‘Het is belangrijk en zinvol om economisch en ecologisch denken en handelen in onze werkzaamheden te integreren. Robatech is er trots op een goed voorbeeld te geven’, aldus Robatech.
Duurzaamheid is een wereldwijde opgave
Zowel bij de vestigingen van Robatech, zoals Robatech Nederland, als bij het hoofdkantoor in Zwitserland, waar de lijmapplicatiesystemen gemaakt worden, is iedereen intensief met duurzaamheid bezig. Uit onderzoek blijkt dat de meeste milieubelasting bij de productie en gebruik van de lijmsystemen ontstaat. Daarom is het hoofdkantoor van Robatech intensief met programma’s en maatregelen bezig om dit te reduceren. ‘En dit wordt scherp in de gaten gehouden’, stelt het bedrijf.
Hoe implementeert Robatech duurzaamheid?
Studenten van de CAS-cursus (Certificate of Advanced Studies) "Succesfactor Duurzaamheid" aan de Fachhochschule Nordwestschweiz (FHNW) en deelnemers van het duurzaamheidsprogramma van de Aargauische Kantonalbank (AKB) werden op 8 oktober 2024 in Muri geïnformeerd over de duurzaamheidsprojecten van Robatech. Ze kregen waardevolle suggesties voor het ontwerpen en implementeren van hun eigen initiatieven.
Tim Paduch, Sustainability & Compliance Manager bij Robatech, stelde na een rondleiding door de productiehallen de studenten voor aan de reeds geïmplementeerde en lopende duurzaamheidsprojecten. Het project om de CO2-voetafdruk van het product en het bedrijf te bepalen behoorde in 2023 tot de drie meest innovatieve binnen het duurzaamheidsprogramma van de AKB.
‘Ik ben onder de indruk van hoe Robatech zich intensief en serieus bezighoudt met duurzaamheid op het hoogste bestuursniveau’, aldus Patrick Küng, jurylid van het AKB-duurzaamheidsprogramma en hoofd Corporate & Institutional Banking bij AKB. Het was voor hem interessant om te zien hoe Robatech zich na het duurzaamheidsprogramma verder heeft ontwikkeld.
Inzicht in geleefde duurzaamheid
Met de informatienamiddag bij Robatech gaf Dr. Pavlina Pavlova, programmacoördinator van de CAS-cursus en tevens coördinator van het AKB-duurzaamheidsprogramma, haar studenten een kijkje in de geleefde duurzaamheid van een internationaal georiënteerd familiebedrijf.
‘Robatech stelt bewust middelen beschikbaar voor het thema duurzaamheid en draagt dit authentiek uit in de wereld. De familiale omgang binnen het bedrijf, met de vestigingen en partners in meer dan 80 landen, maakt de implementatie gemakkelijker’, legde de CAS-verantwoordelijke uit. ‘Het is ook positief dat medewerkers uit eigen initiatief duurzaamheidsprojecten initiëren, ondersteunen en actief implementeren.’
Martin Meier, CEO van Robatech, voegde daaraan toe: ‘Dit creëert een bijzondere dynamiek in onze projecten. Bij het project om plastic verpakkingen te vermijden, waren medewerkers zeer betrokken. Momenteel gebruiken we al 50% minder plastic per jaar. Dat is opmerkelijk!’
Robatech streeft ernaar haar producten tegen eind 2025 volledig plasticvrij te verpakken.
<Openingsfoto: zij zetten zich in voor duurzaamheid in het bedrijf: v.l.n.r. Patrick Küng, AKB; Martin Meier, Robatech; Dr. Pavlina Pavlova, FHNW; Tim Paduch, Robatech.>