Efficiënte eindverpakking rondt productielijn rijstsnacks af

Osaka, producent van rijstsnacks besloot na ervaringen met een eindverpakkinsgmachine van Bosch voor middelgrote en kleinere bedrijven, een complete verpakkingslijn aan te schaffen.

 

De secundaire verpakking, met name eindverpakking, vervult een steeds belangrijkere rol in verpakkingsstrategieën in Europa en de VS. Terwijl de grootste multinationale producenten in staat zijn eindverpakken volledig te automatisering, zijn de meeste kleine- en middelgrote productenten nog steeds afhankelijk van handmatige technieken. Echter, Bosch wil producenten van elke grootte ondersteunen en dezelfde standaarden bieden op het gebied van engineering, pre-sales en aftersales. Daarom besloot Bosch haar ervaring te gebruiken om een betrouwbare eindverpakkingsmachine te ontwerpen voor kleine en middelgrote producenten. De engineers van Bosch Packaging Technology ontworpen de CCV 6400 BA eindverpakkingsmachine die specifiek is gericht op producenten van deze omvang.

 

Complete verpakkingslijn

De eerste eindverpakkingsmachine van het type CCV 6400 BA werd verkocht in 2007 aan Osaka Factory in Hazerswoude, met als doel het verbeteren van de efficiency en het reduceren van de kosten.

Osaka is een nieuw concept van hartige rijstsnacks, verpakt in opvallende en aantrekkelijke vormen, die een verwijzing zijn naar de Japanse oorsprong van het product. Het concept voldoet aan de behoefte van de klant: een variatie in snacks en een interessante buitenlandse eetcultuur.

Osaka is al geruime tijd een Bosch klant en heeft ook een complete verpakkingslijn gekocht, met een SVE 2510 AR in verticale opstelling, een vul- en seal-machine (VFFS) voor 'block-bottom bag' productie, een bufferband en een zakscheiderband voor transport van de zakken naar de eindverpakkingsmachine, een doosoprichter en doossluiter van een derde partij, de CCV 6400 BA zelf en een dozenlift om de dozen naar de benodigde hoogte te tillen voor invoer in de dozensluiter.

 

Snacks in blokbodemzakken

Osaka produceert 'block-bottom bags' in twee maten: één formset van 162.5mm breed (62.5×100mm) en een met een breedte van 130 mm (45×85mm). Met deze zakken zijn 12 verschillende verpakkingstypes mogelijk, met breedtes variërend van 90 tot 300g. Er worden uitsluitend Amerikaanse dozen gebruikt voor het verpakken van de zakken. De doosopzetter kan dozen van verschillende maten verwerken, hoewel er slechts twee worden gebruikt door Osaka. De eerste heeft een vaste lengte van 394 mm, een breedte van 194 mm, terwijl de hoogte varieert van 160 tot 222 mm. De tweede doosmaat heeft vaste afmetingen van 290×194×153 mm.

 

Aangepaste invoerplaten

Na het sluiten door de doossluiter, worden de dozen handmatig verzameld op meestal één of twee pallettypen, de Chep pallet (1000×1200 mm) of een Euro-pallet (800×1200 mm). Tijdens praktijktesten, werden wijzigingen doorgevoerd om de werking van de productielijn te optimaliseren, aangepast aan het producttype. Tijdens de eerste anderhalve maand werden talrijke aanpassingen gemaakt, hetgeen resulteerde in een systeem dat de block-bottom bags vulde met een capaciteit van 90 zakken per minuut, veel beter dan de oorspronkelijke specificatie van Osaka voor 10 zakken per minuut. Het Osaka project kende een bijzondere uitdaging voor wat betreft de ratio van de zakbreedte ten opzichte van de doosbreedte. Bosch moest speciale invoerplaten leveren om de lichte zakken te verpakken in de relatief kleine dozen.

 

Capaciteit voor het MKB

De CCV 6400 BA maakt gebruik van een elementair, maar doelmatig besturingssysteem. De individuele verpakkingen worden verzameld in één of meer rijen, naar gelang het gewenste vulpatroon. Het gespecificeerde aantal verpakkingen voor de eindverpakking wordt verzameld op een valluik. Dan vallen ze rechtop in de doos, zonder enige noodzaak voor robotarmen of andere mechanismen.

De CCV 6400 BA neemt weinig ruimte in op de fabrieksvloer; de afmetingen zijn 1600×1250×1600 mm en kan daardoor in de meeste productiefaciliteiten worden geplaatst.

Het systeem verwerkt alle folietypes. Indien gebruik in een één-rij vulopstelling, dan kan de CCV 6400 BA een capaciteit realiseren van 100 zakken per minuut. Bij meerdere rijen echter kan de machine 120 zakken per minuut halen. Deze capaciteit vormt een aanzienlijke verbetering voor kleine tot middelgrote klanten, waarop de machine is gericht. Bij handmatige verpakkingsmethoden, was de maximaal mogelijke capaciteit 60-70 zakken per minuut.

De CCV 6400 BA is tevens geschikt voor zakken van verschillende maten, gewoon door de maatdelen te vervangen. Verpakkingen met een maximum gewicht van 25kg kunnen worden verpakt in verschillende soorten dozen, met afmetingen variërend van 200×80 mm tot 400×610 mm. Het is mogelijk om maximaal 15 dozen per minuut te verpakken.

 

Bedieningsgemak

De PLC-besturing van de CCV 6400 BA is eenvoudig voor de operators en kan maximaal 100 verpakkingsconfiguraties bevatten. Het bedieningspaneel van de CCV bestaat uit een kleuren touchscreen met grafisch display, dat de communicatie met de operator verbetert. Na tests werd de lijn binnen een paar dagen geïnstalleerd. Bosch trainde verschillende operators, die na een paar uur training en een werkdag met toezicht de hele lijn konden gebruiken.

 

Snelle terugverdientijd

Zoals eerder vermeld, kan de CCV 6400 BA een uitvoer van 120 zakken per minuut realiseren, hoewel blokbodemzakken niet kunnen worden verwerkt met deze snelheid op één machine. Osaka erkende de voordelen van de lijn en begon te werken met twee ploegen per dag tijdens de praktijktesten.

Tijdens de testperiode, verpakte de machine ongeveer 1,1 miljoen zakken in meer dan 20.000 dozen. 'De kwaliteit van de eindverpakking was voor Osaka de reden om de complete Bosch productielijn aan te schaffen', aldus Cees Coppens, Sales Director van Bosch VFFS machines. 'We hebben onze ervaring in eindverpakkingen gebruikt om kleine tot middelgrote producenten te ondersteunen, wat de overstap van handmatige naar automatische verpakking laagdrempelig maakt. De hogere investering wordt gerechtvaardigd door de cost-efficiency, snellere terugverdientijd en hogere uitvoersnelheid.'

 

Info: www.boschpackaging.com

(november 2009)