Oproep tot extra premie op statiegeld door Consumentenbond en Fair Resource Foundation (FRF)

Oproep tot extra premie op statiegeld

De inzameling van verpakkingen is niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor de verpakkingsbranche, maar ook voor consumenten en consumentenorganisaties, die aandringen op verbeteringen in het systeem. Het inzamelen van plastic flesjes blijft met slechts 74% achter bij de wettelijke norm van 90%. Consumentenbond en Fair Resource Foundation (FRF), pleiten daarom voor een tijdelijke premie van €0,05 voor consumenten bovenop het reguliere statiegeld om de inzameling te stimuleren.

Stichting Verpact is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem en heeft de wettelijke taak om 90% van alle verkochte flesjes en blikjes weer in te nemen. Maar dat percentage wordt bij lange na niet gehaald. Slechts 74% van de verkochte flesjes komt terug. Van de blikjes zijn nog geen cijfers bekend, maar naar verwachting zal de inzameling hiervan evenmin aan de norm voldoen. Daardoor stond er op 1 april 2024 maar liefst 374 miljoen euro aan niet uitgekeerd statiegeld op de bankrekening van Verpact. En sindsdien komen daar elke week miljoenen euro’s bij.
'Verpact is veel te laat begonnen met het realiseren van voldoende inleverpunten'

Onvoldoende inleverpunten

Het te lage inleverpercentage komt vooral door een tekort aan goede inleverpunten, stellen de Consumentenbond en Fair Resource Foundation (FRF). Consumenten kopen flesjes en blikjes vaak onderweg, in sportkantines of bioscopen, maar kunnen die vervolgens daar niet inleveren.

Maarten van Heuven, projectcoördinator FRF: ‘Verpact is veel te laat begonnen met het realiseren van voldoende inleverpunten. Ze staren zich blind op inleverautomaten in grote supermarkten in plaats van handmatige verwerking op de plekken van aankoop. Daarnaast zijn de inlevermachines in supermarkten ook vaak druk en kapot. Het wordt consumenten dus bepaald niet makkelijk gemaakt. En ondertussen stapelt bij Verpact het geld op.’

Bijdrage verlaging drankfabrikanten

Het vele geld dat blijft liggen, was voor Verpact reden om de bijdrage van drankfabrikanten met ruim 10% te verlagen. De fabrikanten betalen mee aan het statiegeldsysteem. 

‘Oneerlijk’, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Het is statiegeld dat consumenten hebben betaald. Dat moet dus ook terug naar hen, in plaats van korting te geven aan fabrikanten.’

Tijdelijke premie op statiegeld

Een tijdelijke premie op het statiegeld creëert volgens de organisaties een win-win situatie. Consumenten krijgen een extra stimulans om blikjes en flesjes terug te brengen. En Verpact bereikt daarmee eerder zijn inzamelingsdoel.

Tweede Kamer

Op 19 december 2024 gaat de Tweede Kamer in gesprek met de verantwoordelijke bewindspersonen over de miljoenen die op de plank blijven liggen bij Verpact. De Consumentenbond vraagt in een brief aan de Kamer om het idee van de premie te omarmen en te bespreken met de stichting.

Meer artikelen

recent new image
Fijne feestdagen en een...

De redactie van VerpakkingsManagement...

Lees meer
recent new image
Robatech Groep benoemt...

Vanaf 1 januari 2025 neemt Yves Ottiger...

Lees meer
recent new image
Oproep tot extra premie...

De inzameling van verpakkingen is niet...

Lees meer
recent new image
NVGP wordt...

De Nederlandse Vereniging van...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox