Drie vliegen
Bio4Pack is sinds 2009 actief op de markt met composteerbare verpakkingen, waarbij de nadruk lag op verpakkingsoplossingen op basis van zetmeel, suiker en PLA. Sinds kort zijn de paddy straw trays een belangrijke nieuwe troef in het verpakkingsassortiment van Bio4Pack. Patrick Gerritsen, CEO van Bio4Pack: ‘Toen ik de paddy straw trays voor het eerst zag, was ik meteen overtuigd van de mogelijkheden van de verpakking. Niet alleen omdat het een uitstekende aanvulling is op het bestaande assortiment, maar ook omdat de verpakking meer biedt dan alleen een positieve impact op het milieu. Door van het afval van de rijstvelden een grondstof te maken, ontstonden er mogelijkheden voor de bevolking in de streken waar de rijst verbouwd wordt. Met de ontwikkeling en productie van de paddy straw trays vang je drie vliegen in één klap: het zijn kwalitatief hoogwaardige, composteerbare verpakkingen op basis van hernieuwbare grondstoffen, het milieu wordt gespaard en de bevolking in arme gebieden heeft een nieuwe bron van inkomsten. Mooier kan niet, toch?’
De paddy straw trays zijn kwalitatief hoogwaardige, composteerbare verpakkingen op basis van hernieuwbare grondstoffen en zorgen voor een nieuwe bron van inkomsten voor de bevolking in arme gebieden.
Eigenzinnig en standvastig
Bio4Pack viert volgend jaar het 25-jarig bestaan. Het is daarmee een van de oudste ondernemingen in Nederland die zich sterk maakt voor duurzame en composteerbare verpakkingen. ‘Zeker in de begintijd en in periodes waarin de economie haperde, was het moeilijk om klanten met een nieuw soort verpakking te overtuigen. Ik bleef echter altijd geloven in de toekomst van duurzame verpakkingen, net als ondernemingen in de biologische sector. Je moet misschien wel een beetje eigenzinnig zijn, maar door vast te houden aan mijn principes is het uiteindelijk toch gelukt om duurzame en composteerbare verpakkingen de rol te geven die ze verdienen. Helaas merken we nog wel steeds dat overheden en regelgevers over te weinig en vaak ook verkeerde informatie beschikken als het gaat om de end-of-life eigenschappen van EN-13432 gecertificeerde verpakkingen’, aldus Gerritsen.
Wet- en regelgeving
Wanneer het gaat om de toekomst van duurzame verpakkingen en een circulaire economie is Gerritsen pessimistisch. ‘Op dit moment wordt de ontwikkeling van een circulaire economie gefrustreerd door diverse partijen die een cruciale rol spelen in de afvalfase. Plastic recycling is voor velen een toverwoord, maar daar geloof ik niet in. Verpakkingen bestaan uit te veel grondstoffen, waardoor er na recycling nooit meer hetzelfde product van gemaakt kan worden. De inzameling van PET-flessen is de best georganiseerde manier om van gebruikt materiaal nieuw materiaal te maken. De realiteit is echter dat bij de productie van een nieuwe PET-fles maar 25% gerecycled PET wordt gebruikt. Je vraagt je af waarom er op verpakkingsgebied niet serieus wordt gekeken naar composteerbare oplossingen. Het antwoord hierop is eenvoudig: de recyclers willen er niet aan. Het is voor hen makkelijk geld verdienen aan het verbranden en “recyclen” van plastic. Het wordt tijd dat de overheid hier met wet- en regelgeving verandering in brengt en er een gelijk speelveld ontstaat voor alle verpakkingsoplossingen. Pas dan kan er aan een circulaire maatschappij worden gewerkt.’
Nieuwe innovaties
Ondanks de negatieve rol van beleidsmakers kijkt Gerritsen met vertrouwen naar een zonnige toekomst. Bio4Pack is recent overgenomen door TIPA, waardoor de onderneming een nog sterkere basis heeft om verder te groeien. De gecombineerde kennis van beide ondernemingen leidt tot nieuwe producten en oplossingen die passen in een duurzame, circulaire toekomst. De introductie van de paddy straw trays zijn daarvan een sprekend voorbeeld. Maar er is nog meer. Zo heeft Bio4Pack als eerste ter wereld een meerlaags thuis-composteerbaar laminaat voor hoge barrières op de markt gebracht. Een oplossing die inspeelt op nieuwe wetgeving in Duitsland, waarbij een verpakking pas composteerbaar mag heten wanneer die vergaat in een composthoop achter het huis. Een blije Patrick Gerritsen eindigt met de belofte dat er op korte termijn nog meer innovatieve en vooral ook duurzame oplossingen zullen volgen.