VM Nieuwsronde buitenlandse media | coating vervangt plastic om komkommer

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit PackNews, UsineNouvelle, Packaging News en Neue Verpackung.

 

 

Biocoating voor komkommers

De Zweedse supermarkt ICA wil de kunststof krimpfolie om komkommers gaan vervangen door een biologische coating. De super test momenteel deze innovatieve coating van

voedseltechnologiebedrijf Saveggy.

De speciaal ontwikkelde coating van Saveggy is een biobased, eetbare vloeistof, die op het fruit of de groente wordt gespoten, met als doel dezelfde verlengde duurzaamheid te bieden als plastic. Het eerste product bij ICA dat getest wordt met deze natuurlijke bescherming is de komkommer.

‘Zodra het productietechnisch mogelijk is, gaan we gecoate komkommers in parallelle logistieke stromen testen om de houdbaarheid van het product te meten. We willen natuurlijk af van plastic, maar als we de producten niet kunnen beschermen en de duurzaamheid niet kunnen behouden, dan halen we ons doel van minder klimaatimpact en minder verspilling van onze producten niet, zegt Marcus Welin Sandgren , inkoopmanager fruit en groenten bij ICA Zweden.

Afgelopen zomer zijn ketenanalyses uitgevoerd en nu in het najaar is een consumentenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van de klant.

‘Uit het consumentenonderzoek zien we dat de nieuwsgierigheid en openheid om de plastic folie te vervangen door een coating groter is bij consumenten dan we hadden durven hopen, wat positief is’, zegt Marcus Welin Sandgren.

Bron: PackNews

PackNews komkommer

 

‘Slimme’ dop waarschuwt voor bederf

United Caps heeft samen met start-up Mimica een sluiting ontwikkeld met versheidsindicatoren voor voedsel.

Mimica past hiervoor een etiket met een speciale ​​gel toe die niet in contact komt met het product en toch verandert van glad naar hobbelig op basis van bewaarcondities en het voedselprofiel. De techniek biedt een snelle, gemakkelijke manier voor een consument om te checken of de voedselkwaliteit nog steeds goed is.

De sluiting bestaat uit een basisdop en overdop, een bakje en het bovenste folielabel dat hobbelig wordt naarmate het voedsel bederft.

De bovenste dop, waar de bultjes zullen verschijnen, is inactief totdat deze door de consument wordt geactiveerd, wat automatisch gebeurt wanneer de dop voor de eerste keer wordt opengedraaid.

Bron: Packging News

PackagingNews

 

Gelijmd handvat bespaart materiaal

KHS biedt voor de bestaande HDPE- en PP-wasmiddelenflessen een alternatieve PET-fles.

KHS wil met haar PET-flessen met gelijmd handvat een alternatief bieden voor de HDPE- en PP-flessen voor wasmiddelen. De flessen worden geproduceerd als een fles mineraalwater, door middel van stretch-blow molding. Hun elliptische doorsnede omvat het gebruik van een pre-verwarmingsproces voor de preforms, wat ook niets nieuws is. Nieuw is het integreren van de handgrepen door te lijmen in plaats van te vormen in de matrijs.

Volgens KHS kan lijmen tot 10% PET besparen en de efficiëntie van het stretch-blow-vormproces verhogen. Met name volgens de fabrikant is stretchblazen bijzonder energiezuinig in vergelijking met het extrusie-blaasvormen dat wordt gebruikt bij de productie van HDPE- en PP-flessen, wat een aanzienlijk voordeel blijkt te zijn gezien de stijgende energie- en grondstofprijzen. Volgens de machineproducent bespaart het concept ook 30% op hulpbronnen. De milieubenadering houdt daar niet op: het lichaam van de fles en het handvat zijn beide gemaakt van gerecycled PET (rPET). Een ander voordeel, dat ditmaal voortvloeit uit het ontwerp, is dat de zo ontworpen fles stabieler is dan een container met een traditioneel handvat. Tot slot PET, transparant, maakt het product zichtbaar in het schap, wat marketingtechnisch een bijkomend voordeel kan zijn. Het project, dat een fles van 2,3 l betreft, is ontwikkeld in samenwerking met de Portugese fabrikant van kunststofverpakkingen Logoplaste.

Bron: UsineNouvelle

UsineNouvelle

 

Chemische gerecyclede Mars-wikkel

Mars sluit samen met recyclingbedrijf Landbell uit Mainz en chemiebedrijf Sabic de kringloop voor plastic voedselverpakkingen. De drie bedrijf hadden als doel om de moeilijk recyclebare verpakkingen uit de Duitse gele bak chemisch te recyclen voor nieuwe voedselverpakkingen. Na meer dan 20 maanden intensief gezamenlijk projectwerk, gaat Mars gerecycled verpakkingsmateriaal gebruiken in de verpakking van zijn snackbar merk Kind.

Landbell zorgde voor ingezamelde plastic en Sabic heeft het verwerktt tot gecertificeerd polypropyleen (PP),

Het gecertificeerde food-grade recyclaat wordt verkregen door het recyclen van post-consumer gemengde kunststoffen van lage kwaliteit uit verpakkingsafval. Met behulp van het zogenaamde pyrolyseproces kan gebruikt gemengd plastic op moleculair niveau worden gerecycled. Met deze technologie wordt de kunststof in een zuurstofvrije omgeving tot zeer hoge temperaturen verhit en afgebroken, met als resultaat pyrolyse-olie. Sabic gebruikt de daarbij verkregen pyrolyse-olie als een fossiele grondstof. Hierdoor kunnen nieuwe verpakkingen en producten ontstaan ​​die voldoen aan de strengste kwaliteitseisen, zoals specifieke hygiënenormen voor voedselverpakkingen.

Bron: Neue Verpackung

 

Neue Verpackung, KIND

 

IML voor pulptrays

PulPac (Zweden), Hébert Group en Pagès Group (Frankrijk) en MCC Verstraete (België) hebben een technologie ontwikkeld voor het aanbrengen van lijmloze labels op drooggevormde vezelverpakkingen. De inmiddels gepatenteerde technologie heet MFL (Moulded Fiber Labeling). Het is een soort IML-technologie (In Mould Labeling) voor fibertrays en andere vormvezelverpakkingen. De technologie zal naar verwachting een grote impact hebben met de groeiende populariteit van gegoten vezelverpakkingen zoals trays, bekers, deksels, enz.

De uitdaging zat in het feit dat er voor fiberverpakkingen geen etiketten met lijm kunnen worden gebruikt, omdat de lijm de recycling en compostering van de vezelproducten negatief beïnvloedt. Door het zelfklevende MFL-label in het vormingsproces in lijn met het product te versmelten met elkaar is dit op probleem opgelost. De zelfklevende MFL-etiketten zijn op vezels gebaseerd en volledig recyclebaar, wat betekent dat de uiteindelijke MFL-verpakking volledig kan worden gerecycled als papieren verpakking en ook biologisch afbreekbaar is. De MFL-labels bieden een hoge printkwaliteit en kunnen worden voorzien van hoogwaardig grafisch ontwerp.

Bron: PackNews

 

Pulpac

 

 

 

 

 

 

Coating vervangt kunststof krimpfolie om komkommers

Meer artikelen

recent new image
Duurzaam verpakken:...

Na het succesvolle debuut in 2023 van...

Lees meer
recent new image
Van koffieverpakking naar...

Een op het eerste gezicht wellicht...

Lees meer
recent new image
Snel geëerd met European...

Verpakkingsbedrijf Snel heeft voor de...

Lees meer
recent new image
Praktische Optimum...

Optimum Group, producent van etiketten...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox