Montosa, een Spaanse verwerker van avocado's en mango's, heeft het plasticgebruik in zijn verpakkingen met 90% verminderd. Het bedrijf maakt steeds vaker gebruik van alternatieve materialen, zoals kartonnen trays, papieren substraten en cellulose netten.
Marta Santos, manager van de kwaliteitsafdeling bij het bedrijf: 'Eierdozen, netzakken, flowpacks, trays, dozen, stropdaslabels, manden … al deze formaten die vroeger van plastic werden gemaakt, worden nu geproduceerd van karton, cellulose en/of papier, zijn 100% biologisch afbreekbaar en vaak voorzien van een composteerbaarheidscertificering.'
Duurzamere verpakkingen
De focus op duurzamere verpakkingen werd aanvankelijk versneld door de Franse regelgeving die sinds 2022 plastic verpakkingen voor verse groenten en fruit verbiedt. Vanwege de positieve reacties van zowel klanten als consumenten breidt Montosa deze verpakkingsopties nu uit naar andere markten.
Voedselveiligheid en houdbaarheid
Naast deze ontwikkelingen werkt Montosa aan duurzamere verpakkingen voor zijn voorverpakte guacamole. Er lopen meerdere R&D-projecten om plasticvrije alternatieven te vinden die voedselveiligheid en houdbaarheid garanderen en beter recyclebaar zijn. In de tussentijd zet het bedrijf stappen om het plasticverbruik bij guacamole-verpakkingen te verminderen, onder meer door het gewicht van de plastic bakjes te verlagen en door een nieuwe kartonnen tray te introduceren met de ingrediënten voor verse guacamole.