Re-use als de nieuwe norm
Een verpakking correct sorteren en recyclen is een eerste stap om goed om te gaan met het milieu. Het is echter duidelijk dat Europa graag nog verder wil gaan. En wat is er beter dan recyclen? Dat is je verpakking hergebruiken. Op die manier is er minder nood aan grondstoffen en wordt minder energie verbruikt. De RE-ZIP verpakking is daarin een echte game changer, aldus de verpakkingsleverancier.
Tekst gaat verder onder foto.
Herbruikbare verpakkingen
De vraag naar herbruikbare verpakkingen wordt in de toekomst belangrijker dan ooit. Met de op handen zijnde Europese Verpakkingswet of PPWR wordt het duidelijk dat re-use een onmisbare schakel gaat worden in de e-commerce sector, het MVO-beleid van veel bedrijven, het maken van “groene” marketingclaims, enz.
Hoe werkt RE-ZIP?
RE-ZIP en RAJA streven ernaar om verpakkingsmateriaal in de e-commerce sector herhaaldelijk te laten circuleren bij meerdere webshops. Om dit te realiseren werd er een nieuw soort verpakking ontworpen, een smartphone app en een systeem met inleverpunten (ook drop points genoemd). In plaats van de verpakking weg te gooien, kan de consument het simpelweg inleveren bij een van de vele inleverpunten. Voor Nederland zijn er 4.000 van zulke punten beschikbaar. Wanneer een consument een RE-ZIP verpakking opnieuw inlevert, ontvangt hij of zij via de app een beloning in de vorm van een voucher, zoals een kortingscode.
Tekst gaat verder onder foto.
Karton als oplossing voor hergebruik
Karton is om verschillende redenen een uitgelezen materiaal om te gebruiken voor hergebruik. Zo zijn de dozen van RE-ZIP in de eerste plaats gemaakt van hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen (FSC-gecertificeerd) en geproduceerd in Europa. Daarnaast biedt karton een optimale bescherming aan verzonden items. Het is natuurlijk van cruciaal belang dat e-commercegoederen zonder beschadigingen aankomen. Tot slot is karton een eenvoudig te hanteren materiaal, zowel voor consumenten als webshops en logistieke medewerkers. Iedereen kent het wel en kan het foutloos sorteren. Zo is het op het einde van de levenscyclus ook weer makkelijk te recyclen tot nieuwe producten.