Duurzame verzendverpakking van papier

Duurzame verzendverpakking van papier

De groeiende e-commerce sector veroorzaakt steeds meer verpakkingsafval bij consumenten thuis. Daarnaast bevat een verzendverpakking vaak nog te veel lucht. De Italiaanse machinebouwer Sitma heeft machines ontwikkeld die producten compact verpakken in folie. Sinds kort werken deze machines ook met recyclebaar kraft papier.

Door de corona-crisis heeft het online bestellen van producten een enorme vlucht genomen. De e-fullfilment bedrijven hebben het razend druk en verpakken kleding en kleine producten met hoog geautomatiseerde verpakkingslijnen in kunststof zakken. Consumenten ergeren zich vaak aan de plasticfolie en bubbeltjesfolie die ze ontvangen vanuit de e-commerce. Machinebouwer Sitma heeft daarom haar verpakkingsmachines geschikt gemaakt voor papier.

Twee machines

De FastPack en de e-Wrap 2.0 zijn ontworpen voor de e-logistics. Beide machines verwerken kunststof folie, biofilms en nu ook kraft papier. De kraft-uitvoering van FastPack werkt vanuit een grote papierrol. De rolbreedte bepaalt de grootte van de verpakking. Voor kleine producten is een smallere papierrol nodig dan voor grote producten. Deze high speed lijn verpakt zo’n 3.600 producten per uur. De machine verlijmt met hotmelt het kraft papier. De totale lijn bestaat uit een invoerunit, de FastPack verpakkingsmachine, een label- en codeerunit, eventuele reject stations en een sorteerstation.
De e-Wrap 2.0 is ontwikkeld voor kleinere aantallen en heeft een maximale snelheid van 900 producten per uur. Deze machine verpakt producten met verschillende, driedimensionale vormen en maten en past iedere verzendverpakking op maat aan. Hierdoor verbruikt de machine geen overbodig verpakkingsmateriaal. De e-Wrap 2.0 sealt de verpakking dicht en is voor kraft-verpakkingen een PE/papier-combinatie nodig.


De Sitma Fastpack verpakt zo’n 3.600 producten per uur in kartonnen verzendverpakkingen.

Benelux-vertegenwoordiging

In de Benelux is Veer Motion Solutions (VMS) uit Harderwijk sinds 1 januari dit jaar verantwoordelijk voor de Benelux-verkoop en installatie van de Sitma e-commerce systemen. Eigenaar Niels van der Sloot heeft veel ervaring in de grafische industrie waar zijn bedrijf geautomatiseerde systemen levert voor het palletiseren en transporteren van drukwerk.

Verzendverpakking voor kleding

’De oplossingen van Sitma passen perfect bij die van VMS en sluiten goed aan op ons diverse aanbod van robotica, sorteren en palletiseren tot aan AGV’s’, zegt Niels van der Sloot. ‘De Sitma machines zijn geschikt voor verschillende markten. Kledingmerken bijvoorbeeld, sturen steeds vaker spijkerbroeken en T-shirts rechtstreeks naar de klant. Dat vraagt om stevige primaire verpakkingen. Verzendzakken gemaakt van kunststof folie kunnen een oplossing zijn, alleen de kritische consument wil liever geen plastic afval thuis. Karton heeft een duurzaam imago en daarom introduceren we nu in de Benelux deze Sitma e-logistic systemen die het product in papier verpakken. Stevige, waterafstotende verpakkingen die bij het oud papier kunnen. Diverse toonaangevende partijen hebben inmiddels interesse getoond.’