FrieslandCampina ontwikkelt eigen LCA-tool

FrieslandCampina demonstreerde op de Dutch Design Week haar nieuwe softwarepakket Respackt. Met deze Life Cycle Assessment tool (LCA) kan de melkproducent de milieudruk en de recyclebaarheid van haar verpakkingen meten, analyseren en vervolgens verbeteren. Daarnaast meet Respackt ook de milieudruk van voedselverspilling.

‘Met Respackt kunnen we op onderdeelniveau inzoomen waar het probleem zit en daar verbeteringen aanbrengen’, zegt Tim Mulder, packaging development manager bij FrieslandCampina Innovation Centre (rechts op foto). ‘Deze tool is praktisch toepasbaar. Als we bijvoorbeeld een verandering aanbrengen in de materiaalsamenstelling van een drankenpak, kunnen we gelijk zien wat er verandert en daar op inspelen. Dat misten we bij de goedkopere tools en de dure, uitgebreide tools kosten te veel tijd en zijn lastig in gebruik.’
‘Een belangrijke eis was dat je geen training nodig hebt om de tool te gebruiken’, vult R&D director Patrick van Baal aan. ‘Onze tool is direct inzetbaar.’

Circulair
Respackt is momenteel alleen geschikt voor FrieslandCampina. Het bedrijf heeft al haar eigen materialen en processen er in gestopt en is momenteel druk bezig haar verpakkingen te analyseren en verbeteren. Er zijn inmiddels diverse duurzaamheidsprojecten gestart.
FrieslandCampina heeft ambitieuze doelstellingen. De zuivelproducent wil in 2025 100 procent herbruikbare, recyclebare of composteerbare verpakkingen gebruiken en in 2050 moeten haar verpakkingen 100% circulair en zonder enige uitstoot van fossiele brandstoffen zijn.

www.frieslandcampina.com

Reacties

Reactie toevoegen