Automated Packaging Systems stapt in het verhaal van Alcon

Met 90% van de markt is Alcon in België veruit marktleider wat cataractoperaties betreft. Alcon heeft zijn wortels in de Verenigde Staten en maakt sinds enkele jaren deel uit van Novartis. Als producent van geavanceerde chirurgische, farmaceutische en oogverzorgingsproducten is het leveren van kwaliteit van essentieel belang. Daar wordt in alle vestigingen wereldwijd nauwgezet op toegezien. Ook bij Alcon in Puurs, waar toeleverancier Automated Packaging Systems (APS) dagelijks meewerkt aan een hygiënisch onberispelijk productieproces.

Een van de activiteiten bij Alcon in Puurs – naast de afdelingen waar oogdruppels, crèmes en visco-elastics worden gemaakt – is de CUSTOM-PAK®afdeling waar pakketten op maat worden samengesteld, specifiek voor oogoperaties. Met een variabele behoefte aan diverse materialen voor eenmalig gebruik – onder meer gaasjes, afdeklakens, naalden, kompressen, handschoenen en schorten – leent de oogchirurgie zich in het bijzonder voor dergelijke pakketten.

Naar gelang de eigen procedures die chirurgen en ziekenhuizen hanteren, verschillen de operatiepakketten zowel qua inhoud als qua orderhoeveelheden. Bij Alcon noteert men maandelijks een variatie van 4000 verschillend samengestelde pakketten.

Dago Pollmann (Custom Pak® Product Design Coördinator): ‘De klant krijgt wat hij vraagt. Een chirurg raadpleegt onze catalogus en maakt daaruit een lijstje, voor ons de “bill of material”. Op basis daarvan stellen wij het pakket samen. Wordt een artikel gevraagd dat niet in onze catalogus staat, dan breiden we ons aanbod uit met dat extra product. Zo’n 300 medewerkers zorgen ervoor dat hier vanuit Puurs jaarlijks circa 2,4 miljoen van die pakketten de deur uitgaan met bestemming Europa, het Midden-Oosten en Afrika.’

Een flexibele kijk

De flexibiliteit die Alcon zelf aan de dag legt ten aanzien van de klanten, eist de specialist in medische materialen ook van zijn leveranciers. Kort op de bal spelen hoort daar zeker bij, bijvoorbeeld wanneer aanpassingen worden doorgevoerd aan productieprocessen.

‘Je hoeft zelf geen dokter te zijn om te weten dat de operatiekamer bijzonder gevoelig is voor particles,’ aldus Dago Pollmann. ‘Ongeveer drie jaar geleden veranderden we onze procedure voor vezelhoudende materialen zoals onder meer oogpads, wattenstaafjes en kompressen. Dergelijke componenten kunnen wel eens deeltjes verspreiden en daarom besloten we deze apart te verpakken. Een procedure die we hier geleidelijk invoerden.’

Voor deze nieuwe verpakkingsopdracht ging Alcon op zoek naar een partner. In Automated Packaging Systems werd de flexibele, competente specialist gevonden die zowel de zakjes als een up-to-date type machine kon leveren.

Pollmann: ‘Vitale factor voor de verpakkingstoestellen die we gebruiken is dat ze beantwoorden aan de ISO-klasse 8 voor clean rooms. Microbiologische hygiëne en een minimaal aandeel aan particles zijn essentieel om contaminatie te voorkomen.’

APS startte met een testlevering van één PS125. Een toestel uit het assortiment dat werkt met zakjes op rol en dat standaard is voorzien van een sideplate in karton. De strenge hygiënische vereisten sloten een materiaal als karton meteen uit en dus werd gewerkt aan een oplossing zonder sideplate. Het is Alcon zelf die nu een aluminium sideplate voorziet.

Vrij kort na het eerste toestel volgde de introductie van nog eens vijf exemplaren van de PS125. De zes toestellen worden nu ingezet op de verschillende productielijnen. Alcon zet twee maten van zakjes met openingsstrip in, afhankelijk van de inhoud en van wat de klant wil.

‘Weg van standaard leveren’, zegt Dago Pollmann, ‘het is een van de troeven van APS. Net als het onderhoudsgemak, de bedrijfszekerheid en de gebruiksvriendelijkheid van haar machines. Het vervangen van de rollen gebeurt door onze eigen werkneemsters en ook een onderhoudscontract hebben we niet, gewoon omdat de toestellen zo betrouwbaar zijn.’ 

Tags (taxonomy): 

Reacties

Reactie toevoegen