Argos lanceert duurzame AGF-verpakking

Argos lanceert duurzame AGF-verpakking

Argos Packaging & Protection overhandigde onlangs de naar eigen zeggen allereerste verpakkingen geproduceerd van olifantsgras wereldwijd binnen de AGF-sector aan Valstar Holland, een bedrijf in kasgroenten.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Er wordt jaarlijks 26 miljard stuks kunststof voedingsmiddelenverpakkingen gebruikt, aldus Argos. De groei van het plastic gebruik is voornamelijk te wijten aan de bevolkingsgroei die elk jaar verantwoordelijk is voor een toename van ongeveer 100 miljoen verpakkingen. Daarnaast ziet de verpakkingsproducent de vraag naar verpakkingen nog een extra impuls krijgen door hygiëne en voedselveiligheid.

‘Juist daarom is het van belang dat wij als schakel in de keten blijven innoveren om zo tot duurzamere oplossingen te komen’, zegt Roy van den Heuvel, accountmanager bij Argos Packaging & Protection.

AGF-verpakking van Argos en partners

Argos, Valstar Holland en Vibers, producent van het gelijknamige papier van olifantsgras (een alternatieve grondstof voor verpakkingen) introduceerden onlangs een duurzame kartonnen AGF-verpakking van olifantsgras. De verhouding van de verpakking is 25% Vibers papier en 75% ander karton. Dit is essentieel om de gewenste productbescherming te bieden tijdens transport.

Argos: Duurzame AGF-verpakking van olifantsgras

De voordelen van olifantsgras zijn legio, stelt Argos.

  • Olifantsgras groeit op braakliggend terrein en wordt eenmalig aangeplant.
  • Het is een vaste plant die circa 20 jaar lang jaarlijks een opbrengst levert van 20 ton droge biomassa per hectare.
  • Het legt meer CO2 vast dan een vergelijkbaar perceel bomen.
  • Laag vochtigheidspercentage, gelijk geschikt voor processing zonder drogen en chemische bewerking.
  • Geschikt voor het maken van duurzame materialen zoals papier en karton, bioplastic en biobeton.
  • Geen irrigatie, regenwater is voldoende.

Niet goedkoop

Het is voor het eerst dat de alternatieve grondstof wordt gebruikt voor een verpakking in de AGF-sector, vervolgt Van den Heuvel. ‘Het staat nog in de kinderschoenen en is daardoor niet de goedkoopste oplossing voor het verpakken van groenten en fruit, maar belangrijk genoeg voor ons en Valstar voor het realiseren van een verdere verduurzaming in de verpakkingsindustrie.’

NL Packaging Awards

De AGF-verpakking van Argos is één van de 146 inzendingen van de NL Packaging Awards 2020, waarvan de jurering vorige week is afgerond. Eind juni maakt de organisatie van de NL Packaging Awards bekend wie de genomineerden zijn geworden. Het is dus nog even spannend voor Argos.

www.argos.nu

www.valstar.com/nl/

https://vibers.nl/

https://packagingawards.nl

Artikel delen