P75 bevrijdingsbier van Berging Brouwerij

Berging Brouwerij brouwt Bevrijdingsbier

P75, oftewel Peace75, is gebrouwen door de Noord-Hollandse Berging Brouwerij als viering van 75 jaar Nederlandse vrijheid. De brouwerij uit Purmerend werd eind 2019 benaderd door het 4 en 5 mei comité Waterland om een speciaal bier te brouwen ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid van Nederland. Het resultaat is een Orange Pale Ale bier met een diep Oranje kleur.

De initiële bedoeling van de brouwerij en het comité was om samen met de gehele horeca in Purmerend een jaar lang te vieren dat Nederlanders al 75 jaar in 'peace' leven. Maar door de coronacrisis is de horeca een lange tijd gesloten. Dat plan gaat niet door, wel is het bier per 12 flesjes te bestellen om thuis in quarantaine en in vrijheid van te genieten. Daarnaast is het verkrijgbaar bij de slijter. Een deel van de opbrengst van het bier gaat naar het 4 en 5 mei comité Waterland.

Bevrijdingsbier

Het bier is op fles verkrijgbaar. Het etiket, ontworpen door Roel Voorts, vertelt het verhaal van Nederland dat is bevrijd door onder andere Canada, Amerika en Engeland. De Noord-Hollandse brouwerij heeft daarom ook producten gebruiken uit deze landen. Zo is er gekozen voor Canadese maple syrup, een Amerikaanse hop met de toepasselijke naam Liberty en een mooie Engelse mout. Het resultaat is een Orange Pale Ale bier met een diep Oranje kleur.

 

Purmerend tijdens bevrijding

Op de voorkant van het bier staat de afkorting O.P.A. dit staat voor al onze grootouders die de oorlog hebben moeten meemaken en voor Orange Pale Ale. Het alcoholpercentage van de Peace75 is 4,5%, dat staat voor 1945 en 4 en 5 mei. 
De Berging Brouwerij en Voorts zijn ook het Waterlands archief ingedoken. Daar hebben ze een foto kunnen vinden van een straat in Purmerend tijdens de bevrijding. En natuurlijk ontbreekt de vredesduif niet op het etiket. Kortom een prachtig bier om onze vrijheid mee te vieren!

www.bergingbrouwerij.nl

 

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerd nieuws

donderdag 9 april 2020