In een wereld waarin milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangrijker worden, erkent SIG het belang om de ecologische voetafdruk te verminderen. Het bedrijf heeft zich daarom ten doel gesteld om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen en daarbovenop een stap extra te doen, vertelt José Matthijsse, President & General Manager Europe SIG. ‘Wij willen Net Positive worden. Dat betekent dat we naast het terugbrengen van de carbon footprint naar nul, ook een positieve impact op de aarde willen bewerkstelligen. Oftewel, wij willen naast onze voetprint verlagen ook een positieve handdruk achterlaten.’
Om dit te bereiken ontwikkelde SIG vier positive impact-gebieden: Climate+, Forest+, Food+ en Resource+. In ieder gebied wil de verpakkingsproducent naast CO2-reductie ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld en het milieu.
100.000 hectare
Food Positive betekent in de praktijk dat SIG bijvoorbeeld met hun aseptische verpakkingen kansarme kinderen in Bangladesh voorziet van gezonde schoolmaaltijden. De verpakkingsproducent past daar hun technologie vrijblijvend toe om overtollig voedsel uit de oogst langer houdbaar te maken, zodat het op een later tijdstip kan worden genuttigd. Daarnaast zorgen de SIG-verpakkingen er wereldwijd voor dat levensmiddelen langer houdbaar zijn en een hoge kwaliteit hebben waardoor meer mensen beter gevoed kunnen worden.
Onder Forest Positive verstaat SIG dat verpakkingen voor minimaal 75% bestaan uit karton met het FSC-keurmerk. Daarbij worden alleen volwassen bomen gekapt en wordt er herplant. SIG heeft zich bovendien ten doel gesteld om nog eens 750.000 hectaren extra te herstellen. Samen met het Wereld Natuur Fonds Zwitserland zette SIG onlangs de eerste stap met het forest management van 100.000 hectare in Mexico te planten.
Climate en Resource
Om Climate Positive te produceren maakt SIG gebruik van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Binnen Europa wekt het bedrijf veelal z’n eigen energie op. Matthijsse opende bijvoorbeeld onlangs een solarveld ter grootte van elf voetbalvelden bij de SIG-fabriek in het Duitse Linnich.
Tot slot houdt Resource Positive in dat SIG de verpakkingen zoveel mogelijk maakt van hernieuwbare grondstoffen. De nieuwste portfolio, SIG Terra, is zelfs aluminiumvrij en maakt gebruik van hernieuwbare polymeren. ‘Qua CO2-footprint kan geen enkele drankkarton hieraan tippen’, meent Matthijsse.
De hernieuwbare polymeren die SIG inzet, zijn gemaakt uit tallolie. Dit is een residu dat wordt gewonnen uit hout tijdens het papierproductieproces. SIG zet bewust geen bioplastics in gemaakt van landbouwgewassen, want die hebben land en hulpbronnen nodig die gebruikt kunnen worden om voedsel te produceren.