Waterproof en biologisch afbreekbare papieren rietjes
Plastic |
VerpakkingsManagement |
februari 24, 2023
Sinds juli 2021 geldt een verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals plastic rietjes. Deze zijn nu verkrijgbaar als papieren variant. Echter, papieren rietjes veranderen tijdens gebruik in een zompig geheel voordat het drankje is genuttigd. Daarnaast zijn ze ook slecht te recyclen. Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben mogelijk een oplossing gevonden, waardoor papieren rietjes niet meer vochtig worden én biologisch afbreekbaar zijn.
Papieren rietjes snijden geen hout, is de algemene opinie. Consumenten klagen dat het de smaak van de drank beïnvloedt en de rietjes veranderen tijdens gebruik in een kleffe brij. Voor kleine kinderen en mensen met een beperking kan het zelfs gevaarlijk zijn, omdat weke delen van de rietjes kunnen loslaten en zo worden geconsumeerd. Bovendien vertrouwen veel mensen met bepaalde handicaps en speciale behoeften op rietjes om voedsel en dranken te consumeren.
Coating papieren rietjes
Rietjes hebben een barrièrecoating nodig om vloeistoffen tegen te houden. Hiervoor wordt over het algemeen polyethyleen (PE) gebruikt. Dit materiaal hecht echter niet genoeg aan papieren rietjes. Het resultaat is dat de drank in contact komt met het papier, wat het rietje zompig maakt. Ook een nadeel van polyethyleen is dat het materiaal, net als andere kunststoffen, niet snel door bacteriën wordt afgebroken, waardoor het lang in het milieu blijft. Omdat de rietjes zijn geproduceerd van papier en plastic, wordt ook recyclen lastiger.
Oplossing
Wetenschappers van het Korea Research Institute of Chemical Technology en Sogang University hebben een alternatief onderzocht en kwamen uit op polybutyleensuccinaat (PBS). Dit is een biologisch afbreekbaar plastic. Voor het creëren van een nieuwe coating voor het papieren rietje werd een kleine hoeveelheid cellulose nanokristal toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de papieren rietjes niet week kunnen worden.
Biologisch afbreekbaar
In vergelijking met bestaande papieren rietjes die eenvoudig kunnen worden gebogen, buigen de nieuwe rietjes niet. Ook niet wanneer ze gedurende een minuut in koud water (5 graden Celsius) worden gedoopt en met 25 g of meer aan gewichten worden geperst. Volgens de onderzoekers zijn zowel de papieren rietjes als de nieuwe coatinglaag van PBS volledig afbreekbaar. Hierdoor zullen de rietjes volledig ontleden en afbreken, aldus het onderzoek dat verscheen in het tijdschrift Advanced Science. Tijdens biologische afbreekbaarheidstests verdwenen de rietjes gedurende 120 dagen.