‘SIG legt lat hoger en zoekt meer samenwerking met ketenpartners’

‘SIG legt lat hoger en zoekt meer samenwerking met ketenpartners’

SIG heeft duurzaamheid altijd al hoog op de agenda gehad en meet al tientallen jaren de carbon footprint van haar verpakkingen en werkt bijvoorbeeld volledig op duurzame energie. Toch wil José Matthijsse, President & General Manager Europe SIG, de lat hoger leggen en nog meer samenwerking met ketenpartners te zoeken. Zo wil het bedrijf het aandeel hernieuwbare materialen in de verpakkingen vergroten en ervoor zorgen dat gerecycleerde materialen weer waardevolle grondstof worden. Deze ambitie heeft SIG vastgelegd in een manifest dat voor medewerkers, klanten en leveranciers.

Samen met haar sector streeft SIG ernaar om in 2030 een inzamelingspercentage van 90% voor gebruikte drankenkartons te bereiken, en een recyclingpercentage van 70% in heel Europa. Bovendien zijn alle drankenkartons van SIG ontworpen om volledig recycleerbaar te zijn en investeren het bedrijf al in de ontwikkeling van hoogwaardige recyclingfabrieken. Met beleidsmakers, gemeenschappen, steden en regio’s werkt het bedrijf samen om de noodzakelijke inzamelings- en recyclinginfrastructuur op schaal, in heel Europa, te verbeteren en op te bouwen.
‘Samen met twee industriële partners zijn we bijvoorbeeld een belangrijke investeerder in de Palurec-fabriek in Duitsland, die is ontworpen om jaarlijks meer dan 18.000 ton PolyAl te verwerken en deze om te zetten in nieuwe, verhandelbare grondstoffen’, vertelt Matthijsse.

SIG, José 3

Circulaire economie voor hulpbronnen

‘Binnen het aanbod van SIG vergroten we voortdurend het aantal drankenkartons dat is gemaakt zonder aluminiumlaag en bieden we de mogelijkheid om hernieuwbare of gerecyclede polymeren te gebruiken’, zegt Matthijsse. ‘Hierdoor wordt het gebruik van nieuwe materialen op fossiele basis verminderd en blijven materialen steeds meer in omloop voor gebruik. Bovendien worden al onze drankenkartons – met en zonder aluminiumlaag – in Europa op grote schaal gerecycled, waardoor er weer nieuwe materialen van worden gemaakt.’

Nog verder: SIG Terra

SIG Terra is de volgende grote stap in haar reis om niet alleen te voldoen aan de PPWR, maar ook om een ​​norm te stellen voor onze branche, meent Matthijsse. ‘We hebben bijvoorbeeld de mijlpaal bereikt van 3 miljard verkochte aseptische drankenkartons zonder aluminiumlagen. Ons SIG Terra Alu-free + Forest-based polymers verpakkingsmateriaal is een koolstofarme oplossing, gekoppeld aan 100% hernieuwbare materialen uit bossen. SIG Terra is ons portfolio van de meest duurzame innovaties en speelt een sleutelrol in onze steun voor de doelstellingen van de EU voor de circulaire economie.’
‘Innovatie maakt deel uit van de geschiedenis van SIG; de PPWR is een belangrijke mijlpaal, maar we moeten doorgaan met het veranderen van de manier waarop de EU voedsel en dranken verpakt om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken.’

SIG, drankpak

Manifest voor de toekomst van verpakkingen

‘Bij SIG geloven we dat de toekomst van verpakkingen regeneratief is’, zegt Matthijsse. ‘Dat betekent dat verpakkingen volledig afkomstig zijn van hernieuwbare materialen, uit grondstoffen die op een manier verbouwd worden die de natuur niet uitput, maar juist de biodiversiteit ondersteunt. Om deze toekomst in Europa vorm te geven en de ambities van de Green Deal en het Plan voor de Circulaire Economie van de EU waar te maken, hebben we drie prioriteiten: onze planneet, ons klimaat en ons voedselsysteem. Daarbij draait het om circulaire verpakkingen die de biodiversiteit beschermen en de natuur aanvullen, koolstofarme verpakkingsoplossingen voor voedsel en dranken opschalen om grote hoeveelheden broeikasgasemissies te elimineren en tot slot een regeneratief voedselsysteem opbouwen, zodat de beschikbaarheid en veiligheid van voedsel kunnen garanderen.’

Zie kader: ‘SIG stelt drie prioriteiten’ voor een nadere uitleg over de prioriteiten en in het kader ‘Focus voor de toekomst’ vat SIG in zes punten samen waar het bedrijf zich op focust voor een duurzame toekomst.

 

SIG stelt drie prioriteiten

Onze planeet

Wij staan ​​voor kartonnen verpakkingsoplossingen die op verantwoorde wijze worden geproduceerd, gemaakt van hernieuwbare materialen en ontworpen met circulaire principes. Verpakkingen die de biodiversiteit beschermen en de natuur aanvullen. Consumenten zouden zich geen zorgen hoeven te maken over waar de verpakking vandaan komt en wat er met de verpakking gebeurt nadat ze deze hebben gebruikt. Het moet verantwoord zijn vanaf de bron, gemakkelijk in te zamelen en te recyclen, en ons milieu na gebruik niet vervuilen.

Ons klimaat

We willen koolstofarme verpakkingsoplossingen voor voedsel en dranken opschalen om grote hoeveelheden broeikasgasemissies te elimineren. Wij zijn van mening dat verpakkingen licht van gewicht en ruimtebesparend moeten zijn om de verborgen CO2-kosten van het transporteren en opslaan van voedsel en dranken terug te dringen.

Onze voedselsystemen

Wij willen een rol spelen bij het opbouwen van een regeneratief voedselsysteem. We zullen de beschikbaarheid, veiligheid en voeding van voedsel blijven verbeteren en voedselverlies en -verspilling in de EU tot een minimum beperken door oplossingen te bieden voor de langdurige opslag van zeer voedzaam voedsel.

SIG: Focus voor de toekomst 

  1. Help de klimaatbestendigheid en het vermogen van de Europese bossen om koolstof op te slaan te vergroten.
  2. Elimineer het gebruik van nieuwe materialen op fossiele basis en maximaliseer de focus op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in voedselverpakkingen.
  3. Minimaliseer voedselverlies en -verspilling in onze toeleveringsketens in Europa.
  4. Verwijder meer koolstof uit de atmosfeer dan er wordt uitgestoten tijdens de levenscyclus van een doos.
  5. Help ervoor te zorgen dat drankenkartons in de EU op een gemakkelijke en eenvoudige manier worden ingezameld en gerecycled.

Meer artikelen

recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
recent new image
EUDR stelt strengere...

De EUDR regelgeving vervangt de...

Lees meer
recent new image
Smurfit Westrock lanceert...

Smurfit Westrock heeft de EasySplit...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox