Duurzame concepten kenmerken Tube of the Year 2021 wedstrijd

Duurzame concepten kenmerken Tube of the Year 2021 wedstrijd

De bedrijven die lid zijn van de European Tube Manufacturers Association, etma, kwamen begin oktober bijeen in Sevilla, voor de jaarlijkse conferentie. De winnaars van de wedstrijd Tube of the Year 2021 van de vereniging werden gekozen in vijf categorieën: Aluminium Tubes, Laminaat Tubes, Kunststof Tubes, Duurzaamheid en Prototypes.

Nog geen abonnement op VerpakkingsManagement?! Aarzel niet en ontvang het verpakkingsvakblad het eerste jaar met 30% korting.

Gregor Spengler, secretaris-generaal van etma, was opgetogen over het hoge niveau van deelname aan de wedstrijd: ‘Het geeft aan dat onze Tube of the Year-competitie een aanzienlijke reputatie heeft in de industrie en wordt beschouwd als een erkende indicator van de prestaties van de Europese tube-industrie.’

Winnaar Aluminium Tubes


Tube of the Year-winnaar in de categorie Aluminium Tubes: sample tube Evercalm Redness Relief Serum van tubeproducent Tubex Wolfsberg.

De winnaar in de categorie Aluminium Tubes was de 5 ml sample tube voor Evercalm Redness Relief Serum van de Oostenrijkse tubeproducent Tubex Wolfsberg. Haar klant, REN Clean Skincare, is het eerste luxe schoonheidsmerk dat monsters in een mono-tube aanbiedt in plaats van moeilijk te recyclen sachets. De tube wordt geproduceerd van 100% gerecycled materiaal, waarvan 95% afkomstig is van zogenaamd post-consumer materiaal. De mono-tube is volledig recyclebaar en voorzien van een intelligent aluminium sluitsysteem in plaats van de conventionele kunststof schroefdop. Omdat de tube volledig uit aluminium bestaat, kan het in één productiestap, inclusief de sluiting, worden vervaardigd. De speciale aluminiumlegering die is ontwikkeld voor de productie van de tube maakt het mogelijk om de materiaalkringloop te sluiten door gerecyclede aluminium verpakkingen op te nemen die door eindgebruikers worden gebruikt. De sample-tube is voorzien van een beschermende BPA-NI binnencoating.

Winnaar Plastic Tubes


De tubes voor het Artishoq-assortiment van het Poolse farmaceutische bedrijf Aflofarm kreeg de hoofdprijs in de categorie Plastic Tubes.
De tubes voor het Artishoq-assortiment van het Poolse farmaceutische bedrijf Aflofarm kreeg de hoofdprijs in de categorie Plastic Tubes.

In de categorie Plastic Tubes ging de prijs naar de Franse producent Albéa met zijn tube voor het Artishoq-assortiment van Aflofarm, een Pools farmaceutisch bedrijf. De tube voor Aflofarms Artishoq is gemaakt van Encore PCR-hars en heeft een diameter van 50 mm. De verpakking heeft een aantrekkelijk design met een blauw verloop over het hele tubeoppervlak dat met 4-kleuren flexo en witte zeefdruk wordt gerealiseerd.

Winnaar Laminaat Tubes


Tube of the Year-winnaar in de categorie Laminaat Tubes: de Stylo pipet tube geproduceerd door Hoffmann Neopac.
Tube of the Year-winnaar in de categorie Laminaat Tubes: de Stylo pipet tube geproduceerd door Hoffmann Neopac.

Stylo pipet tube was de winnaar in deze categorie. Ontwikkeld en geproduceerd door Hoffmann Neopac uit Zwitserland voor Filorga Laboratoires uit Parijs. Met de nieuwe pipetapplicator voor Skin-Unify Radiance crème kan de zalf op een precieze en hygiënische manier direct op de huid worden aangebracht. De esthetische ring van de Stylo-tube maakt het mogelijk om het product gericht te doseren en te beschermen. Door een pijlpictogram is het voor de consument duidelijk in welke richting de ring moet worden gedraaid. De kegelvormige sluiting beschermt de applicator en het Polyfoil barrièrelaminaat zorgt voor een optimale bescherming van de formule.

Twee Duurzaamheidswinnaars


De Kneipp-tube van fabrikant Permapack was één van de twee winnaars in de categorie Duurzaamheid van de Tube of the Year 2021-competitie.
De Kneipp-tube van fabrikant Permapack was één van de twee winnaars in de categorie Duurzaamheid van de Tube of the Year 2021-competitie.

Er waren twee winnaars in de categorie Duurzaamheid. Eén daarvan was een tube van de Zwitserse fabrikant Permapack voor een handcrème van Kneipp. Het cosmeticamerk viert dit jaar haar 130ste verjaardag en was op zoek naar een exclusieve verpakkingsoplossing voor een nieuwe limited edition handcrème. Permapack ontwikkelde een recyclebare papieren tube, omdat Kneipp zich ten doel heeft gesteld om in 2025 geen gebruik meer te maken van plastic verpakkingen. De winnende tube is gemaakt van een innovatief papiercomposiet. Het bevat 71% papier en cellulose en heeft een opmerkelijk papiergevoel en uiterlijk. De tube is voorzien van een EVOH-barrière die bijvoorbeeld in de drankensector wordt gebruikt. De tube wordt ook gekenmerkt door de toegepaste digitale printtechnologie, die unieke resultaten oplevert. Door gebruik te maken van HP’s Mosaic-software is het mogelijk om op basis van een basispatroon een grote verscheidenheid aan ontwerpen te verkrijgen met een groot aantal verschillende kleuren.


De andere winnaar in de categorie Duurzaamheid is de Vichy Capital Soleil-tube geproduceerd door Albéa France.
De andere winnaar in de Duurzaamheidscategorie is de Vichy Capital Soleil-tube geproduceerd door Albéa France.

De jury koos de Vichy Capital Soleil tube als andere winnaar in de categorie Duurzaamheid. De tube werd geproduceerd door Albéa France en hanteert een vergelijkbare aanpak als de andere winnende verpakking in deze categorie. Het vervangt kunststof door papier. L'Oréal Vichy gebruikt deze innovatie nu voor haar zonverzorgingsproduct. De op papier gebaseerde plastic tube, ontworpen als alternatief voor een breed scala aan verpakkingsoplossingen voor cosmetische producten, is een technologische doorbraak in de markt. Het vermindert het gebruik van kunststof in het “lichaam” en “schouder” van de tube (exclusief de sluiting) met 45% in vergelijking met bestaande oplossingen en vervangt het door FSC-gecertificeerd karton. Het productieproces werd aangepast aan de nieuwe technologie. Naast de duurzaamheidskenmerk maakt de tube ook indruk met zijn haptiek in combinatie met de visuele uitstraling.

Winnaar Prototypes


In de categorie Prototypes ging de prijs naar een tube van Hoffmann Neopac.
In de categorie Prototypes ging de prijs naar een tube van Hoffmann Neopac.

In de categorie Prototypes was de winnaar een tube van Hoffmann Neopac in Zwitserland. De Polyfoil mono-material barrier (MMB) tube is een hoogwaardige tube die een superieure barrière biedt voor farmaceutische en cosmetische formuleringen die tegelijkertijd recyclebaar zijn. De “body” van de tube wordt vervaardigd met behulp van een uniek lamineerproces, in tegenstelling tot de geblazen of geëxtrudeerde folies die momenteel op de markt zijn. De voordelen zijn verbeterde barrièreprestaties en meer esthetische opties voor de “body”. De “schouder” en sluiting van de tube zijn gemaakt van lage MFI high-density polyethyleen (HDPE) met een minimale hoeveelheid andere materialen, die 2% van het totaal uitmaken. De tube heeft contactlagen van farmaceutische kwaliteit en biedt goede productcompatibiliteit en hygiënische bescherming met behoud van de esthetische kenmerken van conventionele Polyfoil-tubes, ook in een gemetalliseerde versie. De tubes zijn de eerste mono-materiaal barrièretubes in HDPE die volledige RecyClass Technology & Product Approval hebben ontvangen. In combinatie met HDPE schroef- en scharniersluitingen kan de tube samen met rigide PE-verpakkingen worden gerecycled.

Innovatiekracht en creativiteit etma-leden

Concluderend zei Gregor Spengler dat hij meer dan tevreden was over de wedstrijd van dit jaar en voegde eraan toe: ‘Het hoge aantal deelnemers en het indrukwekkende kwaliteitsniveau van de ingezonden tubes spreken voor zich. Ondanks de moeilijke economische omgeving tijdens de pandemie, is de innovatiekracht en creativiteit van onze aangesloten bedrijven onverminderd doorgegaan. Dit versterkt de positie van de tube als verpakkingsmateriaal van de toekomst. Dergelijke investeringen in nieuwe verpakkingsoplossingen zullen zich uiteindelijk uitbetalen in de vorm van een verhoogd klant- en consumentensentiment en het bijbehorende marktsucces. Ik kijk dan ook met vertrouwen uit naar de verdere ontwikkeling van de Europese tube-industrie.’

Gerelateerd nieuws

maandag 18 juli 2016
woensdag 14 april 2010