Duurzaam bufferen met FIBI-buffer

VerpakkingsManagement interviewde in 2017 twee studenten over hun innovatieve FIBI-buffer. Een biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal dat goederen beschermt tegen schokken en stoten tijdens transport en opslag. De startup groeide uit tot een bedrijf in Leiderdorp waar de eigenaren van FIBI-buffer BV inmiddels een bewezen marktpotentie en klantenkring hebben opgebouwd. De twee directeuren, Arjan van der Plas en Peter Westgeest, vertellen over de nieuwe fase waarin hun onderneming nu is beland.


Peter Westgeest

‘Kan dat niet duurzamer?’

‘Waarom zie je bij de verzending van producten zoveel verpakkingsmateriaal, dat maar kortstondig én eenmalig wordt gebruikt? Kan dat niet veel duurzamer?’, vroegen Peter Westgeest en Arjan van der Plas zich tijdens hun studie af. Ze besloten zich te richten op schokabsorberende buffermaterialen, waarvoor op dat moment vooral het beduidend minder duurzame PUR- en piepschuim werd toegepast. Dat PUR-schuim op dit moment steeds meer door Europese regelgeving wordt ingeperkt, geeft wel aan dat zij toen al op de juiste weg zaten. Het jaar 2019 was in veel opzichten een mijlpaal voor FIBI-buffer.


Arjan van der Plas

‘In dat jaar werd ons definitieve product bepaald, werden de aangevraagde patenten voor Europa en Noord-Amerika goedgekeurd en werd ons productieproces in Roelofarendsveen geoptimaliseerd’, vertelt Arjan van der Plas. ‘Feitelijk ligt de focus sindsdien geheel bij verkoop en promotie, hoewel sinds 2017 al de eerste klanten met ons product aan de slag zijn.’

Verkoopkanalen

FIBI-buffer werkt inmiddels samen met diverse groothandelaren in verpakkingsmaterialen, zoals Storopack, Ratioform en DS80, en bedrijven als Itab (producten voor winkelinrichting), Reconext (electronica), VAF instruments (maritieme meetinstrumenten) en Pastoe (meubels) zetten het materiaal in ter bescherming van hun producten.


Elk blokje is rondom geperforeerd, waardoor FIBI-buffer toegepast kan worden bij elke productvorm

FIBI-buffer vindt ook haar weg in de omliggende landen, zoals België en Duitsland. Er zijn tevens ontwikkelingen in Frankrijk en Zwitserland. Het bedrijf heeft de Coronatijd benut om groothandelaren, met name ook in het buitenland, enthousiast te maken voor hun product. En met succes. Zo worden er bijvoorbeeld IT-onderdelen beschermd met FIBI-buffer zodra zij vanuit de Verenigde Staten arriveren in Nederland, en is er een Duitse leverancier van tuinaccessoires overgestapt op FIBI-buffer. Omdat dit bedrijf veel met duurzaam, FSC-gecertificeerd hout werkt, wil het graag een bijpassende, milieuvriendelijke bescherming.

Volledig duurzaam product

BASF levert de basisgrondstof genaamd ecovio aan FIBI-buffer, zowel voor de folie die wordt verwerkt op de dieptrekmachine als voor de bufferende vulling, oftewel de blokjes. Om die te kunnen maken, wordt het granulaat van BASF, wat qua vorm wel iets weg heeft van maanzaadjes, door middel van stoom opgerekt tot kleine balletjes. In een volgende stap, waarbij wederom stoomtechnologie wordt toegepast, worden de balletjes in een mal versmolten en samengedrukt tot vierkante blokjes.


Uniforme blokjes, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal

Peter Westgeest: ‘Door recente investeringen is de stevigheid van de blokjes geoptimaliseerd, waardoor ons FIBI-buffer product meerdere keren gebruikt kan worden, een belangrijk voordeel ten opzichte van piepschuim dat vaak op maat is gevormd.’

Er zijn intussen verschillende initiatieven te vinden, waar binnen de keten het buffermateriaal van FIBI-buffer wordt verzameld en opnieuw wordt gebruikt. De veerkracht van de blokjes doet overigens niet onder voor die van piepschuim en is beduidend beter dan die van luchtzakjes, die nog wel eens lek willen raken. Omdat de blokjes later nog verpakt worden, behouden ze bovendien hun vorm en breken er geen kleine deeltjes af.

Dieptrekker

De blokjes worden verpakt op een RE25 dieptrekverpakkingsmachine. De daarop gebruikte onder- en bovenfolie is gemaakt van dezelfde grondstof als de blokjes. Deze wordt bij een Nederlandse converter tot rollen folie verwerkt. Het door BASF geleverde materiaal is 100% biologisch afbreekbaar (volgens de Europese composteringsnorm EN-13432), waardoor FIBI buffer daadwerkelijk een volledig duurzaam product is. Dit betekent concreet, dat micro-organismen het materiaal in een zuurstofrijke en vochtige omgeving automatisch zullen afbreken, maar ook dat het industrieel gecomposteerd kan worden.


