Martin Berlekamp: Dunne monofilms met barrière is een uitdaging

Schur Flexibles gebruikt de 5r-aanpak voor een groenere toekomst: recycling, replace, reduction, renewal en responsibility. De vastberadenheid om de verwerking van kunststoffen te transformeren is cruciaal. We zien onze huidige duurzaamheidstransformatie als een uitdaging. De samenleving vraagt dat ook van ons. Het aandeel plastic in verpakkingen is groot en daarom moeten we een verantwoorde manier vinden om hier duurzaam mee om te gaan. Dat vraagt om nieuwe productportfolio waarmee onze klanten hun duurzaamheidsdoelen kunnen bereiken. Ze zijn zelfs vaak veeleisender dan de wettelijke eisen. Ons streven is dat het merendeel van onze producten vóór 2025 recyclebaar zijn. We hebben al een reeks recyclebare producten in ons portefeuille.

Dat is ook nodig, want als je naar Carrefour, Tesco, Aldi of Lidl kijkt, allemaal hebben ze hun eigen duurzaamheidsprogramma's. Dit zijn de doelen waar consumenten en overheden om vragen. Als je als leverancier van flexibele films niet in staat bent om recyclebare oplossingen te leveren, lig je er uit.
We gaan naar een circulaire economie en dat is een van de grootste uitdagingen, omdat de flexibele filmindustrie in het verleden dunne films ontwikkelde met behulp van meerdere polymeren. De beste manier om reductie te realiseren is dunnere films te gebruiken. Maar recyclebaarheid is niet vanzelfsprekend als je verschillende polymeren hebt. Dit is een uitdaging voor ons. Ook al is de CO2-voetafdruk verhoudingsgewijs 97% voor het product en slechts 3% van voor verpakkingsfilm, moeten we voor die 3% zorgen.
Wij zijn ook lid van CEFLEX, een samenwerkingsinitiatief dat bestaat uit een consortium van Europese bedrijven en verenigingen dat de volledige supply chain van flexibele verpakkingen vertegenwoordigt. CEFLEX is erg belangrijk, heeft invloed op de Europese wetgeving en doet onderzoeken naar hoe we in de toekomst verpakkingen kunnen veranderen.
Daarnaast werken we mee aan Save Food met leden van de industrie, de politiek en het maatschappelijk middenveld proberen we voedselverspilling gezamenlijk op te lossen. We kunnen helpen voedselverspilling te verminderen door ervoor te zorgen dat voedsel wordt verpakt met een geschikte en recyclebare verpakkingsfolie.
Om ervoor te zorgen dat voedsel correct wordt verpakt, is Schur Flexibles een belangrijk partnerschap aangegaan met Nippon Gohsei, een groepsmaatschappij van Mitsubishi Chemici die EVOH en PVOH produceert. Deze materialen bieden een passende barrière tegen zuurstof en geuren en smaken die het product kunnen vervuilen. Je hebt een barrière tegen zuurstof nodig om waardevolle eiwitten te beschermen, zoals in vis, kaas en vlees.
We blijven onder tussen wel ambitieus - het doel is dat Schur Flexibles bij de top vijf van Europa hoort. Dat kan door marktaandeel winnen van de concurrentie en met introductie van nieuwe, duurzame producten.

Martin Berlekamp, ​​hoofd duurzaamheid bij Schur Flexibles Group