De nieuwe fabriek heeft een capaciteit van 20.000 ton per jaar en kan het volledige PolyAl-volume uit België en Nederland verwerken, naast een deel uit Duitsland. Hiermee vormt de fabriek een aanvulling op de bestaande Nederlandse faciliteit van Recon Polymers in Roosendaal, die momenteel 8.000 ton per jaar verwerkt. Deze uitbreiding versterkt de reeds ontwikkelde recyclinginfrastructuur binnen de EU, waar PolyAl tot nu toe in tien faciliteiten wordt verwerkt.
Brede toepassingen voor gerecycled PolyAl
Gerecycled PolyAl biedt diverse mogelijkheden, zoals de productie van herbruikbare pallets, interieurproducten en grote 3D-geprinte objecten. Daarnaast wordt het toegepast als alternatief voor virgin kunststof in spuitgieten, extrusie en thermo-vormen. Ook gerecyclede papiervezels uit drankverpakkingen leveren waardevolle grondstoffen op voor onder meer e-commerceverpakkingen en boodschappentassen.
Sinds 2019 werkt Tetra Pak samen met Recon Polymers om technologieën voor PolyAl-recycling te verbeteren. Deze samenwerking resulteerde in 2021 in een commerciële fabriek in Roosendaal, die in 2023 werd uitgebreid. De nieuwe samenwerking met Yellow Dreams, dat vergelijkbare technologieën inzet, vormt een volgende stap in het verduurzamen van de materiaalketen en de uitbreiding van recyclingcapaciteiten in de regio.
Reacties van Tetra Pak en Yellow Dreams
Kinga Sieradzon, Vice President Collection & Recycling bij Tetra Pak, benadrukt dat de fabriek bijdraagt aan de recyclingdoelen van Nederland en de circulaire economie binnen Europa. ‘Dit project versterkt onze gezamenlijke missie om de recyclinginfrastructuur te verbeteren,’ aldus Sieradzon.
Bas Gehlen, Algemeen Directeur van Yellow Dreams, wijst op het belang van samenwerking. ‘Dit project toont het potentieel van PolyAl-recycling en inspireert tot bredere toepassing van circulaire economieprincipes.’