Tetrapak recycling

Recycling drankenkartons: België loopt voor

Drankenkartons zijn een kwalitatief goed te recycleren verpakking. België is zelfs één van de koplopers op wereldvlak met 95% inzameling van alle op de markt gebrachte drankenkartons, waarvan netto 72% effectief gerecycled is. In Nederland is dat rond de 30%.

België breekt een record met recycling van huishoudelijke verpakkingen. Van de 734.651 ton verpakkingen die Fost Plus-leden op de Belgische markt hebben gebracht, is vorig jaar 97 procent gerecycled. Ook op het gebied van drankenkartons scoort België goed.

In 2023 zamelde Fost Plus 24,4 kilo PMD per inwoner in. Dat is ongeveer één extra PMD-zak per inwoner in vergelijking met 2022. Onze zuiderburen zamelden vooral meer plastic in. Toch blijft Fost Plus onderzoek doen naar hoe de zogenoemde blauwe zak verder uitgebreid kan worden.

Technologie is er

Op World of Private Label 2024 in Amsterdam was Frank Vandewal, Sustainability Director bij Tetra Pak, aanwezig. Hij legde nog eens uit wat recycling van drankenkartons specifiek maakt, maar benadrukte ook dat de recyclingcapaciteit er is en dat recycling geen probleem is. ‘Gemiddeld is 70% papier, verder alleen een dop en een laagje plastic. Voor lang houdbare producten is een laagje aluminium toegevoegd. De lagen zijn perfect scheidbaar van de papiervezels en kunnen via recycling een nieuwe grondstof worden, die we weer integreren in nieuwe producten. De technologie is er, alleen de inzameling moet omhoog om effectief de recycling ook omhoog te halen.’

Stappen gezet

In Nederland wordt ongeveer 60% van de drankenkartons ingezameld, in België 95%. Daar gebeurt het al sinds de jaren ’90, in Nederland pas sinds 2015. Vandewal: ‘Om in Nederland meer in te zamelen zal er meer communicatie moeten komen en het helpt als de inzamelsystemen overal hetzelfde zijn. Er worden in Nederland nu stappen gezet voor een efficiëntere sortering.’ Volgens Vandewal helpt in België het feit dat de zakken transparant zijn en dat ze achterblijven met een rode sticker als er afval in zit dat er niet in thuishoort. ‘Dat is toch een vorm van sociale controle.’

Vandewal vindt de samenwerking met Verpact erg goed. "We zoeken naar lokale recyclingmogelijkheden. Het scheiden van de lagen in onze verpakkingen is relatief eenvoudig. In de recyclingfaciliteit worden de kartons in water gedrenkt en in een grote trommel, een zogenaamde pulper, gemengd. Dit proces scheidt de papiervezels van de polyethyleen- en aluminiumlagen. We kunnen nu al 98% van de vezels terugwinnen. Wat overblijft is de laag LDPE en de HDPE-dop en/of aluminium."

PolyAl capaciteit moet groter

Vandewal zegt dat de recyclingcapaciteit in de Benelux nog kan groeien. ‘De PolyAl-capaciteit moet groter. Polyal is een samenstelling van de woorden "polyethyleen" en "aluminium". Het verwijst naar de mix van polyethyleen en aluminium die overblijft na de scheiding van het papier tijdens het recyclingproces van drankenkartons. Wat overblijft is een mix van polyethyleen en aluminium, oftewel polyal. De eerste plant in Nederland zit nu helemaal vol. Het plastic en aluminium dat we terugwinnen vanuit deze PolyAl-plant wordt voornamelijk verwerkt tot pallets.’

Fibre-based barrière

Een noviteit bij Tetra Pak is een fibre-based barrière, waarbij bij drankenkartons die normaal een aluminium barriere hebben , dit nu vervangen is door een barriere op basis van papiervezel. ‘Papier en PE zijn onze hoofdmaterialen’, zegt Vandewal. "We hebben dus altijd twee end-of-life stromen waarvan papier maximaal hernieuwbaar is. De vezelbarrière is een mooie noviteit, maar het is nog een lange route vooraleer dit in al onze verpakkingen aanwezig zal zijn."

 

Meer artikelen

recent new image
Tehabo bestaat 50 jaar:...

Tehabo viert vandaag - 5 september -...

Lees meer
recent new image
Plastic Avengers...

De invoering van statiegeld heeft een...

Lees meer
recent new image
Adventskalenders op...

Het is nog zomer, maar Kerstmis, en dan...

Lees meer
recent new image
All4Pack Emballage Paris:...

Van 4 t/m 7 november wordt Parijs weer...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox