José Matthijsse, President & General Manager Europe SIG

‘SIG wil een positieve handdruk achterlaten’

SIG heeft de afgelopen jaren de CO2-uitstoot van hun verpakkingen fors gereduceerd. Mede door de inzet van hernieuwbare papieren vezels, bio-plastics en het gebruik van 100% hernieuwbare energie wil het bedrijf steeds meer richting een positieve handdruk gaan. De nieuwste aluminiumvrije SIG Terra drankkartons zijn een grote stap in die richting.

In een wereld waarin milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangrijker worden, erkent SIG het belang om de ecologische voetafdruk te verminderen. Het bedrijf heeft zich daarom ten doel gesteld om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen en daarbovenop een stap extra te doen, vertelt José Matthijsse, President & General Manager Europe SIG. ‘Wij willen Net Positive worden. Dat betekent dat we naast het terugbrengen van de carbon footprint naar nul, ook een positieve impact op de aarde willen bewerkstelligen. Oftewel, wij willen naast onze voetprint verlagen ook een positieve handdruk achterlaten.’

Om dit te bereiken ontwikkelde SIG vier positive impact-gebieden: Climate+, Forest+, Food+ en Resource+. In ieder gebied wil de verpakkingsproducent naast CO2-reductie ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld en het milieu.

2 SIG_Aseptic_Carton_Family-edit_bg-topaz-enhance-FINAL_CMYK copy

100.000 hectare

Food Positive betekent in de praktijk dat SIG bijvoorbeeld met hun aseptische verpakkingen kansarme kinderen in Bangladesh voorziet van gezonde schoolmaaltijden. De verpakkingsproducent past daar hun technologie vrijblijvend toe om overtollig voedsel uit de oogst langer houdbaar te maken, zodat het op een later tijdstip kan worden genuttigd. Daarnaast zorgen de SIG-verpakkingen er wereldwijd voor dat levensmiddelen langer houdbaar zijn en een hoge kwaliteit hebben waardoor meer mensen beter gevoed kunnen worden.

Onder Forest Positive verstaat SIG dat verpakkingen voor minimaal 75% bestaan uit karton met het FSC-keurmerk. Daarbij worden alleen volwassen bomen gekapt en wordt er herplant. SIG heeft zich bovendien ten doel gesteld om nog eens 750.000 hectaren extra te herstellen. Samen met het Wereld Natuur Fonds Zwitserland zette SIG onlangs de eerste stap met het forest management van 100.000 hectare in Mexico te planten.

SIG_plus_VM

Climate en Resource

Om Climate Positive te produceren maakt SIG gebruik van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Binnen Europa wekt het bedrijf veelal z’n eigen energie op. Matthijsse opende bijvoorbeeld onlangs een solarveld ter grootte van elf voetbalvelden bij de SIG-fabriek in het Duitse Linnich.

Tot slot houdt Resource Positive in dat SIG de verpakkingen zoveel mogelijk maakt van hernieuwbare grondstoffen. De nieuwste portfolio, SIG Terra, is zelfs aluminiumvrij en maakt gebruik van hernieuwbare polymeren. ‘Qua CO2-footprint kan geen enkele drankkarton hieraan tippen’, meent Matthijsse.

De hernieuwbare polymeren die SIG inzet, zijn gemaakt uit tallolie. Dit is een residu dat wordt gewonnen uit hout tijdens het papierproductieproces. SIG zet bewust geen bioplastics in gemaakt van landbouwgewassen, want die hebben land en hulpbronnen nodig die gebruikt kunnen worden om voedsel te produceren.

‘Wij proberen zoveel mogelijk bij te dragen aan de verbetering van het inname- en recyclingproces’

Onderzoek en ontwikkeling

Om de doelen te halen investeert SIG voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om verpakkingen te creëren die zowel functioneel als milieuvriendelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn SIG Terra, gemaakt van meer dan 95% hernieuwbare grondstoffen met als hoofdbestanddeel papier, en de aluminiumvrije versie daarvan, ’s werelds eerste volledig recyclebare drankpak dat gebruikmaakt van polymere materialen die volledig gemaakt zijn van plantaardige bronnen.

Matthijsse hierover: ‘De SIGNATURE range is een mooi voorbeeld van Resource Positive waar je kijkt naar de hele levenscyclus. Dus ook kijken naar wat er in het begin van die cyclus plaatsvindt. Onze kartonnen drinkpakken hebben zo een lage voetprint omdat ze van recyclebare materialen zijn gemaakt die ook nog eens CO2 vasthouden, ze zijn geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen en ze zijn met hun vierkante vorm geoptimaliseerd voor de logistiek.’

SIG Terra MiniBloc

Doelen voor 2030

Volgens de roadmap van de Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) moet in 2030 een inzamelingspercentage van 90% drankkartons zijn bereikt en een minimaal recyclingpercentage van 70%. Nederland zit daar nog onder en Mathijsse vindt dat het snel beter moet. ‘De inzameling en recycling van drankkartons in Nederland is nog te laag en moet hoger. Wij lopen niet weg van onze verantwoordelijkheid en proberen zoveel mogelijk bij te dragen aan de verbetering van het inname- en recyclingproces. Alle producten die wij ontwikkelen passen binnen de Europese design for recycling-richtlijnen.’

Ze vervolgt: ‘In Europa is voldoende herverwerkingscapaciteit, maar de landen moeten er wel voor zorgen dat de verpakkingen bij de recyclaars terecht komen. Het is een samenspel tussen producenten, overheid en recyclingbedrijven. Daarbinnen zie je leuke initiatieven ontstaan, zoals Recon Polymers in Rozendaal die van ingezamelde drankpakken het papier scheiden en van de overgebleven polymeren en het aluminium een PolyAl-granulaat maken om 3D-geprinte producten te maken. Maar uiteindelijk willen we ons complete assortiment alu-vrij maken zodat we de recyclingdoelen halen.’

Duurzame generatie vulmachines

SIG introduceerde vorig jaar de SIG NEO die een lagere ecologische voetafdruk heeft dankzij een 30% lager energieverbruik en 60% waterbesparing. Dit alles resulteert in een 25% lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met de vorige generatie vulmachines.

neovita still 3.0013

 

Meer artikelen

recent new image
Optimaal thermformen met...

Het Duitse technologiebedrijf Watttron...

Lees meer
recent new image
INEOS Styrolution:...

INEOS Styrolution, producent van...

Lees meer
recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox