Duitse Scholz vraagt uitstel voor EUDR-wet tegen ontbossing

Duitse Scholz vraagt uitstel voor EUDR-wet tegen ontbossing

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft uitstel gevraagd voor EU-wet tegen ontbossing. Zijn bezwaren sluiten aan bij landen als Brazilië, Indonesië en Maleisië, die beweren dat de EU Deforestation Regulation (EUDR) een negatieve impact zal hebben op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Scholz zei dat hij de zorgen van drukkerijen en de mogelijke impact op hun producten deelde. Ook de verpakkingsindustrie krijgt volgend jaar te maken met deze Europese wetgeving.

‘De regelgeving moet uitvoerbaar zijn,’ zei Scholz op een BDZV-krantenlobbycongres in Berlijn. Scholz zei dat hij persoonlijk de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een voormalige Duitse minister van Defensie, had gevraagd om de EUDR op te schorten totdat de kwesties die door de BDZV zijn aangekaart, zijn opgehelderd.

Met EUDR ontbossing tegengaan

De EU Ontbossingswet, officieel bekend als de EU Deforestation Regulation (EUDR), is een recente wetgeving die is ontworpen om de Europese markt vrij te maken van producten die bijdragen aan ontbossing en bosdegradatie. De wet is in 2023 aangenomen en heeft als doel de wereldwijde ontbossing tegen te gaan, in lijn met de Europese Green Deal en de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.
Bedrijven hebben tot 18 maanden na de inwerkingtreding (waarschijnlijk medio 2024) de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe vereisten. Voor kleine en middelgrote bedrijven is een iets langere overgangsperiode van 24 maanden voorzien.

Uitdagingen voor bedrijven

Veel bedrijven ervaren uitdagingen bij het naleven van de EUDR, vooral vanwege de complexiteit van de regelgeving en de toeleveringsketens. Het opsporen van de exacte bron van grondstoffen bijvoorbeeld, kan erg ingewikkeld zijn. Daarnaast moeten bedrijven investeren in nieuwe systemen en technologieën om de geografische herkomst van hun producten nauwkeurig te kunnen controleren en vastleggen. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Bedrijven zijn ook afhankelijk van de medewerking van leveranciers buiten de EU, die vaak in ontwikkelingslanden opereren waar regelgeving en toezicht minder streng zijn. Dit kan leiden tot vertragingen of zelfs verstoringen in de bevoorrading.

Kortom, de EU Ontbossingswet is een belangrijke stap in de strijd tegen wereldwijde ontbossing, maar voor bedrijven brengt het aanzienlijke uitdagingen met zich mee op het gebied van naleving en kosten. Het uiteindelijke succes van de wet hangt af van de bereidheid van bedrijven en leveranciers om samen te werken en te investeren in duurzaamheid.

Photo: Federal Government

 

Meer artikelen

recent new image
Na-Nomi en De Koningh...

Na-Nomi, actief in co-packing, werkt...

Lees meer
recent new image
Optimum Group en...

Optimum Group en Packaging Partners...

Lees meer
recent new image
Zweden verhoogt...

Returpack, de Zweedse organisatie...

Lees meer
recent new image
PLMA organiseert eerste...

Op 30 januari 2025 vindt PLMA’s Private...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox