Blik craftbrouwers

Blik wint het hart van de craftbrouwers

Bier zit in de lift. We drinken in Nederland al lang niet meer alleen pils. Alcoholvrij is een serieus segment, en craft bier is niet meer weg te denken. Craft is een andere benaming voor speciaal bier dat wordt gebrouwen door kleinere, ambachtelijke brouwerijen. De vereniging van deze onafhankelijke brouwers telt inmiddels een kleine 200 leden. Jos Oostendorp, voorzitter van CRAFT, en Rocco Chin, eigenaar van brewpub Stanislaus Brewskovitch in Enschede, vertellen over de veranderende trends in bierverpakkingen en de impact ervan op zowel de markt als het milieu.

Steeds meer craftbrouwers verpakken hun bier in blik, naar voorbeeld van Amerikaanse craftbrouwers, die zeker voor hun zwaar gehopte bieren blik las de beste verpakking voor bier zien. Anderzijds zijn er momenteel ook Nederlandse craftbrouwers die overstappen op de herbruikbare statiegeldfles. Dat veel brouwers juist nu blik kiezen heeft te maken met de licht- en luchtdichte eigenschappen en het feit dat er geen breukrisico is.

De opkomst van  craft bier in blik

"Blikverpakkingen maken het mogelijk om ons te onderscheiden. Doordat je zoveel meer ruimte hebt dan alleen het label, kan je een uniek design maken," zegt Rocco Chin. Deze observatie onderstreept een verschuiving in de perceptie van blik in de bierindustrie. "In het verleden werd bier in blik gezien als 'zwerverbier', maar nu zie je echt een omschakeling, vooral onder jongeren die de voordelen begrijpen," voegt hij toe. In blik dringt geen licht en lucht door, waardoor de kwaliteit van je bier goed blijft. Voor de hoppige bieren die wij brouwen is dat belangrijk; hop is gevoelig voor licht. Nog een voordeel van blik is dat het logistiek ook interessant is. Het volume van een blikje is de helft van dat van een fles. En het materiaal is lichter en de vorm compacter. Ik kan dus veel meer op een pallet en in de vrachtwagen kwijt.”

Blik craftbrouwers

Duurzaamheidsadvies aan leden

Jos Oostendorp, scheidend voorzitter van CRAFT, licht de rol van de organisatie toe in het bevorderen van duurzame praktijken: “We ondersteunen onze leden met activiteiten op het gebied van kennisdeling, belangenbehartiging en promotie. CRAFT wil de meest duurzame verpakkingen promoten. Dit omvat de inzet van meermalig te gebruiken fusten en het slim gebruik maken van de unieke eigenschappen van blik. Maar glas kan in sommige gevallen ook een goede optie zijn. Wij schrijven onze leden niets voor, ze moeten zelf de keuze maken die het beste bij ze past. We geven alleen advies.”

Het recente debat rond statiegeld op blik werpt licht op de uitdagingen waarmee de leden van CRAFT te maken krijgen. Daar zitten overigens grote tussen (meer dan 25.000 hectoliter per jaar), maar vooral veel kleine, die minder dan 50 hectoliter per jaar produceren. “De systematiek rond statiegeld zorgde aanvankelijk voor extra administratie en logistieke uitdagingen, want waar laat je de blikjes die mensen in jouw café drinken?” Hij vertelt dat CRAFT samen met grote brouwers lobbyde voor een andere aanpak. “Kleine brouwerijen worden vaak over het hoofd gezien. Door te laten zien dat dat onze leden onevenredig belast zouden worden met de gekozen aanpak, heeft de Tweede Kamer het voorstel voor statiegeld zo aangepast dat de rompslomp kleiner werd, en ook onze leden uit de voeten kunnen met het statiegeldsysteem.”

Blik craftbrouwers

Mobiele oplossing

Bij CanxLab, een voortrekker in de blikindustrie, zien je de door Oostendorp en Chin genoemde trends tot leven komen. Arjen van Zurk, sinds 2007 werkzaam in de blikindustrie en Jan van Gurp, bij CanxLab verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, delen hun inzichten en passie voor dit werkveld.

CanxLab zet zich in om blik als duurzame verpakkingsoptie bereikbaar te maken voor drankproducenten. Het bedrijf kijkt terug op een succesvol jaar, waarin de groeiende populariteit van drankblikjes en van hun dienstverlening duidelijk zichtbaar was. Het bedrijf biedt niet alleen een afvulplek en hulp met design, maar ook mogelijkheden voor personalisatie en digitale printtechnieken. CanxLab's benadering van blik als verpakkingsmateriaal omvat zo niet alleen de praktische aspecten zoals duurzaamheid en recyclebaarheid, maar ook de esthetische en marketingmogelijkheden.

Groeiende acceptatie van blik

Zowel Van Zurk als Van Gurp benadrukken de groeiende acceptatie van blik bij consumenten en producenten: “De verbeterde technologie en diensten zoals de mobile canning service hebben veel kleinere producenten aangetrokken, die voorheen weinig affiniteit hadden met blik. Deze trend, gecombineerd met een toename in thuisconsumptie, heeft de acceptatie van blik als verpakkingsmateriaal verder versterkt,” zegt Van Zurk. Met oog op toekomstige Europese richtlijnen en de nadruk op duurzaamheid hierin voorziet.

Blik craftbrouwers

Toekomstige uitdagingen en kansen

Kijkend naar de toekomst, zien Van Zurk en Van Gurp volop kansen voor CanxLab en dus ook voor blik. Van Zurk: “We verwachten dat de vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen zoals blik zal blijven groeien, niet alleen in de biersector, maar ook in andere dranksegmenten zoals water, ready-to-drink producten en premium mixen.”

CanxLab innoveert continu, zoals met hun digitale printtechnieken, die kleine producenten in staat stellen om te concurreren met grotere merken. Hun ambities reiken verder dan alleen de Nederlandse markt, met plannen voor uitbreiding naar Frankrijk. “We staan aan de vooravond van een opwindende verschuiving in de drankenindustrie, waarbij blik een centrale rol speelt als duurzame, innovatieve en veelzijdige verpakkingsoplossing,” zegt Van Zurk. Het verhaal van CanxLab illustreert hoe een traditioneel verpakkingsmateriaal als blik, getransformeerd kan worden tot een innovatieve en veelzijdige oplossing voor drankproducenten van elke omvang.

 

Drie stellingen

  1. Kwaliteitsdrank hoort in een fles. ”Dat is een verouderde perceptie,” zegt Van Zurk. “Blik kan ook een hoogwaardige verpakking zijn, en dat wordt ook steeds meer erkend door consumenten.”
  2. Blik trekt een jongere doelgroep aan.

Van Gurp bevestigt dit: “Het imago van dranken in blik is veranderd van een minderwaardig product naar kwaliteitsdrank, en dat is waar de jonge generatie voor gaat.”

  1. Met blik stijgen de verkoopcijfers:.

Door personalisatie en het aanbieden van een '360 graden canvas', biedt blik unieke marketingmogelijkheden die kunnen leiden tot hogere verkoopcijfers.

Metalen Verpakkingen Nederland (MVN) is de brancheorganisatie van fabrikanten van metalen verpakkingen. 'We werken aan het sluiten van de kringloop van blik en promoten duurzaam gebruik van grondstoffen en energie in de hele keten. Metaal is met een recyclepercentage van 95% kampioen recycling.'

Blik craftbrouwers

 

 

Meer artikelen

recent new image
AI verbindt vraag en...

The Melville Group (TMG) and CPA (The...

Lees meer
recent new image
FINAT maakt winnaars van...

Gisteren heeft FINAT, de Europese...

Lees meer
recent new image
ALL4Pack 2024 evenement:...

De Franse verpakkingsbeurs ALL4PACK...

Lees meer
recent new image
De Koningh: ‘Verduurzamen...

Ook in de wereld van coderen, labelen...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox