Het verwijderen van de tamper evident inductie seal bij kunststof flessen, zoals bijvoorbeeld voor ketchup, mayonaise, honing of kookolie, vergt enkele omslachtige handelingen: dop afdraaien, lipje afpellen, de inductie seal aftrekken en de dop weer terugdraaien. Bovendien is het verwijderen van de inductie seal voor kinderen en ouderen een lastige handeling en komt het zelfs voor dat gebruikers de vastzittende seal met een schaar of mes te lijf gaan. TMI-Capital heeft daarom EasyCap ontwikkeld die al deze handelingen terugbrengt naar één simpele handeling: push to open.
De sluiting bestaat uit één geheel, zijnde een gespuitgiette dop met daarin een doorpriksysteem aan scharnierpunten. Een inmould label dekt het scharnierende deel van de dop af. De dop en inmould label worden tegelijkertijd in één keer geproduceerd, de Easycap productie techniek wijkt derhalve qua techniek niet af van standaard doppen. Het scharnierende doorpriksysteem van de dop bestrijkt ongeveer twee vierkante centimeter en scharniert zo’n acht millimeter naar beneden. Dit is voldoende om de onderliggende folie te doorboren en opzij te drukken en daarmee een doorstroomopening te creëren die groot genoeg is voor de spout opening.
Dunnere folie Bijkomend voordeel van EasyCap is dat de dikte van de afsluitfolie op bestaande flessen minstens kan worden gehalveerd, meent TMI-ontwikkelaar Luc van den Broek. ‘Bij de bestaande systemen moet de folie sterk genoeg zijn om door de consument los te trekken. Bij EasyCap is dit niet nodig. Dit resulteert in een forse kostenreductie. En de afsluitfolie blijft aan de fles vastzitten, dus je hebt geen zwerfafval hiervan.’ Het concept (zie ook annimatie) is recent uit de ontwikkelingsfase en inmiddels uitgetest met een proefmatrijs.