SwapBox en WePack gaan samen verder

SwapBox en WePack gaan samen verder als SwapBox. De twee Amsterdamse startups distribueren herbruikbare voedsel- en drankverpakkingen voor afhaalmaaltijden naar restaurants om hun missie te vervullen: verpakkingsafval elimineren. Beide bedrijven willen hun markt uitbreiden en hun impact vergroten. Hun doel is zo snel het wereldwijde probleem van verpakkingsafval op te lossen. De Impact Hub van Amsterdam begeleidt het nieuw gefuseerde team in hun startup programma.

Verspreiding verpakkingsafval toegenomen

De verspreiding van voedselverpakkingsafval is versneld door de hausse in bezorgservices als gevolg van Covid-19. ‘Van al het geproduceerde plastic is 40% plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik, die maar minuten worden gebruikt en generaties lang vervuilen, zo melden de startups in hun persbericht. ‘Bovendien worden de biobased composteerbare verpakkingen die door milieubewuste restaurants worden gebruikt niet van nature afgebroken. Ook vereisen ze aanzienlijk afvalbeheer, wat in Nederland nauwelijks aanwezig is. De Nederlandse regering heeft onlangs het verbod op plastic verpakkingen tegen juli 2021 aangekondigd. Om het probleem van verpakkingsafval aan te pakken, is een verandering van het consumentengedrag vereist die alleen kan worden bereikt door een nieuw systeem dat gemakkelijk is toe te passen en dat ook zakelijk zinvol is voor de industrie.’

SwapBox en WePack gaan samen verder. Maxime van Zanden, Dejun Li en Maurits Last

Swapbox systeem kosteneffectief

SwapBox heeft een triple-win-systeem gebouwd dat verpakkingsafval vermindert. Het is gratis en gemakkelijk te gebruiken is voor consumenten en kosteneffectief voor foodservicebedrijven. Sinds de lancering in december 2020 heeft SwapBox meer dan 1500 stuks wegwerpverpakkingen voorkomen. Via de SwapBox Web App bieden restaurants herbruikbare verpakkingen aan hun gasten zonder statiegeld te vragen. Het SwapBox-netwerk is gegroeid van 15 partners bij de start naar momenteel 40 partners in Amsterdam.

Sinds de lancering in december 2020 heeft SwapBox meer dan 1500 stuks wegwerpverpakkingen voorkomen.

Uitbreiding naar meer steden

SwapBox bereidt zich nu voor om op 1 maart in Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Brussel te beginnen. Het bedrijf wil een netwerk creëren waar gebruikers op elke straathoek verpakkingen kunnen retourneren. Met de huidige groeiplannen zal SwapBox ook proberen om in april/mei van dit jaar hun startkapitaal op te halen.

Dejun Li - Medeoprichter SwapBox, vorige oprichter van WePack: ‘Door de fusie van de twee bedrijven is er meer focus op het vervullen van de missie, namelijk om meer te zijn dan een verpakkingsoplossing. Onze cultuur van Do Good and Do More overstijgt de manier waarop we onze relaties met restaurants benaderen. Het overstijgt ook de betrokkenheid bij lokale en internationale ngo's. We willen technologie ontwikkelen die gebruikers gemak biedt en samenwerken met onze leveranciers om de impact van onze activiteiten op het milieu te verminderen.

Meer impact

Maurits Last - Medeoprichter SwapBox, ‘met de fusie van de twee bedrijven hebben we een groter platform om sneller meer impact te maken, we streven er nu naar om in april van dit jaar onze eerste ton plastic afval te hebben bespaard. Omdat de gevolgen van plastic afval steeds gevaarlijker worden, kunnen we niet snel genoeg uitbreiden om ons steentje bij te dragen aan het vinden van een universele oplossing '.

Meer artikelen

recent new image
AI verbindt vraag en...

The Melville Group (TMG) and CPA (The...

Lees meer
recent new image
FINAT maakt winnaars van...

Gisteren heeft FINAT, de Europese...

Lees meer
recent new image
ALL4Pack 2024 evenement:...

De Franse verpakkingsbeurs ALL4PACK...

Lees meer
recent new image
De Koningh: ‘Verduurzamen...

Ook in de wereld van coderen, labelen...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox