Granulaatproducent stapt over van krimp- naar stretch hood proces

Machineproducent Beumer Group heeft tien stretch hood installaties met hoge capaciteit geleverd aan een groot Spaans aardolieconcern dat petrochemische granulaten produceert. Het bedrijf stapt hiermee over van een krimpproces naar een veilig en energiezuinig stretch hood-proces.

Het Spaanse aardolieconcern gebruikte al tientallen jaren krimpmachines om gepalletiseerde PE-zakken gevuld met petrochemische granulaten in folie te verpakken, maar sommige systemen waren al 30 jaar oud. Zowel in bedrijf als voor wat betreft het onderhoud voldeden ze niet meer aan de actueel vereiste veiligheidsnormen. Daarom gaf het bedrijf Beumer Group de opdracht om tien hoogwaardige verpakkingsinstallaties met hoge capaciteit van de serie Beumer stretch hood A te installeren. De systeemleverancier leverde deze binnen zes maanden aan verschillende fabrieken en integreerde ze in de bestaande palletiseer- en verpakkingslijnen. De machines voldoen aan de hoge veiligheidseisen en zijn bovendien energiezuinig.

Big bags

Een van de grootste Europese spelers in de petrochemische sector is gevestigd in Spanje en produceert meer dan zes miljoen ton chemicaliën per jaar. Twee productievestigingen bevinden zich in Spanje, één in Portugal. Na productie worden de petrochemische granulaten gevuld in big bags, octabins of 25 kilogram PE-bags om vervolgens aan de klanten te worden geleverd. Deze zakken worden gepalletiseerd en in folie gewikkeld om ze te beschermen tegen omgevingsinvloeden en stof. Hiervoor maken de fabrieken sinds de jaren tachtig gebruik van het krimpproces.
‘De machines werkten betrouwbaar, maar zijn inmiddels al 20 tot 30 jaar oud,’ zegt de inkoopmanager. ‘Ondertussen ontstonden er verschillende problemen die niets met de machines te maken hadden, maar met de techniek.’
‘De warmte die nodig is voor het krimpproces, wordt door gas of elektrische energie opgewekt. Door de open vlammen ontstonden er steeds weer kleine brandjes op de folie. Hierdoor smolt het granulaat vaker aan de folie vast. Door het constante brandgevaar zijn de verzekeringstarieven gestegen. Bovendien moesten de verouderde systemen vaak worden onderhouden. Dit was tijdrovend en de gasleidingen vormden een risico voor de servicemonteurs. Bovendien gebruikten de systemen veel energie tijdens het gebruik en waren reserveonderdelen moeilijk op de markt te vinden.’

Veilige oplossing

‘We waren op zoek naar een economische en vooral veilige verpakkingsoplossing die gemakkelijk en efficiënt te onderhouden is,’ zegt de projectmanager van een van de Spaanse fabrieken. Onder andere Beumer Group had de tot dan toe gebruikte krimpsystemen tientallen jaren eerder geleverd. Daarom wendden de verantwoordelijken zich ook deze keer tot de single-source leverancier voor verpakkingslijnen van Beckum. ‘Onze klant was op zoek naar een fabrikant met een hoge kwaliteitsstandaard, jarenlange ervaring, hoge betrouwbaarheid en wereldwijde referenties,’ aldus Plácido Valle Santafosta, verkoop-ingenieur bij BeumerGroup in Barcelona. In het aanbestedingsproces kreeg de systeemleverancier het contract toegewezen voor de levering van systemen voor één van de Spaanse fabrieken en in augustus 2019 voor de levering van extra machines voor de andere - in totaal ging het om tien verpakkingssystemen. Beide bedrijven waren het snel eens over de omvang en de planning. Het project kon beginnen.

Materiaalbesparend

In plaats van het krimpproces wordt nu het stretch hood-proces toegepast. ‘Bij deze verpakkingsoplossing wordt geen warmte gebruikt. Dit voorkomt dat de film tijdens het proces aan het product blijft plakken,’ legt de projectmanager uit. ‘En om een hoge mate van transportveiligheid en laadstabiliteit te garanderen, past de stretchfolie zich aan elk product aan dat op een pallet wordt gestapeld. De folie is zeer rekbaar en houdt de goederen bij elkaar dankzij de sterke elastische krachten. De ontwikkeling bij de folieproductie vorderen gestaag. Op deze manier komen er steeds stabielere stretchfolies op de markt. Doordat deze folies ook steeds dunner kunnen worden gemaakt, bespaart dit materiaal. Daarom zullen er in de toekomst steeds meer stretchfolies worden gebruikt, die vanwege de duurzaamheid steeds meer gerecycled materiaal bevatten en in toenemende mate uit bioplastics bestaan.’

Transparant

Met behulp van het stretchhood-proces kan de pallet in hoge rekken worden verpakt, met onder-stretch of met verschillende basisverstevigingen. Dankzij de hoge transparantie van de stretchfolie is er een duidelijk zicht op de verpakte goederen. Ook barcodes op de zakken worden perfect gelezen. De folie zelf kan worden bedrukt en gekleurd als reclamedrager. Met een vlakke folie op de pallet beschermt deze verpakkingsoplossing de gestapelde granulaten bovendien van alle zes kanten tegen invloeden van buitenaf. Zo zijn de met granulaat gevulde zakken bij het omslaan en ook bij opslag buiten goed beschermd tegen zonlicht, vuil en vocht. ‘Dit is zeer belangrijk voor de verantwoordelijken, want ze moeten de goederen veilig en in perfecte staat naar de klanten vervoeren,’ beschrijft Beumerverkooop-ingenieur Valle Santafosta. De stretchfolie houdt de zakken tevens stevig op de pallet zodat ze niet wegglijden.

Energiezuinig

De Beumerstretch hood A is zeer energiezuinig: een folietransportsysteem dat behoedzaam voor het materiaal is, voert de van tevoren gesneden en gelaste foliehoes naar de installatie. De lasnaad van de foliehoes koelt op weg naar de stretchkop af, zodat de foliekap zonder tijdsverlies kan worden verwerkt. Op deze manier komen een energieverslindende koeling en koeltijden die de efficiëntie verminderen te vervallen. De pallets kunnen daarom met hoge frequentie worden verpakt.
Om het werk voor het onderhoudspersoneel te vergemakkelijken en zo ook de hoge beschikbaarheid van dit verpakkingssysteem te waarborgen, is het zonder plateau ontworpen. Onderhoudswerkzaamheden, zoals verwisselen van de messen of de lasbalken, vinden op vloerniveau plaats. Een ander voordeel is de compacte constructie en de resulterende beperkte hoogte en oppervlakte. ‘Om ervoor te zorgen dat de medewerkers in deze lijn de installaties snel en gemakkelijk kunnen bedienen, hebben we deze met de BeumerHMI (Human Machine Interface) uitgerust,’ zegt Valle Santafosta. ‘Dit geeft het personeel een gemakkelijk te begrijpen en intuïtief interactieconcept, waarmee de werkprocessen op alle machines op dezelfde manier en vooral efficiënt kunnen worden ontworpen.’ Visualiseringen illustreren wat, waar en hoe moet worden ingesteld. De bediener kan bijvoorbeeld videosequenties oproepen die het wisselen van de folierol en het folierolmes laten zien. Het bedieningspaneel biedt grafische afbeeldingen en stapsgewijze instructies voor andere instellingen.

Vlotte projectafhandeling

‘In de winter hebben we de eerste twee verpakkingsinstallaties Beumerstretch hood geleverd aan de eerste Spaanse fabriek en een paar weken later nog twee,’ aldus Valle Santafosta. De installatie vond plaats in de herfst. BeumerGroup leverde in de winter ook twee verpakkingsinstallaties aan de andere Spaanse fabriek en in augustus nog twee. Sommige systemen zijn met rollenbanen voor het pallettransport uitgerust.
De uitdaging bij dit project? Valle Santafosta denkt even na. ‘Enerzijds is dat relatief korte levertijd van slechts zes maanden. Daarnaast is de periode voor de inbedrijfstelling vastgelegd en mag deze niet worden verlengd, omdat de productie anders te lang stil zou staan.’ Bovendien moeten de nieuwe machines in de bestaande verpakkingslijnen worden geïntegreerd. Hierbij is het belangrijk om de nieuwste veiligheidsnormen van de Beumerstretch hood te combineren met de veiligheidsniveaus van de bestaande installaties. ‘Maar we hebben hier veel ervaring mee,’ benadrukt Valle Santafosta. ‘We lossen dit op met aparte veiligheidscircuits.’

www.beumer.com