Het seminarprogramma van ALL4PACK werd dit jaar bijzonder sterk neergezet, waarbij de regelgeving rond de Europese PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) uitgebreid aan bod kwam. Tijdens een van de seminars benadrukten experts dat bedrijven zich niet alleen moeten richten op compliance, maar dat deze regelgeving juist kansen biedt om te heroverwegen hoe verpakkingen worden ontworpen en gebruikt. ‘De PPWR is geen obstakel, maar een stimulans om de verpakkingswereld duurzamer te maken’, aldus een spreker tijdens de sessie. Deze focus op kennisoverdracht bracht de vele bezoekers praktische inzichten, zoals hoe herbruikbare verpakkingen kunnen worden geïntegreerd zonder concessies te doen aan gebruiksgemak en veiligheid.
Samenwerking
De sessies waren daarmee niet alleen informatief, maar ook inspirerend: hoe bereid je je voor op een toekomst waarin verpakkingen niet langer lineair worden geproduceerd, maar een integraal onderdeel vormen van de circulaire economie? Voor de aanwezige professionals vormden de seminars een kans om dieper in te gaan op vragen waarmee velen in de industrie worstelen. Duidelijk is dat het een lange weg is en dat het om samenwerking vraagt.
Tekst gaat verder onder de foto.
Praktische oplossingen
ALL4PACK legde de nadruk op oplossingen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Wie in korte tijd veel inspiratie wilde krijgen, kon zich focussen op twee speciale paviljoens: ALL4PACK Circularity en ALL4PACK Innovations.
Composteerbaar verpakkingsmateriaal
Een van de innovaties die opviel op het Circularity-paviljoen, was een verpakkingsmateriaal dat volledig composteerbaar is en tegelijkertijd de houdbaarheid van verse producten verlengt. CILKOA’s innovatieve technologie creëert een ultradunne keramische barrièrelaag op papier en karton, die bescherming biedt tegen oxidatie, water en vocht. Deze laag, slechts enkele nanometers dik, verlengt de houdbaarheid van producten zonder de recyclebaarheid en composteerbaarheid van het materiaal aan te tasten. Met meer dan 99% cellulose behouden de verpakkingen hun duurzame eigenschappen, waardoor ze voldoen aan de strenge eisen van de PPWR, claimt deze start-up.
Verzendverpakkingen
Maar er zijn ook direct toepasbare oplossingen, zoals de OPACK-beschermende verzendverpakkingen die honderd keer kunnen worden hergebruikt. Ontwikkelingen als deze laten zien dat er veel mogelijk is, maar dan moeten er ook samenwerkingen komen die retoursystemen goed laten werken.
Tekst gaat verder onder de foto.
Opack-beschermende verzendverpakkingen.
Focus op innovatie
ALL4PACK maakte duidelijk dat duurzaamheid in de verpakkingssector allang geen modewoord meer is, hoewel greenwashing altijd op de loer ligt. Ook dat is te zien op elke verpakkingsvakbeurs. Bedrijven die investeren in nieuwe technologieën en materialen en die niet alleen anticiperen op de toenemende eisen van de consument, maar ook op de strengere regelgeving die vanuit de Europese Unie op de sector afkomt. Door dit jaar sterk te focussen op het seminarprogramma en op praktische toepassingen op de diverse paviljoens, liet ALL4PACK zien dat op minder vierkante meters nog altijd heel veel waardevolle informatie is te vinden voor bezoekers.
Tekst gaat verder onder de foto.
Lees meer over ALL4PACK: