Arm- of ringwikkelaar: wat is het verschil?
Bij een ringwikkelaar is de foliewagen bevestigd aan een ring, bij de armwikkelaar is de foliewagen bevestigd aan een arm. De sleepring van de ringwikkelaar heeft een zeer grote diameter (2400 mm) en is volledig open, de sleepring van een armwikkelaar heeft een doorsnee van 200 mm en is volledig gesloten, dus niet gevoelig voor stof en vocht en daardoor minder storingsgevoelig. De snelheid van de sleepring van de ringwikkelaar is veel hoger, de slijtage dus ook.
De sterke troef: dubbelkops
STREMA past dubbelkopstechnologie toe. Niet een, maar twee foliewagens. Dat biedt hoge snelheden, maar ook betrouwbaarheid. Valt er een wagen uit, dan neemt de andere het over. De capaciteit gaat weliswaar terug, maar de wikkelaar valt niet stil. De operator kan zelf een geschikt moment kiezen om de rol te wisselen. Neem daarbij de solide Duitse bouwwijze en de eenvoudige manier van het folie wisselen, dan zijn de voordelen duidelijk.
Voordelen van de dubbelkops armwikkelaar
Bij de STREMA armwikkelaars begint een foliewagen onderaan de lading, de andere bovenaan. Beide maken een enkele slag. De weg die de foliewagens moeten afleggen is in vergelijk met de ringwikkelaar minder dan 50% en ook de verticale snelheden zijn minder dan 50%. Bovendien heeft de armwikkelaar minder massa te verplaatsen. Overall dus minder slijtage en minder energieverbruik. Omdat ieder folie-eind wordt geseald, zijn er geen losse slierten. Ook dat is een van de voordelen die het volcontinubedrijf waardeerde aan de technologie van STREMA.
Video van de STREMA® SAD16B II Double head turntable wrapper, double pallets separate stretched: