Zeewiervezels als verpakkingsgrondstof


Zeewiervezels
Zeewiervezels mogelijk grondstof voor verpakkingen

DS Smith onderzoekt hoe zeewiervezels gebruikt kunnen worden als grondstof in papier en verpakkingsproducten – met het oog op de toenemende vraag van klanten en consumenten naar duurzame goederen.

Voor het eerst in de sector zou DS Smith zeewier in haar verpakkingsnetwerk kunnen gebruiken als alternatieve vezelbron voor hout. Na de eerste experimenten onderzoekt het bedrijf ook de mogelijkheid of zeewier een belangrijke rol kan spelen als alternatief voor plastic , door te fungeren als een barrièrecoating ter vervanging van op aardolie gebaseerde verpakkingen die worden gebruikt bij de bescherming van vele voedingsmiddelen.

DS Smith zit aan tafel met een aantal biotechnologiebedrijven, om het gebruik van zeewiervezels in verschillende verpakkingsproducten, zoals kartonnen dozen, papierwikkels en kartonnen trays, te onderzoeken.


Zeewiervezels
In een laboratorium van DS Smith worden zeewiervezels getest

‘Een van de vele alternatieven’

Thomas Ferge, Paper and Board Development Director bij DS Smith: “Als leider op het gebied van duurzaamheid kan ons onderzoek naar alternatieve grondstof- en vezelbronnen een echte doorbraak betekenen voor onze klanten en consumenten, die steeds vaker producten willen zien die gemakkelijk te recyclen zijn en een minimale impact op het milieu hebben.”

“Zeewier is één van de vele alternatieve natuurlijke materialen die we bekijken – en ook al associëren de meeste mensen zeewier met het strand of als ingrediënt van sushi, zorgt het voor ons voor potentieel handige toepassingen om de volgende generatie van duurzame papier- en verpakkingsoplossingen te voorzien.”

Ook stro en hennep

Het zeewierproject maakt deel uit van het eerder dit jaar aangekondigde O&O-programma van DS Smith ter waarde van 100 miljoen pond (ongeveer 117,5 miljoen euro) voor de circulaire economie. Het bedrijf werkt ook aan natuurlijke vezels van andere innovatieve natuurlijke materialen zoals stro, hennep, miscanthus en katoen, maar ook van meer ongebruikelijke bronnen zoals de margrietbloemige bekerplant en landbouwafval zoals cacaodoppen of bagasse - de pulpvezel die overblijft nadat suikerriet is verwerkt.

Now & Next

De Circulaire Economie vormt de kern van de Now and Next-strategie van DS Smith, waarbij de nadruk ligt op het sluiten van de kringloop door betere ontwerpen, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen door elke vezel optimaal te benutten, het verminderen van afval en vervuiling door circulaire oplossingen en het uitrusten van mensen om de overgang naar een circulaire economie te leiden. Tegen 2023 zal DS Smith 100% herbruikbare of recycleerbare verpakkingen produceren en het doel is dat tegen 2030 al haar verpakkingen gerecycleerd of hergebruikt zullen zijn.

Meer artikelen

recent new image
Ferrum Packaging en KHS...

Ferrum Packaging en KHS, beiden actief...

Lees meer
recent new image
Ranpak introduceert...

Ranpak, een bedrijf dat zich profileert...

Lees meer
recent new image
DS Smith investeert 10...

Verpakkingsproducent DS Smith heeft 10...

Lees meer
recent new image
ISPM 15: Een cruciale...

Het naleven van internationale...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox