take back

Herbruikbare verpakking voor afhaalmaaltijden

SGK Anthem, Vrijdag Premium Printing, Generous Minds, Neurensics, Kurz en Merck hebben onder de naam ‘Packadore Collective’ de handen ineengeslagen om zowel aantrekkelijke als duurzame verpakkingsoplossingen te ontwerpen en te implementeren. Het conceptuele verpakkingsontwerp Take Back toont een inleverbare en herbruikbare verpakkingsoplossing voor afhaalmaaltijden.

Wegwerpbakje bij afhaalmaaltijden

takeback

Bij afhaalmaaltijden is een plastic wegwerpbakje vaak de norm bij het verpakken, vervoer en opdienen. Het gros ervan wordt verbrand of eindigt uiteindelijk in zee. Daarnaast ogen verpakkingen van afhaalmaaltijden vaak goedkoop, zijn ze broos en staan ze haaks op de klantbeleving.

Take back biedt eenvoudige oplossing

Take Back' van Packadore Collective biedt een eenvoudige oplossing: een betere ecologische voetafdruk door (her)gebruik én een positieve klantervaring. Het verpakkingsontwerp is met het oog op hergebruik gemakkelijk te reinigen en ook stapelbaar. De maaltijden blijven door de dubbelwandige constructie tot aan levering op temperatuur. De vorm van dit specifieke voorbeeld doet denken aan een pagode en is bij uitstek geschikt voor de Aziatische keuken. Er staat bewust geen merknaam op, zodat het product flexibel door verschillende restaurants kan worden gebruikt.

Aanbieder beheert platform

Het innovatieve concept is bedoeld als systeem voor hergebruik waarbij de aanbieder van de verpakking een platform beheert dat door leden, de lokale horeca, wordt gebruikt. Leden bezorgen maaltijden in ‘Take Back’-verpakkingen, consumenten bewaren deze en leveren ze bij hun volgende maaltijd weer in. De infrastructuur voor het volgen van de locatie van de op te halen verpakkingen bestaat al dankzij platforms als Deliveroo en Just Eat. Met een statiegeldsysteem waarbij consumenten een klein bedrag betalen, kan de investering in herbruikbare verpakkingen zijn vruchten afwerpen.