‘Bamboe’ serviesgoed ter discussie, natuurlijk bamboehout niet
VerpakkingsManagement |
februari 16, 2021
Bamboe serviesgoed op basis van melamine is iets anders dan verpakkingen en serviesgoed van natuurlijk bamboehout. Dat meldt Paardekooper naar aanleiding van een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA adviseert om geen bamboe serviesgoed te gebruiken.
Verpakkingen van bamboehout bevatten geen melamine
Bamboe serviesgoed
Koninklijke Paardekooper Group reageert met een persbericht op het advies van de NVWA om verwarring te voorkomen. Het gaat in het advies van de NVWA namelijk om kunststofverpakkingen (melamine) met toegevoegde bamboepoeder en dat is iets heel anders dan de bamboeverpakkingen in het assortiment van Paardekooper, die van bamboehout of bamboekarton zijn gemaakt.
Bamboehout
‘Ons bamboe-assortiment bevat alleen producten die volledig zijn gemaakt van natuurlijk bamboehout of karton gemaakt van bamboepulp. Geen van deze materialen bevat melamine. Klanten die bamboe bestekken, bamboe roerstaafjes of producten van bamboekarton uit ons assortiment in hun bezit hebben, hoeven zich dus geen zorgen te maken. Deze producten kunnen met een gerust hart worden gebruikt’, meldt het bedrijf in een persbericht.
Melamine
De producten die de NVWA adviseert uit de handel te nemen, zijn volgens Paardekooper gemaakt van melamine (hard plastic) en een kleine hoeveelheid daaraan toegevoegde bamboepoeder. De NVWA waarschuwt dat zulke bekers, borden en bestek gifstoffen kunnen afgeven wanneer ze in contact komen met warmte, wat kan leiden tot maagirritatie. Dit staat in een brief die minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gisteren stuurde aan de Tweede Kamer.
‘Koninklijke Paardekooper Group hecht grote waarde aan voedselveiligheid. Als leverancier van verpakkingen en disposables werken wij volgens de (inter-)nationale normen en richtlijnen. Onze kwaliteitsborgingsinspanningen zijn dan ook breed gecertificeerd volgens de strengste normen, zoals ISO 9001 en BRC S&D’, staat in het persbericht.
‘Wereldspeler’
Vorig jaar publiceerde VerpakkingsManagement een interview met Lyanne Paardekooper. Daarin lichtte ze het duurzaamheidsbeleid van de Paardekooper Group toe. ‘Binnen onze visie staat op een dat we een familiebedrijf willen blijven en dat we een wereldspeler willen zijn op het gebied van duurzame verpakkingsoplossingen. We hebben veel kennis in onze organisatie en daarom willen we ons profileren als kenniscentrum op het gebied van duurzaamheid, wet- en regelgeving en verpakkingen. We willen de komende jaren onze organisatie maar vooral de verpakkingswereld verder verduurzamen. Daarnaast zijn we druk bezig met het ontwikkelen van Circulaire verpakkingsoplossingen. Hergebruik van verpakkingen in combinatie met slimme systemen eromheen.’
LCA-Centre
‘Binnen onze groep hebben we ook een onafhankelijk verpakkingslaboratorium; The LCA centre. Hier worden zogenaamde Lifecycle Assesments gedaan om de impact van verpakkingen op het milieu te kwantificeren en inzichtelijk te maken. We hebben destijds bewust geïnvesteerd in deze kennis, een wijs besluit blijkt nu want deze kennis is onmisbaar bij het maken van de juiste duurzame keuzes. We hebben destijds heel bewust geïnvesteerd in The LCA Centre en we zijn op dat gebied nu een autoriteit.’
Lyanne Paardekooper in het nieuwe pand in Den Hoorn. Foto: Pim Ras