De Koningh Coding & Labeling: Printen op dozen zonder labels

De Koningh: Printen op dozen zonder labels

De verpakkingsindustrie is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De coronapandemie heeft daar een positief aandeel in gehad door online bestellingen te stimuleren. ‘Met printen rechtstreeks op dozen denkt u mee met uw portemonnee en het is duurzamer dan bij het gebruik van labels’, zegt De Koningh.

Bij het stijgen van grondstoffen, zoals papier, is besparing veelal een belangrijke topic. Zo zijn verpakkingsmachines die dozen op maat kunnen maken erg in opmars. Te grote verpakkingen kost ook meer onnodig papier. Maar er is meer mogelijk. ‘Het rechtstreeks printen op dozen is vele malen goedkoper dan etiketteren. Een bijkomend voordeel is dat bij rechtstreeks printen op dozen u niet meer afhankelijk bent van oplopende levertijden voor de labels’, aldus de leverancier van industriële apparatuur.

‘Naast het kostenaspect speelt onze ecologische footprint een steeds grotere rol'

'Naast het kostenaspect speelt onze ecologische footprint (duurzaamheid) een steeds grotere rol. Printers die rechtstreeks op dozen printen en daarbij een grote hoeveelheid aan labels of etiketten besparen, is een mooie toevoeging.’

DeKoningh.1_adv_wk50_22

 

Met welke codeertechnieken is het nu eigenlijk mogelijk om dozen direct te voorzien van een codering: 

Kleinkarakter inktjet

Deze kleine compacte systemen zijn eenvoudig te integreren in een productielijn. Deze printers hebben relatief weinig onderhoud nodig, drogen supersnel en hechten aan nagenoeg alle ondergronden. Deze printers printen contactloos en kunnen de hoogste snelheden aan. De machines worden veelal ook gebruikt voor het aanbrengen van THT-data en traceability coderingen. Middels deze technologie wordt inkt contactloos (op afstand) gespoten op het product. Hierdoor hoeft het product niet altijd even vlak te zijn. Een nadeel van deze technologie is dat de hoogte van het te printen oppervlak beperkt is. Meer dan drie regels printen met deze techniek wordt niet geadviseerd.

Grootkarakter inktjet

Met deze veelzijdige printers is het zelfs mogelijk om direct op pallets te printen. Deze systemen zijn door de goede hechting uitermate geschikt voor het printen op bijna alle ondergronden, zoals schuim, staal, beton en hout. Deze grootkarakter inkjetprinters zijn ideaal, waarbij de print op afstand zichtbaar moet zijn. De hoogte van het te printen gedeelte is maar liefst 127 millimeter per printkop. Door printkoppen te stapelen zijn zelfs nog grotere oppervlaktes mogelijk. Deze machines hebben tevens weinig onderhoud en zijn relatief goedkoop per afdruk.

Hoge resolutie inktjet

Deze inkjetsystemen printen met een hogere resolutie, waardoor meer informatie op hetzelfde oppervlak goed leesbaar blijft. ‘Deze techniek is een goede optie wanneer u onder andere QR-codes wilt printen. Van dit type printer bieden wij meerdere merken aan. Machines die tot wel 144 millimeter hoog kunnen printen of met twee kleuren. Voor nagenoeg iedere situatie hebben we wel een oplossing beschikbaar door de mogelijkheid van verschillende soorten inkten en cartridges. Dit is verreweg de meest gebruikte machine om direct op dozen te printen’, vervolgt De Koningh. 

Lasercoderen

Net zoals kleinkarakter inkjetprinters coderen lasersystemen ook contactloos. Deze systemen zijn geschikt voor vele ondergronden en printen op de hoogste snelheid met de meeste precisie. Welke laser er nodig is, verschilt per applicatie en is afhankelijk van meerdere factoren. Voor de verpakkende industrie zijn de belangrijkste type lasers: CO2, Fiber en Diode. Het unieke van een lasercodering is dat deze onuitwisbaar is. Dit komt doordat de ondergrond van het product of verpakking wordt bewerkt en er geen inkt wordt toegevoegd. De ondergrond bepaalt dan ook vaak de leesbaarheid van de codering. Deze systemen hebben bovendien geen verbruiksartikelen nodig. Een nadeel van lasercoderen is dat in vele gevallen voldoende ventilatie aanwezig moet zijn. De aanschafprijs van een laser is relatief hoog, waardoor de keuze voor laser eerder wordt gemaakt bij het coderen van hele hoge volumes. Maar doordat deze manier van coderen erg schoon is, weinig onderheid vergt en geen verbruikskosten heeft, is een lasercodeersysteem snel terugverdiend. 

Wat is voor u de beste technologie?

Welke techniek is het meest geschikt voor uw producten? Hoe ziet uw inpakstraat er nu uit? Welke informatie moet u communiceren op uw verpakkingen? Van welk materiaal is uw verpakking? Werkt u in gekoelde, warme of vochtige ruimtes?

Wilt u meer informatie? Neem contact op met De Koningh. Wij kijken graag met u mee voor een werkende en betrouwbare oplossing.

Meer artikelen

recent new image
Na-Nomi en De Koningh...

Na-Nomi, actief in co-packing, werkt...

Lees meer
recent new image
Optimum Group en...

Optimum Group en Packaging Partners...

Lees meer
recent new image
Zweden verhoogt...

Returpack, de Zweedse organisatie...

Lees meer
recent new image
PLMA organiseert eerste...

Op 30 januari 2025 vindt PLMA’s Private...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox