakkingsafdeling is onlangs uitgerust met een Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem van VWS Nederland; het neusje van de zalm op gebied van wegen en etiketteren.

Het voormalige eiland Urk heeft nog altijd verreweg de grootste vissersvloot van Nederland. Niet verwonderlijk dat er op het industrieterrein van Urk, met straatnamen verwijzend naar allerlei wateren en vissoorten, veel visverwerkende bedrijven zijn gevestigd. Zo ligt aan het Amsteldiep de ambachtelijke productielocatie van FishPartners.

Het bedrijf ontstond uit een fusie in 2008 tussen Gebroeders Muys, Gravis en Eldoro. Alle drie de bedrijven waren al onderdeel van de Kennemervis Groep, voordat besloten werd om onder één vlag door te gaan. Door het bundelen van het vakmanschap en de ervaring van de drie bedrijven kan FishPartners een complete dienstverlening voor de klant creëren. Elke vestiging levert vanuit het eigen specialisme een belangrijke bijdrage aan deze dienstverlening.


Tiemen Romkes, hoofd Technische Dienst bij FishPartners.

Passie

Vakmanschap en passie, dat vormt de basis van een goed gerookt product. Dat weten ze bij FishPartners op Urk ook. ‘We zijn de enige makreel- en haringrokerij binnen de gehele Kennemervis Groep. In onze rokerij verwerken we voor de groep jaarlijks 4.000 ton verse vis tot gerookt product’, steekt Tiemen Romkes, Hoofd Technische Dienst bij FishPartners, van wal.

Trots geeft hij een rondleiding door de ambachtelijke productielocatie met een totale oppervlakte van 5.200 m2. Van de aanvoer van de vis, waarvan de inkoop dagelijks plaatsvindt op de afslagen van Nederland en Europa, langs de verschillende productielijnen, de rokerij en met als spreekwoordelijk neusje van de zalm – hoewel deze vissoort bij FishPartners nou juist niet wordt gerookt en verpakt – de verpakkingsafdeling.

‘Vroeger verwerkten we hier wel veertig verschillende producten. Nu hebben we ons toegelegd op gestoomde makreel, makreelfilets en zowel koud als warm gerookte haring’, vervolgt Tiemen Romkes, terwijl hij het productieproces nauwlettend in de gaten houdt en waar nodig aanwijzingen tot perfectie geeft. Zijn passie is overduidelijk. Hoe lang hij eigenlijk al bij FishPartners werkt? ‘Een paar weken geleden was ik twintig jaar in dienst’, antwoordt het hoofd van de technische dienst met een glimlach. ‘Ik heb toen nog een ontbijtje gehad.’

Met die glimlach op zijn gezicht vertrekt Tiemen Romkes iedere ochtend naar zijn werk. Hoe er bij FishPartners met de medewerkers wordt omgegaan, is volgens hem van onschatbare waarde. ‘Onze medewerkers maken het bedrijf. Want we zijn dan wel een fabriek, we hebben ook heel veel handjes nodig. We werken hier met een dagvers en bederfelijk natuurproduct, waarbij veel aspecten lastig zijn te automatiseren.’


Kosten nog moeite zijn hier gespaard om de makreel en haring van een fraaie verpakking te voorzien. Gestoomd en gerookt

Geoliede machine

Op verpakkingsafdeling wordt de makreel en haring – na een allerlaatste en handmatige kwaliteitscontrole –handmatig en met beleid aan het begin van de verpakkingslijn wordt geplaatst. Acht uur per dag en vijf dagen per week is men hier druk in de weer als een goed geoliede machine. Er staan diverse lijnen met machines van grote bekende merken. Kosten nog moeite zijn hier gespaard om de makreel en haring van een fraaie verpakking te voorzien. Aan het eind van de lijnen staan weeg- en etiketteersystemen van het type Octopus Ace letterlijk te blinken. ‘We koesteren ze.’

Wegen en etiketteren

Zoals gezegd verwijzen de straatnamen op dit deel van Urk naar allerlei wateren en vissoorten. Een weeg- en etiketteersysteem met de naam Octopus moest dan ook wel in de smaak vallen. ‘Over onze vorige systemen waren we eerlijk gezegd niet zo tevreden. De systemen waren omslachtig en ook gingen ze met enige regelmaat kapot. Toen ze moesten worden vervangen, liepen we op Empack in Den Bosch vrijwel letterlijk tegen de Octopus Ace aan en waren we op slag verliefd’, herinnert Tiemen Romkes zich de verpakkingsbeurs van 2017 nog goed.

Het volautomatische Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem van VWS Nederland kenmerkt zich door het gebruikt van innovatieve software en de toepassing van de meest geavanceerde weeg- en printtechnologie. Het modulaire systeem heeft een volledig roestvaststalen opbouw en geavanceerde Electro Magnetic Force Restoration (EMFR) zorgt voor nauwkeurige en reproduceerbare weegresultaten.


Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem bevat technologie voor traceerbaarheid op lotnummer, product-, gebruiker- en machine-identificatie.

Drie machines

Inmiddels heeft FishPartners een drietal Octopus Ace weeg- en etiketteersysteem in gebruik. Tiemen Romkes: ‘We zijn er echt heel blij mee. De systemen zijn robuust, betrouwbaar en het ontbreken van storingen zorgt voor rust en efficiëntie in de productie. Het overzichtelijke touchscreen wijst zich vanzelf en de operators (van verschillende nationaliteiten, red.) kunnen er uitstekend mee overweg.’

Toekomstgerichte bedrijven kenmerken zich volgens Fish Partners door hun grote aandacht voor samenwerking. Partnership met de zusterbedrijven binnen de groep, met hun afnemers en met leveranciers als VWS Nederland, dat de Octopus Ace volledig in eigen huis ontwikkelt en bouwt. ‘Inmiddels zijn we zeker niet meer het enige bedrijf op Urk dat Octopus Ace weeg- en etiketteersystemen van VWS Nederland in gebruik heeft’, weet Tiemen Romkes goed.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VWS Nederland.

Artikel delen