Na een bepaald aantal slagen wordt de geproduceerde rol opgevouwen en in een doos gedaan

Verpakkingsmachine

De RE25 dieptrekverpakkingsmachine, die bij Veenpack in Roelofarendsveen is geïnstalleerd, is afkomstig van Ultrapak, distributeur van SEALPAC schalensluitmachines en dieptrekkers in de Benelux. Via Ultrapak kwam men uiteindelijk ook aan tafel bij Repak, de fabriek waar de SEALPAC dieptrekmachines worden gebouwd. Vooraf was nog wel de vraag of een composteerbare folie wel goed gevormd worden? Het bewijs werd geleverd, mede dankzij SEALPAC’s Rapid Air Forming technologie, compleet met uitgebreide testen van de foliedikte.

Peter Westgeest: ‘Daarna kwam er een belangrijke fase, want wij hadden toen nog niet de middelen om een machine te kopen of zelfs maar te huren. Om het product aan de man te brengen, moesten we echter wel ergens kunnen produceren. Die kans werd ons geboden, uiteindelijk zelfs voor een periode langer dan een jaar, waarbij we de verpakkingsmachine feitelijk in bruikleen kregen. Deze werd speciaal voor ons in een aparte hal geplaatst in Emmen. Zo konden wij regelmatig producten maken voor reeds binnengehaalde klanten én om aan potentiële klanten te laten zien. De rest is geschiedenis, want uiteindelijk ging het dusdanig goed dat we de machine hebben aangeschaft.’

Stabiel verpakkingsproces

‘Als we terugkijken op de afgelopen periode, dan is de RE25 dieptrekmachine de meest stabiele en meest voorspelbare factor gebleken in het hele proces’, zegt Arjan van der Plas. ‘Natuurlijk is het een voordeel dat we een droge toepassing hebben, waardoor er per saldo minder onderhoud aan de machine nodig is, maar de robuustheid van de RE25 helpt ook mee.’

De RE25 heeft een 5x6 opdeling, waardoor er 30 blokjes per slag worden geproduceerd. Na een bepaald aantal slagen wordt de geproduceerde rol opgevouwen en in een grote doos gedaan. Om dit goed te kunnen doen, heeft de dieptrekmachine een verlengde uitvoer gekregen.


De verlengde uitvoer van de dieptrekmachine helpt om het geproduceerde materiaal te verwerken

Om het duurzame karakter van FIBI-buffer te benadrukken, worden de blokjes in een groene folie verpakt. Elk blokje wordt op de verpakkingsmachine rondom geperforeerd en is daarmee los afneembaar, waardoor het buffermateriaal in de meest diverse vormen kan worden gevouwen.

Of het nu gaat om de hoeken van een kast of het volledig omsluiten van een harde schijf, er is altijd een oplossing. Omdat de biologisch afbreekbare folie behoorlijk elastisch is, wordt er op de RE25 gebruik gemaakt van een motoraandrijving bij het afspoelen van de bovenfolie. Daarmee is FIBI-buffer altijd verzekerd van een optimaal sealresultaat.


Ook de boven- en onderfolie zijn 100% biologisch afbreekbaar

Tijd om op te schalen

Nu het product en het productieproces zich hebben bewezen, is het primaire doel om op te schalen met FIBI-buffer, onder andere door meer groothandelaren aan te stellen én het aantal rechtstreekse klanten te vergroten, zeker ook in het buitenland. FIBI-buffer stopt veel tijd in online promotie en koude acquisitie. Arjan van der Plas: ‘Hierbij weten we uit ervaring dat potentiële klanten vaak een lange oriëntatiefase kennen, maar ook dat er een langdurige verbintenis ontstaat zodra ze zijn overtuigd.’

Peter Westgeest vult aan: ‘Ons product is functioneel, uitstekend te vormen en bovenal milieuvriendelijk. Het is een ideaal alternatief voor alle ondernemingen die hechten aan een hoogwaardige bescherming van hun product en nu nog gebruik maken van PUR- of piepschuim. Of waar papier geen alternatief is. We zien ook al toepassingen waar FIBI-buffer de bescherming vormt tussen de primaire verpakking en de transportverpakking.’

Intussen wordt ook al stiekem gedroomd over productielocaties buiten Nederland. Zoals de twee eigenaren concluderen: ‘In dat geval is wel duidelijk welke verpakkingsmachine we zullen aanbevelen!’

Meer artikelen

recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
recent new image
EUDR stelt strengere...

De EUDR regelgeving vervangt de...

Lees meer
recent new image
Smurfit Westrock lanceert...

Smurfit Westrock heeft de EasySplit...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox