Van spijkerbroek naar papier voor verpakkingen

Wilt u geen verpakkingsnieuws meer missen? Meld u hier aan voor de VerpakkingsManagement Nieuwsbrief.

De Engelse papierfabrikant James Cropper geeft gebruikte spijkerbroeken een tweede leven in de vorm van papier voor verpakkingen. Volgens de initiatiefnemer werd niet eerder versleten denim gebruikt in de moderne papierproductie, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de circulaire economie.

Elk jaar worden wereldwijd acht miljard jeans geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat het favoriete hoofdbestanddeel van de mode aanzienlijk bijdraagt aan het probleem van textielafval. Volgens het World Economic Forum wordt 73% van de gedragen kleding verbrand of naar de stortplaats gestuurd, wanneer deze wordt weggegooid. Slechts 12% wordt gerecycled voor isolatie of matrassen en minder dan 1% wordt gebruikt om nieuwe producten van te maken.

100% recyclebaar papier


Versleten spijkerbroeken en gebruikte koffiebekers zijn de bestanddelen voor het Rydal Apparel papier assortiment voor verpakkingen van James Cropper.
Versleten spijkerbroeken en gebruikte koffiebekers zijn de bestanddelen voor het Rydal Apparel papier assortiment voor verpakkingen van James Cropper.

Als onderdeel van James Cropper’s Rydal gerecycled papier assortiment, bestaat Rydal Apparel uit 20% post-consumer denimvezel en 80% uit gerecyclede vezels afkomstig uit bronnen zoals gebruikte koffiebekers. Dit maakt het papier niet alleen 100% gerecycled, maar ook wereldwijd recyclebaar. Als product op basis van cellulose kan papier op basis van katoen worden gerecycled in standaard afvalstromen, waardoor de vezel niet alleen een tweede leven krijgt, maar ook een potentieel derde en vierde, claimt de papierproducent.

CupCyling


Met CupCycling-technologie worden gebruikte koffiebekers geüpcycled en gebruikt voor het produceren van premium papier voor verpakkingen.
Met CupCycling-technologie worden gebruikte koffiebekers geüpcycled en gebruikt voor het produceren van premium papier voor verpakkingen.

De vezelexpertise en passie voor innovatie van de papierfabrikant liggen aan de basis van een aantal noviteiten gericht op wereldwijde problemen. Deze omvatten CupCycling - een technologie om gebruikte koffiebekers te upcyclen - die tot nu toe meer dan 150 miljoen bekers nieuw leven heeft ingeblazen als premium papier voor verpakkingen.

Hernieuwbare hulpbron

Kate Gilpin, packaging project leader bij James Cropper: ‘Deze lancering gaat over het nieuw leven inblazen van vergeten mode. Katoen is de zuiverste vorm van natuurlijke cellulose en is een hernieuwbare hulpbron die vaak wordt gebruikt vanwege de archival-kwaliteiten bij het maken van papier.’

‘Katoenvezels zijn sterk, maar toch zacht en maken prachtig papier. Hoewel de moderne papierproductie sterk afhankelijk is van pulp gemaakt van houtvezels, doen we het gebruik van katoenen vodden in ons portfolio herleven als onderdeel van onze voortdurende inzet voor vezelinnovatie en het creëren van waarde uit afval’, stelt Gilpin.

Relatief nieuwe technologie

Rydal Apparel wordt gelanceerd met een papier van 350 gsm en 220 gsm in Denim White, geschikt voor onder andere kleine dozen en draagtassen voor de detailhandel. Het papier heeft een ijzig witte kleur met een blauwe tint gecreëerd door de zichtbare denimvezel.

Gilpin: ‘De pulp die wordt gebruikt om Rydal Apparel-papier te produceren, wordt gemaakt met een relatief nieuwe technologie, waarmee het katoen kan worden opgelost en omgezet in pulp. Dit proces biedt het potentieel om vezels van gelijke of hogere kwaliteit te maken met de eigenschappen die vereist zijn voor premium papier voor verpakkingen.’

Meer artikelen

recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
recent new image
EUDR stelt strengere...

De EUDR regelgeving vervangt de...

Lees meer
recent new image
Smurfit Westrock lanceert...

Smurfit Westrock heeft de EasySplit...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox