Symphony Environmental: ‘5 Trends in de plastic industrie in 2025’

Symphony Environmental: ‘5 trends in de plastic industrie in 2025’

Symphony Environmental, een bedrijf actief op het gebied van verpakkingstechnologie, is van mening dat de kunststofsector voorop loopt als het gaat om een transformatieve verschuiving naar duurzaamheid.

 

Michael Laurier, CEO van Symphony Environmental: ‘Dit is een industrie die wordt gedreven door enorme veranderingen en naarmate we richting 2025 gaan, kunnen we een nog grotere focus op innovatie verwachten. Kunststof producten zijn enorm nuttig, ze zijn vaak het beste materiaal voor de taak en hebben een uitstekende levenscyclusanalyse (LCA). Het wordt gemaakt van een bijproduct van olieraffinage, en zolang er olie nodig is voor brandstoffen, is het logisch om het bijproduct te gebruiken.  
'Van de ontwikkeling van biologisch afbreekbare en duurzame kunststoffen tot de integratie van slimme technologieën, de sector past zich aan om dringende milieuproblemen en maatschappelijke behoeften aan te pakken'

Gedreven door milieuoverwegingen en regelgeving zijn dit volgens Laurier enkele van de nieuwste trends die de koers van de kunststoftechnologie bepalen:

  1. De circulaire economie
    Door een circulaire economie te hanteren, dragen bedrijven niet alleen bij aan het verminderen van de milieu-impact van plastic, maar bevorderen ze ook een duurzamer en hulpbronnenefficiënter model. Centraal hierbij staat het doel om afval te minimaliseren en het recyclen en hergebruiken van plastic te bevorderen. Bedrijven ontwerpen nu producten met recycling in gedachten, waarbij ze kiezen voor materialen die efficiënt kunnen worden verwerkt via recyclingsystemen of zelfs biologisch afbreekbaar zijn. Deze verschuiving betekent dat de industrie als geheel op weg is naar een toekomst waarin de levenscyclus van plastic zorgvuldig wordt beheerd om de impact op het milieu te minimaliseren. In de nabije toekomst zal er echter nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid plastic in de open omgeving terechtkomen, waar het tientallen jaren kan liggen of rondzweven, en daarom is ons d2w biologisch afbreekbare plastic uitgevonden.

  2. Biologisch afbreekbare kunststoffen
    Biologisch afbreekbare kunststoffen worden steeds belangrijker in de voortdurende inspanningen om de milieu-impact van traditionele kunststoffen te beperken. Gewone polyethyleen- en polypropyleenproducten kunnen veel sneller biologisch worden afgebroken als ze in het milieu terechtkomen - zonder microplastics achter te laten - door ze eenvoudigweg te maken met een d2w-masterbatch tegen weinig of geen extra kosten. Deze gezamenlijke inspanning richting een duurzamere en milieubewustere benadering van kunststofproductie weerspiegelt een inzet om de functionele voordelen van kunststoffen in balans te brengen met een verantwoordelijke aanpak van ecologische duurzaamheid.

  3. Regelgevend kader
    Veel overheden en internationale organisaties zijn bezig met grote veranderingen in het regelgevingslandschap om verantwoord plasticbeheer te versterken en te handhaven. Een centraal onderdeel hiervan is de toename van de beperkingen op plastic voor eenmalig gebruik. In het Midden-Oosten hebben regeringen geëist dat een breed scala aan verpakkingen en andere producten wordt gemaakt met D2W of een gelijkwaardige biologisch afbreekbare technologie.

  4. Slimme kunststoffen
    Symphony Environmental biedt naar eigen zeggen een reeks van deze kunststoffen. ‘De grootste bakkerij ter wereld is begonnen met het gebruik van d2p-technologie voor zijn broodverpakkingen en gebruikt al meer dan 15 jaar d2w.’  

  5. Antimicrobiële kunststoffen
    De ontwikkeling van antimicrobiële kunststoffen is een belangrijke en actuele trend geworden. Als direct gevolg van de verhoogde nadruk op hygiëne, met name in zorgomgevingen, omvat deze innovatieve aanpak de integratie van stoffen met inherente antimicrobiële of antivirale eigenschappen in het productieproces van kunststoffen. Aangezien de vraag naar verhoogde hygiëne aanhoudt, benadrukt de ontwikkeling en het gebruik van antimicrobiële kunststoffen de toewijding aan het bevorderen van volksgezondheidsmaatregelen door middel van innovatieve materiaaloplossingen. 

Laurier vervolgt: ‘De kunststofindustrie ondergaat een dynamische transformatie, gekenmerkt door een convergentie van innovatieve trends die leiden tot een duurzamere en verantwoordelijkere toekomst. Van de ontwikkeling van biologisch afbreekbare en duurzame kunststoffen tot de integratie van slimme technologieën, de sector past zich aan om dringende milieuproblemen en maatschappelijke behoeften aan te pakken. Voeg daarbij innovaties op het gebied van productie en recycling en de toewijding van de industrie aan efficiëntie, afvalvermindering en verbeterde materiaaleigenschappen wordt duidelijk.’

‘Maar wat ook duidelijk is, is dat door het beperken van plastic voor eenmalig gebruik en het aannemen van andere beperkende regelgeving, hoewel gericht op het bevorderen van een eco-bewuste kunststofeconomie, de overheid zelf bezig is met deugdsignalering in plaats van samen te werken met vernieuwers in de sector om echte verandering teweeg te brengen’, besluit Laurier.

Meer artikelen

recent new image
Na-Nomi en De Koningh...

Na-Nomi, actief in co-packing, werkt...

Lees meer
recent new image
Optimum Group en...

Optimum Group en Packaging Partners...

Lees meer
recent new image
Zweden verhoogt...

Returpack, de Zweedse organisatie...

Lees meer
recent new image
PLMA organiseert eerste...

Op 30 januari 2025 vindt PLMA’s Private...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox