Duurzaamheid |
VerpakkingsManagement |
juni 13, 2022
Voor de derde keer werd door studenten van HAS Den Bosch de Dag van de Duurzame Verpakking georganiseerd. Vier interessante presentaties en goede netwerkmogelijkheden vormden de basis.
De vier HAS-studenten (foto) Kayleigh Lucassen (Food Innovation), Joya Mafficioli (Food Innovation), Bibi van de Wiel (Packaging Design) en Joes Renger (Packaging Design) organiseerden de Dag van de Duurzame Verpakking als afstudeerproject.
De derde editie van de Dag van de Duurzame Verpakking stond in het teken van toekomstbestendig verpakken, en het thema was ‘Samen (ver)pakken we de toekomst.’
Na een welkom door Joes Renger kreeg Frank den Brok, wethouder in Oss, het woord. Hij vertelde iets over Oss als plaats waar food en farma werd en wordt geproduceerd en de als gevolg daarvan in Oss gevestigde verpakkingsindustrie.
Zwerfinator
Met Zwerfinator Dirk Groot hebben de studenten een spreker binnengehaald die van de eerste tot de laatste minuut weet te boeien. Interessant om te zien welke inzichten de door hem verzamelde data geven. ‘Zwerfafval is als een virus dat niet zal verdwijnen, maar dat wel verminderd moet worden’, was zijn stelling. Hij liet ook zien dat gemeenten iets kunnen doen door bijvoorbeeld afvalbakken op betere plekken te plaatsen. In Purmerend is het zwerfafval tussen 2018 en 2022 met 50% gereduceerd.
Zijn sheets laten ook zien van welke producten en merken het zwerfafval is. De kunststof Antaflu wikkels waren dominant aanwezig. Na een gesprek met de merkeigenaar, een aantal jaren geleden, zijn die wikkels nu van papier. Het is nog steeds zwerfafval, maar nu minder schadelijk voor het milieu.
Tricup
Eline Bobbe, afstudeerstudente van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam, presenteerde de door haar ontwikkelde Tricup, een driehoekige koffiebeker zonder plastic deksel. Hierdoor krijgen verschillende aspecten in de LCA een verminderende milieuimpact. Ze ziet dat 90% van de bekers wordt verbrand, omdat het door de diverse coatings geen monomateriaal is en bovendien een vieze afvalstroom door restproduct. Ze constateert dat de milieu impact ook heeft te maken het vele omverpakken en transport in de keten. Bobbe ontwikkelde daarom een ruimtebesparende driehoekige beker zonder kunststof deksel. Haar tip voor ontwerpers is: ga snel prototypen en zoek validatie bij gebruikers. Ze ontwikkelde meerdere modellen en sprak ook met marketeers. Inmiddels is ze haar eigen bedrijf gestart, maar ze vertelde openhartig dat ze nog wel een paar stappen heeft te zetten voor de Tricup op de markt komt.
Stellingen met Leo Klapwijk
Leo Klapwijk, commercieel directeur van Nutripack Benelux besprak met de zaal een aantal stellingen, die duidelijk maakten dat een simpel ‘eens’ of ‘oneens’ soms teveel gevraagd is. Voorbeeld van zo’n stelling: ‘Ik ben bereid om in te leveren op mijn niveau van comfort om het algemene welzijn van de wereldbevolking te verbeteren.’ Op de stelling ‘ik vind van belang dat regelgeving prevaleert boven technologie’, reageerde Arie Hooimeijer van PaperInnovator als volgt: regelgeving moet normen stellen en technologie vervolgens vrij laten.’ Als onderbouwing noemde hij de verplichte toepassing van de katalysator, waardoor de ontwikkeling van schone motoren werd geremd. Hier werkte regelgeving remmend. De stellingen leverden interessante discussies op.
Vivian Selen van KTBA sloot de middag af met een presentatie over normen voor voedselveiligheid. De vier studenten kunnen terugkijken op een inhoudelijk geslaagd event, met als afsluiting een goed verzorgde netwerkborrel.