Blik al jaren meest gerecyclede verpakking van Nederland

In 2008 zijn er weer meer blikverpakkingen hergebruikt dan ooit daarvoor. 87% van alle blikjes is teruggewonnen en weer gebruikt in nieuwe metalen producten. Blik blijft daardoor de meest gerecyclede verpakking in Nederland. Blik is ook de enige verpakking die na gebruik niet apart hoeft te worden ingezameld; via het gewone afval komt al het blik weer in het recycleproces.

Recycling is de onmisbare stap naar een duurzaam gebruik van grondstoffen. Het voorkomt het gebruik van nieuwe grondstoffen en verlaagt aanzienlijk het energieverbruik van het productieproces.  Een paar cijfers: recycling bespaart bij een stalen blikje 70% en bij een aluminium blikje zelfs 95% van de energie die nodig is voor de productie.

Het totale energiegebruik is om een blikje te maken is met ruim 75% gedaald binnen15 jaar.

De toename in 2008 van de blikrecycling is toe te schrijven aan de aanwezigheid van voldoende verwerkingscapaciteit voor brandbaar afval en de verbeterde terugwinning van metalen uit de asresten van het verbrande huishoudelijk afval. De techniek helpt een handje doordat metalen magnetisch zijn of worden gemaakt waardoor ze eenvoudig van reststromen gescheiden worden.

Bron: 
stichting kringloop blik

Reacties

Reactie toevoegen