Wat is het effect van de uitbreiding SUP wetgeving voor de zorg?

Wat is het effect van de uitbreiding SUP wetgeving voor de zorg?

Wat is het effect van de uitbreiding SUP wetgeving voor de zorg?

Tags: blog

De SUP wetgeving, ook wel bekend als de Single Use Plastics richtlijn, heeft een aanzienlijk effect op verschillende sectoren, waaronder de zorg. Deze Europese richtlijn beoogt het verminderen van het gebruik van wegwerp plastic, zoals verpakkingen en wegwerpbestek, om milieuschade tegen te gaan. Dit zien we natuurlijk in het normale dagelijks leven al even terug, bijvoorbeeld de welbekende draaidoppen die vastzitten aan de flessen, maar ook het volledig verdwijnen van wegwerp rietjes. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit ook binnen de zorg de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Zo zien we dat er bijvoorbeeld aanvullende eisen zijn voor een vacature in de zorg als het gaat om bijvoorbeeld facilitair manager. Hoe dit in de praktijk allemaal werkt en welk effect dit heeft op de zorg, leggen we je allemaal uit.

Uitzonderingen voor de zorg

Hoewel de SUP wetgeving strenge regels introduceert voor het gebruik van wegwerp plastic, zijn er ook uitzonderingen gemaakt met betrekking tot de zorgsector. Dit komt doordat er in sommige gevallen, vooral in de medische wereld, geen veilig en effectief alternatief bestaat voor het gebruik van wegwerp plastic. Zo zien we dat er bijvoorbeeld voor soepen en andere vloeibare maaltijden is gemaakt als het gaat om papieren rietjes. Omdat sommige patiënten lang doen over het opdrinken van hun maaltijd zijn er speciale medische rietjes die dus niet verpulveren, zoals papier dat op den duur wel doet. Overigens zien we dat er ook bij zorg in huis steeds meer wordt gekozen voor duurzaam, neem bijvoorbeeld een baan als WMO consulent, waarbij het aan jou de taak is om bepaalde thuiszorg toe te wijzen. Ook hierin worden steeds vaker duurzame keuzes gemaakt.

Impact op ziekenhuizen en zorginstellingen

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen maken veelvuldig gebruik van wegwerp plastic vanwege hygiënische redenen en om infecties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan plastic handschoenen en spuiten. Het verbod op deze producten zou grote gevolgen hebben voor de zorgsector, aangezien herbruikbare producten niet altijd dezelfde mate van steriliteit kunnen garanderen. Echter, de SUP wetgeving dwingt de zorgsector wel om kritisch te kijken naar het gebruik van wegwerp plastic en waar mogelijk duurzame alternatieven te vinden. Zo worden ziekenhuizen gestimuleerd om bijvoorbeeld over te stappen op biologisch afbreekbare materialen en herbruikbare producten waar dat haalbaar is.

Het effect van de uitbreiding SUP wetgeving

Met de uitbreiding van de SUP wetgeving zal de zorgsector verder gedwongen worden om prioriteit te geven aan duurzaamheid en het verminderen van plastic afval. Dit betekent niet alleen rekening houden met de directe impact op patiëntenzorg, maar ook met het milieu.

Innovatie in de zorgsector

Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot innovatieve oplossingen in de zorgsector. Bijvoorbeeld, het stimuleert het onderzoek naar nieuwe materialen en technologieën die gebruikt kunnen worden als alternatief voor wegwerp plastic. Deze innovaties dragen niet alleen bij aan een meer duurzame zorgsector, maar kunnen ook kostenbesparend zijn op de lange termijn.

Bewustzijn en educatie

Daarnaast zal de uitbreiding van de SUP wetgeving ook het bewustzijn vergroten onder professionals in de zorg. Door aandacht te besteden aan duurzaamheid en het verminderen van plastic afval, kunnen zorginstellingen hun personeel en patiënten informeren en educatie over de milieueffecten van wegwerp plastic. Dit kan leiden tot een verschuiving in mindset en gedrag op het gebied van plastic verbruik.

samenwerkingbutton_vm

 

Artikel delen