Draagtas van Bunzl voor DEEN Supermarkten

DEEN Supermarkten neemt binnenkort nieuwe duurzame draagtassen in gebruik. Samen met Bunzl Retail & Industry, leverancier op het gebied van verpakkingen, disposables en hygiëneproducten, koos de supermarktketen voor een unieke oplossing: voor het eerst wordt naar eigen zeggen de CO2-uitstoot van productie, gebruik en afvalverwerking van een draagtas gecompenseerd door klimaatneutrale projecten. Voor DEEN Supermarkten is de overstap naar deze klimaatneutrale tas een belangrijk onderdeel van haar MVO-beleid.

DEEN Supermarkten gebruikte al een draagtas van gerecycled LDPE, maar zocht naar een oplossing om de tas nog duurzamer te maken. Marcea van Doorn, category manager Bewust Bunzl: “Dat was een leuke uitdaging. We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht, zoals materiaalreductie of het kiezen voor een ander soort materiaal, maar kwamen al snel uit op de klimaatneutrale optie. De tas blijft hetzelfde, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door het steunen van een WWF Gold Standard biogasproject in Cambodja.”

Een onafhankelijk onderzoeksinstituut berekende de CO2-voetafdruk van de draagtas van grondstof tot end-of-life. “Deze Life Cycle Analysis kijkt naar de uitstoot in de gehele keten; van productie en logistiek tot gebruik en afvalverwerking”, legt Van Doorn uit. “Doordat het om een bestaande keten gaat met vaste partners, kon het instituut de uitstoot nauwkeurig bepalen.” Climate Neutral Group controleert de Life Cycle Analysis en heeft het keurmerk ‘Klimaatneutraal Gegarandeerd’ toegekend. Het logo van dit keurmerk is te zien op de draagtassen van DEEN Supermarkten. Jaarlijks steunt de supermarktketen het uitgekozen project ter waarde van het aantal ton CO2-uitstoot van de tassen.

DEEN Supermarkten is tevreden met de aangeboden oplossing. Directeur Boudewijn Deen: “Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. Wij vonden het belangrijk om onze plastic boodschappentas te verduurzamen, juist omdat deze over het algemeen niet zo’n groen imago heeft bij de consument. Dankzij het advies en de medewerking van Bunzl hebben we snel de stap kunnen zetten naar een groene en betaalbare oplossing.”

Voor Bunzl is het de eerste keer dat een verpakkingsproduct klimaatneutraal wordt aangeboden. Van Doorn is enthousiast over de mogelijkheden: “Het geeft een nieuwe kijk op duurzaam verpakken. Wanneer je weet wat de CO2-voetafdruk van je product is, kun je deze niet alleen klimaatneutraal maken maar ook bepalen hoe je de voetafdruk kan verlagen.”

www.bunzl.nl

www.deen.nl

Reacties

Reactie toevoegen