Slagerijen Kaldenberg en 100-jarige Espera blikken terug
Weeg- en etiketteerspecialist Espera bestaat dit jaar honderd jaar. Vijftig jaar na de oprichting opende de Duitse machinebouwer de eerste buitenlandse vestiging in Nederland. Een van de eerste klanten is Slagerijen Kaldenberg in Vuren. Dirk Kaldenberg en Jan Zwaan, managing director Espera, blikken terug op een langdurige samenwerking.
‘Pats, pats, pats!’ Jan Zwaan, managing director Espera, demonstreert het handjeklap bij de deals met Piet Kaldenberg (de vader van Dirk Kaldenberg), die inmiddels met pensioen is. ‘Net zoals hij de koeien voor de slagerij kocht, kocht Piet ook de Espera-machines. Er werd hard onderhandeld, wat we vervolgens met een stevige handdruk bezegelden. Een mooie manier van zakendoen.’
Slagerijen Kaldenberg is al 28 jaar klant bij Espera. Het familiebedrijf heeft als een van de weinige bedrijven met drie generaties Espera weeg- en etiketteermachines gewerkt. ‘De eerste Espera-machine kochten we tweedehands’, vertelt Dirk Kaldenberg. ‘Het was een CIP 600 met zo’n groen scherm en groene elektronische letters. We wogen en etiketteerden daarmee geflowwrapte schuimschaaltjes. Later volgden drie Espera 7000 weeg- en etiketteermachines, een Nobac-labelmachine en recent hebben we de nieuwe Espera Nova ES-R aangeschaft. Een weeg- en etiketteermachine die snel en eenvoudig is schoon te maken en snel omstelbaar is. Een groot swipescherm geeft aan wanneer er onderhoud nodig is. Maar eerlijk gezegd hebben de Espera-machines weinig onderhoud nodig.’
Tekst gaat verder onder de foto.
Een groot swipescherm geeft aan wanneer er onderhoud nodig is en helpt de operator met aanwijzingen en tips om de machine goed te bedienen.
Kwaliteitsvlees
Ibérico varkensvlees, lamsvlees uit Nieuw-Zeeland of Iers biefstuk van Black Angus-runderen. Het zijn voorbeelden van de vele kwaliteitsproducten die Slagerijen Kaldenberg levert aan foodprofessionals. Het 65-jarige bedrijf is sinds 1991 verspartner van Sligro Food Group en zit sinds 2016 in een nieuw pand in Vuren. Toeleveranciers leveren het vlees in onderdelen en Kaldenberg portioneert en verpakt het vlees klantspecifiek. Na het verpakken wegen en etiketteren de Espera-machines het eindproduct. Meestal is dat op basis van het klassieke uitprijzen (gewicht maal prijs), maar het kan ook op een vast stuksgewicht worden gewogen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Slagerijen Kaldenberg biedt foodprofessionals een hoge kwaliteit vlees.
Veel variaties
Het productenpakket van Kaldenberg is enorm. De slagerij heeft zo’n 3.000 variaties. Om ervoor te zorgen dat de juiste data op het juiste etiket en de verpakking komt, gebruikt Kaldenberg Esprom. Met dit middlewarepakket van Espera maakt Kaldenberg de etiketten aan. Bijvoorbeeld voor klant x staat de barcode links op het etiket, de productinformatie onderin en het logo bovenin. Esprom is gekoppeld aan het hogere ERP-systeem met alle masterdata en haalt daar de benodigde informatie uit voor de etiketten. De actuele prijs van bijvoorbeeld varkenshaasjes haalt Esprom uit het ERP-pakket en geeft deze door aan de Espera-etiketteermachines.
‘Het verwerken van al die variabelen is een uitdaging’, zegt Zwaan. ‘Maar omdat wij wereldwijd opereren, pakken we alle nieuwe ontwikkelingen snel op en implementeren wij die in onze machines. Vaak voordat de klant het weet, hebben wij het er al in. Voor een klant in de visindustrie moesten wij bijvoorbeeld een afwijkende barcode hebben voor zijn Amerikaanse klant. Die code bleek al in onze machines te zitten en via Teamviewer konden we de code snel implementeren. Tien minuten later kon die klant draaien.’
Dirk Kaldenberg bevestigt dit. ‘Toevallig konden we vorige week een logo niet uit het systeem halen. Dan bel ik, zet ik Teamviewer aan en voordat je het weet heeft Espera het opgelost.’
Duurzaamheid
Duurzaam vlees is een belangrijke pijler in het assortiment van Kaldenberg. Dat geldt ook voor duurzaam verpakken. Zo introduceerde het bedrijf twee jaar geleden een skinpack voor Natuurvlees die 75% minder plastic gebruikt dan bestaande plastic vleesbakjes. De verpakking bestaat uit een kartonnen plateautje waarop het vlees wordt gelegd dat vervolgens met een dunne laag plastic wordt gevacuümeerd. Een Nobac-etiketteermachine brengt tot slot een linerless C- of D-label met variabele data aan.
‘Daarnaast verwerken wij allerlei andere soort verpakkingen, zoals monotopsealverpakkingen of bevroren vlees in doosjes die we exact op maat aanleveren voor de vriezers van een klant’, aldus Kaldenberg.
‘Dit soort maatwerk geldt eigenlijk ook voor onze weeg- en etiketteermachines’, vult Zwaan aan. ‘Espera moeten zich aanpassen aan de wensen en eisen van de klant waar allerlei variatie en dynamiek in zit. Dat doen we al 100 jaar met succes.’
De Nova ES-R1011 behoort tot de derde generatie weeg- en etiketteermachines van Espera.
100 jaar Espera
In 1960 introduceerde het bedrijf, dat mechanische weegmachines produceerde, de eerste geautomatiseerde weeg- en etiketteermachines. In 1974 werd in Eindhoven de eerste buitenlandse vestiging in Nederland opgericht. Espera breidde vervolgens verder uit met vestigingen en distributeurs wereldwijd. In 2000 lanceerde Espera de eerste digitale weeg- en etiketteersystemen, die zorgden voor grotere precisie en efficiëntie. In het kader van Industry 4.0 werd vanaf 2010 ook ingezet op slimme technologieën en integratie van softwareoplossingen voor de optimalisatie van productieprocessen.
Meer artikelen
Gerelateerde artikelen
Fijne feestdagen en een circulair 2025!
De redactie van VerpakkingsManagement wenst je fijne feestdagen en een gezond en circulair 2025....
Robatech Groep benoemt Yves Ottiger als nieuwe CEO
Vanaf 1 januari 2025 neemt Yves Ottiger de rol van CEO van de Robatech Groep over. Hij volgt Martin...
Oproep tot extra premie op statiegeld
De inzameling van verpakkingen is niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor de...
VM nieuwsbrief
- Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
- Techniek, duurzaamheid, design en meer
- Gratis in jouw inbox