Heavy duty-zak vraagt om multi-purposemachine

De sluittechniek voor heavy-duty zakken is in de afgelopen decennia nagenoeg ongewijzigd. De Fold, Tape and Seal-methode (FTS) van Doboy Verpackungsmaschinen uit Hamburg, die in de late jaren ‘80 werd geïntroduceerd, was de laatste belangrijke ontwikkeling. Wat is er daarna gebeurd? PackAid is een onderneming met veel kennis op dit gebied.

 

Bij de Fold, Tape and Seal-methode sluit de machine de zak aan de bovenzijde door deze twee keer om te vouwen, de omvouw van een tape te voorzien en die op de zak te sealen. Om deze sluiting te maken, werkt de Doboy FTS-machine volgens een doorloopprincipe, waarbij een paar sterke transportriemen de bovenrand van de zak onder controle houden. Vervolgens snijdt de machine de bovenste zakrand evenwijdig met de vouwlijn af, vouwt de zak twee keer om en sealt een sluitband op de zak. Bij het gebruik van een kunststof binnenzak komt de sealnaad precies tussen de twee vouwen te liggen, wat de sealnaad extra beschermt.

Aanpassingen

Tegenwoordig richten fabrikanten zich vooral op het milieuvriendelijker en gebruiksvriendelijker voor de consument maken van bestaande verpakkingen en sluitingen. Voor heavy duty-zakken is bijvoorbeeld easy open interessant. De zak kan dan eenvoudig zonder messen of ander gereedschap worden geopend. Als sluitband wordt een lasbaar gelamineerde papieren band toegepast. Hierdoor is kostbare hotmelt-apparatuur overbodig. Bovendien kan de sluitband goed gebruikt worden voor codering, productinformatie en reclamedoeleinden. De sluitband is van papier en kan eenvoudig worden herverwerkt. Omdat de bovenkant van de zak automatisch wordt afgesneden, kunnen allerhande soorten papieren zakken verwerkt worden. De FTS-machine maakt geen gebruik van een naaimachine om de buitenzak te sluiten, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt en de lijnefficiency sterk omhoog gaat. Daarnaast geven de zakken op de pallet een beter palletiseerresultaat te zien, doordat ze door deze sluitmethode meer een blokvorm krijgen dan traditioneel gesloten zakken.

Gebruiksgemak

Door middel van een openscheurstrook, die machinaal op de achterkant van de tape wordt aangebracht, kan de consument de zak openen zonder gereedschap. De zak blijft daarbij onbeschadigd. Het speciale ontwerp van de sluiting maakt het mogelijk om een strook van de verpakking van de kunststof binnenzak te verwijderen van de bovenkant van de zak. Hierdoor kan de schone binnenzak, los van de verontreinigde papieren buitenzak getransporteerd worden naar een schone ruimte (clean room) voor verdere verwerking. Nadat de zak is geleegd, is het mogelijk, in het bijzonder door het ontbreken van een naainaadsluiting, het verpakkingsmateriaal te scheiden in verschillende monomaterialen, zoals de kunststof binnenzak en de papieren buitenzak.

Flexibiliteit gevraagd

Maar er is een duidelijke behoefte aan verdere ontwikkeling van de zakkensluitmachines ten behoeve van de verpakkingsindustrie. Verpakkingslijnen, en vooral de bijbehorende zakkensluitmachines voor zware ‘open mond’-zakken, hadden altijd een zeer lange levensduur, soms wel tot dertig jaar of meer. Dit feit alleen al verklaart waarom er steeds vaker de vraag naar multifunctionele machines of flexibele machines ontstaat, die later kunnen worden omgebouwd naar een andere toepassing. Ook het land van bestemming kan de reden zijn voor de vraag naar multifunctionele machines, omdat er afhankelijk daarvan verschillende soorten zakken of sluitingen vereist kunnen zijn. Deze moeten zowel kunststof- als papieren zakken kunnen sluiten.

Gebruikstoepassing is een andere reden. Vanaf het midden van de jaren’90 ontstond er vraag naar insect proof-verpakkingen van diervoeding. Sindsdien heeft MEYPACK – de nieuwe naam van Doboy Verpackungsmaschinen Hamburg – tal van continu doorlopende zakkensluitmachines geleverd uit de CBS/ C-serie, voor het sluiten van blokbodem papieren zakken met een interne sealbare binnencoating. Een onderdeel in de specificaties voor de ontwikkeling van deze reeks was de eis dat het achteraf geschikt zou moeten zijn voor het sluiten van zijvouwzakken van kunststof.

Een machine, twee sealstations

Het hart van een machine die een hermetische sluiting van zakken kan maken, is het sealstation. Aangezien het in het algemeen nog niet mogelijk is om zowel kunststof als papieren zakken te sluiten met een en dezelfde afdoende werkwijze, moeten er vaak twee afzonderlijke machines worden aangeschaft. Dit leidt niet alleen tot hogere aanschafkosten, maar er is ook extra vloeroppervlak nodig om de machines te plaatsen.

Lange tijd hebben machineontwerpers geprobeerd om een passende werkwijze te ontwikkelen, die kon worden gebruikt voor het hermetisch sluiten van zowel kunststof als papieren zakken. Geen van deze ontwikkelingen is klaar voor serieproductie. Alleen Meypack is nu in staat om multi-purpose machines te bouwen dankzij systematische toepassing van een modulair concept en de mogelijkheden die door CAD geboden worden. Hoewel ze nog steeds een apart sluitstation voor plastic en voor papieren zakken herbergen, zijn de aanschafkosten lager. Net zo belangrijk als de kostenbesparingen in de aanschafprijs die bereikt is, is dat het lijnconcept eenvoudiger geworden is, waardoor de ruimte die de machine inneemt ook veel aanvaardbaarder is geworden.

www.packaid.nl

Bijschriften:

De rode tear off strip die wordt aangebracht aan de (bruine) onderzijde van het sluitband is nu standaard op alle FTS-machines ingebouwd.

De machine sluit de zak aan de bovenzijde door deze twee keer om te vouwen, de omvouw van een tape te voorzien en die op de zak te sealen…

… waardoor deze eenvoudig is te openen door de gebruiker.

De sluitband kan goed gebruikt worden voor codering, productinformatie en reclamedoeleinden.

Steeds vaker ontstaat de vraag naar flexibele machines

 

Reacties

Reactie toevoegen