De Europese golfkartonvereniging FEFCO meent op basis van drie onderzoeken dat de inzet van herbruikbare verpakkingen van geval tot geval moet worden bekeken. ‘Retourverpakkinzen zijn niet altijd de beste milieu-optie. Onderzoek toont aan dat herbruikbare verpakkingen een sterkere impact op het klimaat heb dan recyclebaar golfkarton.’
Functionaliteit, duurzaamheid en algehele prestaties tijdens een levenscyclus zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden, vindt FEFCO. De organisatie doet haar uitspraken op basis van onderzoeken van adviesbureau (Ramboll) en onderzoeksinstituut VTT. De studies vergelijken de impact van recyclebaar golfkartonverpakkingen met herbruikbare plastic verpakkingen.
LCA
Een vergelijkende LCA vergelijkt de milieu impact van golfkartonnen dozen en plastic kratten bij het transport van producten over gemiddelde afstanden in Europa. De belangrijkste bevindingen, geëxtraheerd door FEFCO, tonen aan dat het golfkartonsysteem voordeliger is in 10 van de 15 categorieën. En uit de break-evenanalyse blijkt dat plastic kratten minimaal 63 rotaties nodig hebben om beter te presteren dan golfkarton. Volgens de Life Cycle Analysis (LCA) is het gemiddelde hergebruikpercentage van herbruikbare plastic kratten 24 omwentelingen wat onder het break-even ligt.
‘Fit for purpose’
Een whitepaper, opgesteld door onderzoeksinstituut VTT, geeft een kritische kijk op recycling en hergebruik in de Europese circulaire economie. Volgens FEFCO meldt het onderzoek dat ‘fit for purpose’ verpakkingen centraal moeten staan in het Commissie voorstel van de richtlijn verpakking en verpakkingsafval (PPWD) aangezien het bijdraagt om circulariteit en klimaatneutraliteit te bereiken en tegelijkertijd afval te verminderen.