FAMILIEBEDRIJF RIJK ZWAAN IS EEN WERELDSPELER IN GROENTEZADEN

De kennis- en kapitaalsintensieve zaadveredeling vraagt om een betrouwbaar verpakkingsproces.

Schaap vertelt hoe dat bij Rijk Zwaan in z’n werk gaat. Niet alleen in Noord-Holland, ook in het Westland wordt aan zaadveredeling gedaan. Rijk Zwaan in De Lier is een gevestigde naam op dit gebied. De multinational levert niet alleen zaden voor de kastuinbouw, maar ook voor de volle grond.

Als projectleider Operations is Maykel Schaap verantwoordelijk voor onder meer projecten binnen de verpakkingsafdeling bij Rijk Zwaan in de Lier.

Het sterk groeiende bedrijf beschikt over een enorm terrein, waarop in de komende jaren nog diverse uitbreidingen zullen plaatsvinden. Concurreren op kwaliteit

De ontwikkeling van een nieuw ras kost ongeveer tussen de 6 en 16 jaar en dat is terug te vinden in de prijs van zaden.

‘We concurreren onder andere op kwaliteit, opbrengst, smaak, gebruiksgemak en resistentie’, legt Schaap uit. ‘Dat is waar wij ons als leverancier in onderscheiden. Voor de telers is de prijs van zaad een klein onderdeel van de kosten, dus minder relevant.

Het gaat om de opbrengst en de kwaliteit. Wij zijn sterk in onder meer komkommers, sla, tomaat en spinazie.’ Alle zaden die moeten worden verpakt, worden eerst gecontroleerd op kwaliteit, dan gaat het onder andere om ziektetoetsen, onderzoek naar rasechtheid en bepaling van de kiemkracht. Wanneer nodig, worden er nog bewerkingen op het gebied van schoning en zaadbehandeling uitgevoerd.

 

kwaliteitscontrole, bewerkingsprocessen en verpakking op 1 plek

Hoewel het bedrijf wereldwijd actief is, is er bewust voor gekozen om de kwaliteitscontrole, bewerkingsprocessen en verpakking centraal in De Lier te doen. Projecten Maykel Schaap werkt inmiddels 13 jaar bij het bedrijf, waar hij begon op de afdeling Supply Chain. Sinds 7 jaar is hij projectleider op de afdeling operations en richt hij zich op logistieke en machineprojecten. ‘We werken in teams en bij investeringen en projecten bestaat een team naast mij altijd uit iemand van de technische dienst, een operator en collega’s van inkoop, vertelt Schaap, die in deze functie voor het eerst kennismaakte met verpakkingsmachines.
   Lees dit artikel ook over RIJK ZWAAN

Als projectleider is hij vooral bezig met de organisatie en de voortgang.

Bij de investeringen in machines werkt hij nauw samen met de operators.

’Zij zijn specialisten. Ik kijk vooral naar leveranciers en daarin vind ik lange termijnrelaties belangrijk. De prijs is uiteraard wel een onderdeel bij de aankoopbeslissing, maar geeft nooit de doorslag, want kwaliteit en betrouwbaarheid zijn voor ons doorslaggevend.’

De vraag is dan hoe de oriëntatie op nieuwe verpakkingsmachines plaatsvindt.

‘We bezoeken beurzen en we doen online onderzoek. Daarnaast lezen we natuurlijk vakbladen en raadplegen we collega’s bij andere zaadveredelaars.’

Sachets

De meest gebruikte verpakking bij Rijk Zwaan is sachet Z212. Dat is de naam voor een meervoudig laminaat zakje met een vocht- en luchtdichte barrière.

Hiervan worden er per jaar 5,3 miljoen afgevuld op machines van SN Maschinenbau. In totaal verlaten jaarlijks 7,5 miljoen verpakkingen de productielocatie in De Lier.

Op de verpakkingsafdeling van Rijk Zwaan werken 32 mensen in dagdienst. Er wordt verpakt in emmers, blikken, papieren zakken, folie, cupjes en potjes. De batchgrootte varieert van 1 tot en met 25.000 verpakkingen. Er zijn per gewas varianten met bepaalde eigenschappen, afgestemd op een bepaald klimaat, op wensen van de klant of op een bepaalde resistentie.

Het is van het grootste belang dat de juiste informatie op de verpakking wordt gedrukt. Voor landen met een lage alfabetiseringsgraad wordt op verpakkingen ook een afbeelding van het gewas gedrukt. Tellen en wegen Op de verpakkingsafdeling worden de duurdere gewassen geteld en de goedkopere gewogen. ‘Als je afvult met een weger doe je altijd aan overvul, dus dat betekent wel wat extra kosten, maar anderzijds verpak je met een weegmachine sneller’, legt Schaap uit.

'sommige gewassen kunnen in papier worden verpakt en als het kan dan doen we dat'

De verpakkingsafdeling vertoont overeenkomsten met die van andere zaadveredelingsbedrijven.

Schaap wil graag overstappen op recyclebare materialen, maar voor de juiste kwaliteit en houdbaarheid van de zaden is het belangrijk dat de barrière-eigenschappen voldoen aan de gestelde eisen. ‘Dat geldt overigens niet voor alle zaden, want sommige gewassen kunnen in papier worden verpakt en als het kan dan doen we dat’. Ondanks de vele verpakkingsvarianten is het verpakkingsproces overzichtelijk.

Het grootste deel van de productie gaat namelijk in de genoemde sachets en voor de kwetsbare varianten worden blikverpakkingen ingezet. Veel belangrijker is de productbescherming en het printen van de juiste informatie. Ook wat dat betreft is Rijk Zwaan een echt kennisbedrijf.

Meer artikelen

recent new image
AI verbindt vraag en...

The Melville Group (TMG) and CPA (The...

Lees meer
recent new image
FINAT maakt winnaars van...

Gisteren heeft FINAT, de Europese...

Lees meer
recent new image
ALL4Pack 2024 evenement:...

De Franse verpakkingsbeurs ALL4PACK...

Lees meer
recent new image
De Koningh: ‘Verduurzamen...

Ook in de wereld van coderen, labelen...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox