Biodegradeerbaar belast, recyclebaar beloond

Biodegradeerbaar belast, recyclebaar beloond

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft de tarieven voor 2019 bekend gemaakt. De tarieven zijn ongewijzigd gebleven, met uitzondering van het tarief voor biodegradeerbare kunststoffen en voor drankenkartons. Het tarief voor biodegradeerbare kunststoffen is verhoogd van €0,02 naar het tarief van kunststof €0,64. Het tarief voor drankenkartons is verhoogd van €0,18 naar €0,38. Goed recyclebare verpakkingen vallen onder een lager tarief van € 0,38 per kilo.

De afgelopen vijf jaar hanteerde de Stichting Afvalfonds Verpakkingen een lager tarief voor EN 13432-gecertificeerde biodegradeerbaar kunststof. Doordat in de afgelopen jaren de processen van composteerinstallaties sterk zijn versneld, breken de biologisch afbreekbare plastic verpakkingen niet snel genoeg meer af en blijven ze in de compost achter, meldt het Afvalfonds. ‘Als het biologisch afbreekbare plastic bij het overige plastic afval terecht komt, kan het van invloed zijn op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom voorlopig bij het restafval worden weggegooid en niet in de GFT-/groenbak of bij overig plastic afval. Dit heeft de Stichting Afvalfonds verpakkingen doen besluiten het lagere tarief af te schaffen.’

Gedifferentieerd tarief
Het Afvalfonds gaat het gebruik van goed recyclebare kunststof verpakkingen belonen. Dit doet zij met het zogenoemde gedifferentieerd tarief. Dit houdt in dat kunststof verpakkingen die goed te recyclen en die wanneer ze gesorteerd zijn een positieve marktwaarde hebben, een lager tarief van € 0,38 per kilo geldt in plaats van het reguliere tarief van €0,64 per kilo verpakkingsmateriaal.

Gunstige regeling voor bedrijfsverpakkers
Voor bedrijfsverpakkers, die voor hun interne verpakkingsafval al een rekening betalen aan de afvalinzamelaar en alleen mee betalen aan de systeemkosten (70% ten opzichte van de reguliere tarieven), gelden lagere tarieven. Deze tarieven zijn, met uitzondering van het tarief voor biodegradeerbare kunststoffen, gelijk gebleven.

Klik hier voor de tarieven

 

 

Artikel delen