De uitbraak van het coronavirus confronteert bedrijven met de kwetsbaarheid van hun productieprocessen. Een goed hygiëneprotocol is essentieel. Daarnaast zullen verpakkende bedrijven goed moeten nadenken over risicospreiding.
Vooral de bedrijven die slechts één toeleverancier hebben voor bepaalde verpakkingen of verpakkingsmaterialen nemen een risico. Risicospreiding is essentieel in dit soort crisissituaties. Deze epidemie maakt ondernemingen duidelijk hoe fragiel wereldomvattende ketens zijn.
Veiligheid voorop
‘De coronacrisis raakt de hele maakindustrie. De afgelopen weken zijn al veel maatregelen genomen en bedrijven schalen direct verder op wanneer dat nodig is’, zegt Rijk van Korlaar, van kartonproducent Brohl Wellpappe. ‘Eerste prioriteit is de veiligheid van je mensen en de productie veiligstellen door goede protocollen op te stellen. Dus schoonmaakinstructies aanscherpen en werknemers die verkouden zijn direct naar huis sturen. Bij ons zitten er momenteel ook twee werknemers thuis te werken om die reden.’
‘Verder zullen onze commerciële mensen bedrijfsbezoeken die niet noodzakelijk zijn afzeggen. Je wilt niet de bron van een besmetting zijn.’
Minder gevoelig
Toch verwacht Van Korlaar dat de gevolgen voor de verpakkingsketen wel mee zullen vallen. ‘Wij zijn minder gevoelig voor een recessie dan de reisbranche bijvoorbeeld. In de regel is het zo dat de verpakkingsindustrie natuurlijk ook de gevolgen van een crisis voelt, maar niet extreem. Als het regent worden wij ook nat, maar we zullen niet verdrinken.’
‘Er zullen nu meer afroepen zijn vanuit de droge kruidenierswaren zoals rijst en macaroni. Daar verwachten we een piekje. Aan de andere kant zullen de omzetten rondom evenementen en de sport hard worden getroffen. Er zal minder drank en snacks worden verkocht. Daar verwacht ik een dip.’
‘De eerste zorg voor de verpakkingsbranche zal niet de economie zijn. Prioriteit is dat we de productieketen op orde blijven houden en alle radartjes van de supply chain blijven draaien. Als je bijvoorbeeld een folie uit een getroffen gebied niet meer binnen krijgt, wordt het lastig.’
‘Ik zie dat iedereen zich bewust is van de situatie. Dat is stelt me gerust. Steeds meer mensen beseffen dat we samen de piek uit de besmetting moeten halen. Als dat besef er is, kunnen we hopelijk verdere gevolgen beperken.’
Papieren handdroging
Annelies Clements, business development manager bij verpakkingsgroothandel Bunzl, ziet nog geen stijging in fast-food verpakkingen maar custom service krijgt wel enorm veel vragen binnen naar desinfectiematerialen. ‘Vanuit de DC’s in het land is veel vraag naar handhygiënemiddelen en papieren handdroging.’
Bunzl heeft intern de nodige protocollen opgesteld. ‘We hebben strikte hygiënemaatregelen genomen en doen geen klanten- en leveranciersbezoeken momenteel. Gelukkig kan je veel vanuit huis doen met mailen, bellen en skype. Hierdoor komt tijd vrij voor andere zaken, vertelt Clements. ‘Ik heb nu meer tijd om onderzoeksrapporten te lezen.’
Brabander
Voor consultants wordt de situatie ook lastig, want steeds meer grote bedrijven sturen consultants naar huis. Zzp’er Jan Lacet van Impackon mag als Brabander sinds afgelopen donderdag niet meer binnen komen bij zijn opdrachtgever, de farmaceut Abbott in Olst (boven Deventer). ‘Ik kan momenteel nog de nodige rapportage doen, maar voor het onderzoekswerk moet ik de geteste verpakkingen onderzoeken. Misschien kunnen we koeriers inschakelen hiervoor.’
Ook Johan Glaser van Packz ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. ‘Er zijn veel internationale meetings afgezegd. Natuurlijk kan je dat soms opvangen met Skype, maar daarmee kan je niet alles oplossen. Wij zouden bijvoorbeeld een test doen eind maart, maar die zullen we moeten uitstellen.’
“Cabin fever”
Verpakkingskundige Hans Willemsen, die werkt voor co-packer Maskinpakking in Noorwegen, vertelt dat ook zijn bedrijf zeer strenge hygiënemaatregelen heeft getroffen. ‘In de afzonderlijke productieruimtes is de luchtcirculatie gemaximaliseerd met alleen nog aanvoer van verse buitenlucht. De kantinetijden zijn verspreid, zodat er minder personeel in de kantines zit en iedereen dient één stoel tussenruimte tussen elkaar aan te houden en kantoorpersoneel eet op zijn werkplek.’
De Noren geven momenteel veelal de voorkeur aan producten uit eigen land, waardoor de co-packer voldoende opdrachten krijgt. De voorraadkast bij Willemsen thuis is inmiddels goed gevuld. ‘In Noorwegen, met haar strenge winters, zijn we dat gewend’, vertelt hij. ‘Alleen nu hebben we de kast nog wat extra gespekt.’
Tot slot heeft hij nog één tip voor de mensen die momenteel in quarantaine zitten. ‘Zorg ervoor dat je een dag vullend programma maakt, zodat je geen “cabin fever” krijgt. Dit houdt in dat mensen zich vaak ontevreden, rusteloos, prikkelbaar en verveeld voelen wanneer ze lang opgesloten zitten. Daarom staat bij ons gezin, dat midden in de natuur woont, dagelijks allerlei knutsel-, bak- en wandelactiviteiten op het programma.’