Sinds 1 januari 2022 mogen bijna 30 soorten fruit en groenten in Frankrijk niet langer in een plastic verpakking worden verkocht. Het gaat om onder meer om aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels, en fruit als appels, peren en sinaasappels. De maatregel geldt niet voor grootverpakkingen van boven de 1,5 kg.
Maar afgelopen vrijdag op 8 december, minder dan een jaar na het verbod op plastic groenten- en fruitverpakkingen, heeft de Raad van State het uitvoeringsbesluit van deze maatregel ingetrokken omdat de Raad het "illegaal" achtte.
Er zijn uitzonderingen
Het belangrijkste onderdeel van het decreet is de vaststelling van de lijst van producten die nog in plastic verpakkingen mogen worden verkocht na 1 januari 2022 in formaten gaande van individuele verpakkingen tot partijen van minder dan 1,5 kg. De regering heeft zeven categorieën groenten en fruit geselecteerd die volgens haar bij verkoop als bulkproduct te veel kwaliteitsbederf met zich meebrengt. Deze vrijstellingen lopen tot 30 juni 2023, 31 december 2024 en 30 juni 2026.
Plastic verpakkingen verminderen
Met het verbod wil de Franse regering de hoeveelheid plastic afval verminderen. Het verbod zou de komende jaren uitgebreid worden en vanaf 2026 voor alle soorten groenten en fruit moeten gaan gelden.
Dat tijdsschema is volgens de Raad van State illegaal. Volgens het orgaan heeft de staat daarmee het mandaat overschreden dat hem was verleend voor een wet rond de strijd tegen afval. De Raad van State laat de regering opnieuw haar huiswerk maken om tot een betere tekst te komen.
Nietigverklaring
Volgens Le Monde heeft de openbare rapporteur van de Raad van State op maandag 28 november gevraagd om nietigverklaring van het decreet dat de verpakking van groenten en fruit verbood. Deze maatregel, voortkomend uit de anti-afvalwet voor een circulaire economie, is op 1 januari in werking getreden.
De rapporteur wees met name op een probleem van juridische interpretatie. Het verbod werd aangevochten door professionals in de kunststof- en groenten- en fruitsector zoals Interfel, die de "zeer goede analyse van de openbare rapporteur" met Le Monde verwelkomde.
Risico
Milieuverenigingen maken zich zorgen over een mogelijke terugval. "Het risico is groot dat we eindigen met een hele reeks vrijstellingen die het verbod volledig ondoeltreffend maken", verklaarde Moïra Tourneur van Zero Waste France. De vereniging schreef samen met Surfrider Foundation Europe een brief aan de regering met het verzoek om "een stevig en operationeel verbod te handhaven en niet alleen een façade".