Bierflesjes hergebruiken is de normaalste zaak van de wereld, maar wijnflessen opnieuw gebruiken lijkt nog ver weg. Daar komt echter verandering in op initiatief van Walraven Sax. Samen met bierbrouwerij AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg lanceerde de wijndistributeur een nationale pilot voor een circulair flessensysteem.
De wijnindustrie is de grootste verbruiker van glas in Nederland. In de Nederlandse horecasector eindigt maar liefst 90% van de glazen flessen als afval, ruim 450 miljoen flessen per jaar. Het proces van glasrecycling lijkt duurzaam, maar is behoorlijk inefficiënt. Het omsmelten van glas tot nieuw glas kost enorme hoeveelheden energie, veel meer dan bij het recyclen van plastic. Gelukkig is er een duurzamere optie: hergebruik van glazen flessen.
Efficiënt en duurzaam
De biersector is een succesvol voorbeeld: bij alle supermarkten kunnen klanten hun lege bierflesjes en kratten weer inleveren. Grote brouwerijen als AB InBev bewijzen dat het wassen en hergebruiken van glazen bierflesjes mogelijk is én ook zeer efficiënt en duurzaam is. Een bierflesje wordt zeker twintig keer hergebruikt, voordat het gerecycled moet worden. Dit leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Maar als bierflesjes herbruikbaar zijn, dan moet dit toch ook bij wijnflessen kunnen?
'Ons ultieme doel is om alle wijnflessen in Nederland te hergebruiken'
Glasbreuk
Walraven Sax, een van de oudste wijnen gedistilleerd distributeurs van ons land, ziet duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen als iets vanzelfsprekends. Dat uit zich in initiatieven als Wine On Tap, binnenlands vervoer over binnenwateren, CO2-compensatie voor transport, een 100% elektrisch wagenpark en een focus op duurzame wijnen. De gedachte om met herbruikbare wijnflessen te werken, heeft Walraven Sax dan ook omgezet in actie. Eerst werd geprobeerd om bestaande flessen te spoelen, maar al snel ontdekte men dat bij het meermaals vullen de kans op glasbreuk groter werd. Meerdere spoelbedrijven werden benaderd, maar het bleek niet mogelijk om aan de eisen te voldoen bij het spoelen van de flessen.
Herbruikbaar systeem
Maar het bleek tóch mogelijk. Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up van Evy Willems en Max Isbouts, bood een innovatieve oplossing. De twee enthousiaste ondernemers streven vanuit hun ideologie naar een duurzamere wijnindustrie door wijn aan te bieden in herbruikbare flessen. Het bedrijf ontwikkelde een herbruikbaar systeem voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Samen met Duitse partners is Cantina alla Spina in Berlijn al succesvol met hun eigen biologische wijnen verpakt in herbruikbare flessen. Hier zag Walraven Sax een kans: samen een nationaal systeem ontwikkelen voor een circulaire fles.
Tekst gaat verder onder foto.
70% minder waterverbruik
Waarom is dit belangrijk voor de sector? Berekeningen laten zien dat er tot maar liefst 51% CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Daarnaast zorgt dit voor een 70% lager waterverbruik, omdat het water alleen wordt gebruikt voor spoelen. In vergelijking met het smelten en opnieuw vormen van glas, waarbij water wordt gebruikt in het productieproces van de flessen, is dit aanzienlijk minder.
V.l.n.r.: Jasper Kessels (AB InBev), Suzanne van Dommelen (Tivoli-Vredenburg) en Manuela Feijoo Jimeno (Walraven Sax).