Coca-Cola Europacific Partners Nederland (CCEP) heeft aangekondigd dat de bekende rode kratten voortaan worden gemaakt van 97% gerecycled plastic. Dit is een volgende stap in het verduurzamen van de verpakkingen in de portfolio van de onderneming.
Het gerecyclede materiaal bestaat uit 85% oude rode kratten en 15% gerecyclede tulpennetten. Hiervoor werkt Coca-Cola samen met de lokale recycler Healix en krattenproducent Schoeller Allibert. Deze ontwikkeling zal naar schatting 64% CO2-uitstoot besparen bij de productie van de kratten in vergelijking met kratten gemaakt van nieuw plastic. Dit jaar wordt er gestart met de introductie van 150.000 gerecyclede kratten op de Nederlandse markt, waarna geleidelijk alle exemplaren in het land worden vervangen. Deze stap is in lijn met de focus van het bedrijf op het verminderen van het gebruik van nieuw plastic.
‘De rode horecakratten hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar'
Circulaire kratten en hervulbare glazen flessen
De kratten zijn speciaal ontworpen voor de herbruikbare glazen Coca-Cola flessen, die op hun beurt zijn ontworpen om minstens 25 keer hergebruikt te worden. De glazen flessen worden schoongemaakt en opnieuw afgevuld in de frisdrankenfabriek in Dongen, voordat ze terugkeren naar de Nederlandse groothandel en horeca.
Tekst gaat verder onder foto.
Levensduur
‘De rode horecakratten hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar, maar soms worden ze nog op de markt gezien zelfs na 20 tot 30 jaar. Echter, als ze kapot gaan, kunnen ze nu dienen als input voor nieuwe kratten. Het grootste deel van het gerecyclede plastic dat vanaf nu voor de kratten zal worden gebruikt, komt van generieke rode kratten van recyclaat, niet specifiek van Coca-Cola kratten’, informeert CCEP Duurzaamheidsmanager Eva Amsterdam.