De SPEX-technologie maakt gebruik van dissolutie, een proces waarbij plastics worden opgelost en gezuiverd met een specifiek oplosmiddel. Dit stelt bedrijven in staat om plastics hoogwaardig te recyclen tot secundaire grondstoffen. De technologie is ontworpen om een breed scala aan verpakkingen te verwerken, waaronder flexibele multilayer verpakkingen, die traditioneel moeilijk recyclebaar zijn.
CO2-uitstoot
De SPEX-technologie van OBBOTEC kan deze uitstoot tussen 2,6 tot 3,4 kilo CO2 per kilo plastic verlagen, afhankelijk van de gebruikte energiebron. Meer details zijn te vinden in de recent gepubliceerde Life Cycle Assessment (LCA), die uitgevoerd is door een onafhankelijk bureau: OBBOTEC-SPEX carbon footprint assessment - CE Delft (October 2024).
Van pilot naar opschaling
In 2022 werd de eerste testfaciliteit voor SPEX in Rotterdam geopend. Sindsdien zijn er diverse succesvolle testen uitgevoerd, waaronder het recyclen van vormvaste en flexibele verpakkingen. Waar eerdere experimenten werkten met hoeveelheden van circa 150 gram, is de technologie nu getest met batches van 150 kilogram. Dit duidt op een significante schaalvergroting en brengt commerciële toepassing dichterbij.
Samenwerking met Unilever
Unilever heeft de pilots ondersteund door verpakkingen en expertise beschikbaar te stellen. Verpakkingen van onder andere Andrélon, Dove en Unox zijn getest in de faciliteit. De komende periode worden verdere testen uitgevoerd om de kwaliteit van het gerecyclede materiaal te valideren. Dit moet uiteindelijk leiden tot praktische toepassing in nieuwe verpakkingen, passend bij Unilevers doelstelling om volledig recyclebare verpakkingen te realiseren.
Implicaties voor de circulaire economie
De vooruitgang met SPEX toont aan dat innovaties in recyclingtechnologie een belangrijke rol kunnen spelen in de overgang naar een circulaire economie. Het verminderen van afval en het gebruik van primaire fossiele grondstoffen zijn cruciale doelstellingen, vooral gezien de uitdagingen rondom flexibele plastic verpakkingen.