‘Grootste plastic recyclingfabriek wereldwijd’

‘Grootste plastic recyclingfabriek wereldwijd’

Als de bouw van Site Zero in Motala, Zweden in 2023 is voltooid, kan een indrukwekkende 200.000 ton aan plastic verpakkingen worden verwerkt. Het betreft een nieuwe plastic recyclingfabriek van Swedish Plastic Recycling. De faciliteit wordt ‘s werelds grootste en modernste in zijn soort.


‘Er is tegenwoordig geen andere vergelijkbare faciliteit in de wereld’, zegt Mattias Philipsson, CEO van Swedish Plastic Recycling.

‘We verdubbelen onze capaciteit en kunnen 200.000 ton plastic verpakkingen per jaar verwerken. Het schept voorwaarden voor het ontvangen en sorteren en op de lange termijn recyclen van alle plastic verpakkingen van Zweedse huishoudens’, zegt Mattias Philipsson, CEO van Swedish Plastic Recycling.

‘Kunststof is een waardevol materiaal met unieke eigenschappen, waar onze moderne samenleving niet zonder kan. Daarom is het noodzakelijk dat plastic verpakkingen worden gerecycled en onderdeel worden van de circulaire economie zonder negatieve klimaatimpact.’

Recordbedrag

Site Zero in Motala is een belangrijke stap op weg, waar Svensk Plast Recycling een recordbedrag van 100 miljoen euro investeert in een ultramoderne faciliteit, die in 2023 zal worden voltooid. Svensk Plast Recycling heeft al een faciliteit in de Motala. Die faciliteit is vandaag de meest efficiënte van Europa en wordt nu verder doorontwikkeld met de volgende generatie technologie in de vorm van de 60.000 vierkante meter grote Site Zero.

‘Er is tegenwoordig geen andere faciliteit ter wereld die de mogelijkheden heeft die Site Zero krijgt. We bereiden ons ook voor om het plastic in de volgende fase te kunnen wassen en granuleren, die naar verwachting in 2025 klaar zal zijn. Dan kan onze hele plasticstroom circulair worden - in Zweden’, zegt Mattias Philipsson.

Vier soorten plastic

Volgens Swedish Plastic Recycling zal in principe al het plastic in de nieuwe faciliteit kunnen worden gerecycled dankzij nieuwe en baanbrekende technologie. Vandaag kan de bestaande fabriek vier soorten plastic sorteren - in de toekomst kunnen twaalf soorten plastic worden gesorteerd en gerecycled op Site Zero. Ook verpakkingen die uit composiet kunststof bestaan, kunnen worden gescheiden en chemisch worden gerecycled of nieuwe composietproducten worden.

Klimaatneutraal

Site Zero wordt volledig klimaatneutraal en heeft geen uitstoot. De fabriek wordt aangedreven door hernieuwbare energie en een kleine deel van plastic en ander afval, dat niet kan worden gerecycled, kan worden gebruikt voor energieterugwinning zonder klimaatemissies van broeikasgassen, de zogenaamde CCS ( Carbon Capture Storage ). Er zijn ook plannen om eigen duurzame energie te produceren met zonnecellen op het grote platte dak van het Site Zero-gebouw.

‘Deze investering schept de voorwaarden om van Zweden een wereldleider op het gebied van kunststofrecycling te maken. En om dit samen te kunnen doen met onze producerende klanten en eigenaren, die uit grote delen van het Zweedse bedrijfsleven bestaan. Het voelt heel inspirerend’, zegt Mattias Philipsson, die ook benadrukt dat de Zweedse milieubeschermingsinstantie meer dan 18 miljoen euro bijdraagt via Klimatklivet .

Feiten over Site Zero

  • Locatie: Motala bedrijventerrein (eigendom van Swedish Plastic Recycling)
  • Oppervlakte: ca. 60.000 m² (Motala bedrijventerrein ca. 85.000 m²)
  • Ontvangstcapaciteit: 200.000 ton plastic verpakkingen per jaar
  • Sorteercapaciteit: PP, HDPE, LDPE, PET-tray, PET flessen (gekleurd en transparant), PP folie, EPS, PS, PVC, twee kwaliteiten Polyolefin mix, metaal en afkeur van niet-plastic
  • Processen: Chemische recycling, composiet producten, energieterugwinning met CCS
  • Overig: Volledig geautomatiseerd proces, 60 Near Infra Rode (NIR) sensoren, ca. 5 km transportband, wassen en granuleren in fase 2
  • Aantal medewerkers : 150-200 medewerkers in 2023 (vandaag heeft Svensk Plast Recycling ongeveer 80werknemers)
  • Totale investering: ongeveer 100 miljoen euro

Gerelateerd nieuws