FINAT: ‘stijging etiketten in Q1’

FINAT: ‘stijging etiketten in Q1’

FINAT, de wereldwijde vereniging voor producenten van zelfklevende etiketten, informeert dat de Europese vraag naar etiketten in het eerste kwartaal van dit jaar is gegroeid met 6,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

De stijging volgde op een bescheiden groei van respectievelijk 1,8% en 1,4% in 2019 en 2018, hoewel de tweede helft van 2019 al een opwaartse trend met een stijging van meer dan 3% op jaarbasis aangaf, stelt FINAT. Het is echter onvermijdelijk dat de huidige en toekomstige kwartaalresultaten zullen worden beïnvloed door de uitbraak van Covid-19 en de daaropvolgende lockdowns in diverse Europese landen. De reden is dat de vraag naar kritieke voorraden op korte termijn steeg bij de food-, farmaceutische en medische markten en winkelketens begonnen met het aanleggen van voorraden in afwachting van langdurige lockdown-periodes en het hamsteren van consumenten.

Groeicijfers

Terwijl de vraag in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk daalde in de maanden rond de Brexit, liet Scandinavië een gemengd beeld zien. De groei van de vraag in Midden-Europa werd vertraagd door onder het gemiddelde, maar Duitsland toonde nog steeds een flinke groei. Zuid-Europese landen die het zwaarst werden getroffen door Covid-19 (met uitzondering van Frankrijk) lieten groeicijfers zien van meer dan 5%. De groei op jaarbasis was het sterkst in Oost-Europa met een jaarlijkse groei van meer dan 10%.

Effect van lcokdowns

Hoewel de Covid-19 lockdowns pas in maart begonnen, kan worden aangenomen dat hun impact al in februari van kracht werd toen klanten (zowel voor kritische als niet-kritische goederen) begonnen met het opslaan. Gezien deze aantallen is het geen verrassing dat de doorlooptijden voor zelfklevende materialen, met name voor niet-kritische goederen, aanzienlijk zijn toegenomen. Naast de beschikbaarheid van grondstoffen (niet alleen zelfklevende materialen, maar ook kritische chemicaliën voor de productie van verbruiksgoederen zoals inkten, lijmen en siliconen), worden labelconverters geconfronteerd met het effect van lockdowns door onder andere de verminderde beschikbaarheid van personeel op de werkvloer, aanpassingen die nodig zijn om te voldoen aan aangescherpte operationele veiligheids- en gezondheidsmaatregelen (OSHA) en cashflowkwesties in verband met eenzijdige verlenging van de betalingsvoorwaarden door klanten.

www.finat.com

Reacties

Reactie toevoegen